lördag 4 maj 2013

MepsTänk, jag tyckte namnet "meps" var lite töntigt förut.  Nu när jag har vant mig tycker jag det är rätt kul att säga det.  Och själva mepsen, alltså kombinationen av mössa och keps - eller rätt och slätt en mössa med kepsskärm på är faktiskt genial.  Dels värmer den huvudet som en mössa och skyddar ögon och ansikte - och öron! - mot sol som en keps.  Och dels sitter det på ordentligt.

Min mepsvariant har jag ritat själv.  Jag gjorde en enkel mössa utan något häng alls och ritade en passande skärm till.  Eller, ärligt talat gjorde jag det enklare än så för mig - jag tog skärmen från smäcken jag sydde i fjol.  Sen syr man fast skärmen mellan ytter- och innertyg på framdelen av mössan.  Här har jag beskrivit ett exempel på hur man kan göra sin egen mössa.

För att få lite stadga i skärmen tog jag mellanlägg för stretchtyger på både övre och undre delen.  Det blev formbart och stretchig, men ibland tenderar skärmen att vika sig lite.  Till en senare (och som inte fastnade på bild) tog jag tunn vanlig vlieseline och det är nog nästan så att jag tycker det blev bäst.

Lite roligt var det, att när lillebror hade mepsen för första gången och var med mig och hämtade lillasyster på dagis kom en pedagog direkt fram och frågade vad jag hade hittat den fina mössan.  Hon ville ha en sån till sin tvåårige son också.  Den med nattågen är till honom!

Mönster:
Eget.

Material:
Diverse olika snuttar av tyg i singeljersey med lycra:
Klöver från Ohlssons tyger.
Nattåg från Jofotex.
Mormorsrutorna från Liandlo.
Och fåren från Strömming.

Bäst just nu:
Idag kom mepsarna verkligen till användning.  Kusinerna har varit här och lillkusin fick mepsen med fåren (storkusin och mellankusin fick sy nya vårmössor själv sist de var här).  Så hon och lillebror har knallat runt med varsin keps och lekt så ofantligt bra ihop.

Sämst just nu:
Kanske i sista momangen att sy mepsar nu?  Men det kommer väl en höst också, även om om helst inte vill prata om det nu.

8 kommentarer:

Susanna sa...

inte fånig längre med andra ord! Superfina!

Thea sa...

Nä, coolt! :-)

Hanna sa...

Fint! Och fiffigt! Här i norr är ännu kallt om huvudet, så detta blir perfekt! Funderar bara - gör du en innermössa och en yttermössa som sys ihop med skärmen mellan istf en hel oval som blir både och??
Hälsn Hanna

lavendia sa...

Den ska jag pröva.

Thea sa...

Hanna: Om du tänker dig att du syr en vanlig mössa så har du ju två ovaler, så att säga. När du syr en meps har du en oval hel och delar den andra på mitten (plus sömsmån). Sen syr du skärmen mellan de två halvorna och då har du två hela ovaler igen. Sen syr du mössan som vanligt. Är du med?

Hanna sa...

Absolut! Jag är med!! Det här blir kul :-)

annas alster sa...

Vad snyggt din Meps satt på! :) Och vad härligt att barnen lekte bra tillsammans - sånt blir man ju bara så himla glad av!

Thea sa...

Anna: Tack! Jag är jättenöjd med passformen själv. Gjorde en först som det blev för mycket häng på.