måndag 3 mars 2008

En enkel vårklänning

"Vår" får stå för färgerna på denna klänning. Annars är E-slöjdstrikån den är sydd i rätt året-runtig. Rätt tjock ändå, för att vara trikå. Och sååååå mjuk!

Jag köpte tyget på Syfestivalen nu i helgen. Förra gången köpte jag en liten stuvbit som jag har varit så förtjust i, så denna gång slog jag på lite större. Det var faktiskt herrn bakom disken (var det månne Herr E-slöjd själv?) som sa att det var hans favoritfärg och förelsog en klänning. Sen hade de en så snygg modell hängande på väggen i montern. Den försökte jag återskapa ur minnet.

Mönstret är alltså eget. Det blev riktigt bra, men till nästa gång ska jag nog se till att ärmålen går lite längre ned. Som det är nu passar den bra till en body, men om man skulle vilja ha en T-shirt under skulle det kanske bli lite knöligt.

Egentligen är en sån här klänning rätt enkel att sy. Två likadana stycken (framstycket dock lite mer uringat) är allt som behövs. Jag kantade med bandkantaren till coverpron. Först sydde jag ena axelsömmen, sen kantade jag ena ärmhålet och halslinningen, sen sydde jag andra axelsömmen och kantade andra ärmlet. Sen sydde jag ihop ena sidan, fållade och sydde ihop andra sidan. För att inte kantbanden ska hamna snätt näst jag syr sidsömamrna brukar jag först sy fast dem med vanliga maskinen. Då använder jag även samma trådfärg som kantbandet (overlocksömmen är ju oftast samma som tyget), så blir det snyggare när plagget är på. Sist stickar jag ned alla sömsmåner med vanliga maskinen.

Tips:
Innan jag kantade satt jag och lekte med med bandkantaren till coverpron. Jag märkte (vad kanske alla andra coverproägare redan upptäckt?!)att det hade väldigt stor betydelse vilken diffmatning man hade. Jag har hittills aldrig använt mer än 1,25, men nu kommer jag nog använda 1,75 som standard när jag kantar "raksträckor". Till ytterkurvor använder jag 2,0 och till innerkurvor 0,75. Med högre diffmatning blir även steglängden mycket längre; allt annat lika.

Material:
Randig interlocktrikå från E-slöjd
Hilcos muddväv från Nea Nobelle

Bäst just nu:
Att den blev så fin. Min lilla tös passade jättebra i den och den var fin till bootcutbyxorna jag sydde i höstas. :-) Vi använde ofta den här typen av klännigar till henne, så det var verkligen ett välkommet tillskott i garderoben.
Sen kan jag ju inte låta bli att vara så stolt över att min lilla tjej just har lärt sig att gå! Hon är så söt när hon tultar omkring!

Sämst just nu:
Att jag inte ringade ur ärmarna mer. Och att det tar en sån evig tid att få det eftersträvade, perfekta resultatet med bandkantaren.

13 kommentarer:

Mimmi sa...

Jättesöt klänning! är det den gul/röda trikån? Den är en av mina favoriter och skall inhandlas för att matcha den gula Hilcovelouren har jag tänkt. För min del blev det ingen E-slöjd då jag har svårt att bestämma mig - har 20 olika på min "vill-ha-lista". Innan jag har begränsat mig blir det ingen beställning ;-) Intressant att läsa hur du gör med dina kantband - jag sydde 3 klänningar igår och funderade på bästa sättet att få till kanterna. Är på gång med in fråga på bloggen, för att få reda på hur andra syr. Det är alltid bra att utbyta tips, ideer och råd.

Thea sa...

Den är trefärgad i gul/ljusröd/mörkröd. Skulle nog vara jättefin ihop med gula velouren dock... Sydde du klänningar i mjukt tyg? Jag är på g med några i velour...

Jag ska gå in och kika vad du får för tips! Jag kan behöva några.

LumLum sa...

Väldigt snygg! Härliga färger. Påminner väldigt mycket om den jag knåpat ihop idag, fast min är blå. ;)

Thea sa...

Lumlum, den var ju jättefin! Härliga blå färger och snygg modell.

Mimmi sa...

Nej, mina klänningar var i manchester med bomullskantband - men bekymmret med början och slut är ju lite detsamma - lite enklare kanske med stumt tyg.

LumLum sa...

Tack. Ja, jag är riktigt nöjd med den här faktiskt. Ska göra en beställning till E-slöjd också snart så jag får hem lite fler roliga tyger att frossa i.

Gekko sa...

Vad härlig den blev! Och din tös ser så fin ut med klänningen och bootcutsbyxorna! Tack för CP-tipset. Jag har fattat att skillnaden blir stor med diff.matningen men har inte sammanfattat det för mig själv på det sättet. Skall kanta några hoodies sen och då skall jag se om jag får samma resultat!

Carolina sa...

Jättefin!
Tack för tipset om bandkantaren, ska prova. Det är ju ofta låg diffmatning som ger många hoppstygn! För mig skiljer det sig också väldigt mycket hur mycket överlappet är på undersidan, är det för litet blir det fler hoppstygn ;)
Är det sådan lite mer bredspårig mudd? Den har jag inte lyckats att använda i bandkantaren :(

Tre små stjärnor (fd Yrväder/Sockertopp) sa...

Snygg klänning!

Skrattar lite när jag ser tyget....tror inte att det är samma som jag köpte men det är ganska lika iaf ;)

(Vad blev det mer?)

Gulligan sa...

Jättefin klänning!

Hemsytt sa...

verkligen fin klänning och vilken liten sötis.

Jes sa...

ÅÅÅ klännngen blev ju jättefin, färgerna är vrkligen så fina. Jag noterar tipsen för kantbandaren så jag vet när jag får min :)

mari78 sa...

Jättefin klänning! De har ju så himla mycket underbara tyger E-slöjd så ångesten är ju total när man skall välja. Och inte blev det bättre av att kunna se dem ordentligt på plats heller *skratt*. Det blev ju några färger i inköp för egen del. Söt liten tjejja du har. Jag har också en liten 1-åring snart!