lördag 3 november 2007

Prickiga velourisar

Dessa byxor har jag velat göra i princip sen min yngsta dotter föddes. Och inte förrän nu blev det av. Trots att jag köpte det prickiga velourtyget från MMH Barnkläder i våras och fick mönstret på utställda byxor i mjukt tyg från Ottobre 2/2000 nu i september. I alla fall - nu äntligen är byxorna klara. Kanske var det inspirationen av att träffa andra sömnadsintresserade på Syfestivalen tidigare idag som fick mig att spinna loss i ett syryck!

Idag var coverpron och jag bästisar. Jag hade genomgående trådspänning 4-4-7, diffmatning 1,25 och steglängd 3-4. Först sydde jag byxbenens yttersömmar och fållade sedan med tvillingsömmen på coverpron. Sen sydde jag innerbensömmarna och grensömmen. På så vis slapp jag fästa tråkiga coverprotrådar. Sen gjorde jag den där resårmanövern som inte blev helt lyckad förra gången. Dvs att först sy en rundel av resåren, märka ut fjärdedelarna och nåla fast mot byxans fjärdedelar, med resåren mot byxans aviga. Sen sicksackade jag fast resåren i byxans överkant . Det är bra svårt att få det snyggt, tycker jag. Kanske är lösningen att sy ett insnitt för att minska mängden tyg just i linningen och därmed slippa dra så hårt i resåren när man syr? När resåren var fastsydd vek jag ned den och sydde från rätan genom velour-resår-velour med tvillingsöm på coverpron. Det var här den var allra snällast och sydde utan att bubbla eller göra hoppstygn eller något. Den bara tuggade på genom resår och dubbla lager velour.

Bäst just nu:
Att mitt projekt äntligen är avslutat. Och att coverpron gjorde ett så bra jobb! Sen är jag väldigt nöjd med att jag lyckades så väldigt mycket bättre med att sy fast resåren denna gång.

Sämst just nu:
Att jag lade velouren med luggen åt fel håll. Jag VET ju att man ska lägga den med luggen uppåt, men glömde i min iver att kolla det. Det blir ju fint ändå, men lystern är helt annorlunda om man gör som man ska...

14 kommentarer:

Yrväder/Sockertopp sa...

Tjusiga :)
Så länge man inte gör som jag och lägger luggen upp på ena benet och ner på andra så......*suck*
(Vi vart inte hemma förrän halvtolv igår...efter kårspexet.)

Nikka sa...

Hur kommer du fram till trådspänning och diffmatning? Jag känner mig helt som en nybörjare än på overlockern och kör allt på samma 3-3-3-3 och 1 eller vad det nu är på matningen... Provlappar? Många provlappar? Känsla?

Thea sa...

Hej Yrväder!
Det låter som ett trist misstag..skulle kunnat vara jag också!
Kul att ses igår och hoppas ni hade kul på spexet!

Nikka: Många provlappar!! Och svordomar och sprättningar. Men jag rekommenderar provlappar!

Gekko sa...

De var jättefina ju! Jag älskar den velouren, har en liten stuv liggande som jag nog aldrig kommer använda om jag känner mig själv rätt... Modellen på byxorna är riktigt snygg, tål att härmas! Vad roligt att det verkar funka med coverproen! Låter ju avancerat att den var så snäll med resåren, vet knappt om jag skulle våga testa det själv ens!

Jes sa...

Jättefina byxor, mysigt tyg och snygg modell.
Ja det är bara att kapitulera inför sanningen, dvs att jag måste börja använda provlappar, jag är ju av naturen lat, men ett lyckat resultat är ju viktigare än att det går snabbt:)

Thea sa...

Gekko, ja visst är det så att de tyger man bara har lite av går man och klappar på istället för att sy något av! :-)

Jes, jag kan inte på något sätt säga att jag alltid håller på med provlappar. Men efter ett tag lär man sig liksom hur man ska fippla med trådspännigarna. Och att skriva ner hur man gjort i bloggen hjälper ju en själv väldigt mycket!

kajadesign sa...

Handlade av samma företag en bit rosa med röda prickar och jag trodde att det skulle bli klänning, men byxor är ju en idé! Läste NOGA för ett tag sedan sedan jag av "misstag" råkat klippa med luggen uppåt (alla andra tyger klipper man ju med luggen nedåt), så jag slog i ALLA sy-böcker jag hade och där STOD det faktiskt att man kunde klippa åt vilket håll man ville. Om det nu är någon tröst...

//Kaja

Thea sa...

Tack Kajadesign! Precis vad jag behövde höra! Har du några flera såna fina tröstetips?!
Just den här gången var det rätt OK, för den här velouren var fin åt båda hållen, men jag vet att jag gjort tabben tidigare och då har det inte alls varit samma lyster i tyget.

Lucia sa...

Hej! jättefin, gillade verkligen tyget. Men känner igen den på overlocken, det är ett ständigt rattade innan man hittar en bra inställning.

Cecilia sa...

Finfin bralla :) Jag har samma tyg fast vitt, vet verkligen inte vad jag ska sy av det. Men fint är det.

Thea sa...

Cecilia, jag sydde en "kofta" i mitt rödprickiga i våras. Den har jag använt massor. Kolla långt ner i bloggen så finns den där. Kanske kan det vara lite inspiration. Jag hade nämligen funderingar på att göra den i vitt.

Tyrvi sa...

Fina! Och fördelen med luggen ner är att det är mycket mysigare för barnen att klappa på...

Själv är jag rätt trött efter utsvävningen att vara hemifrån en hel dag. Så det har bara blivit resår i bebispresentbyxorna och inget mer. Har inte ens orkat fota än :-)

Thea sa...

Tack för den trösten, Tyrvi! :-)
Förstår att du är trött. Jag fattar inte ens att du orkade vara där en hel dag. Fast det blev ju en del fika...

Karolina sa...

Oj vad kul det är att se allt som produceras i klädväg :-).
Fina saker! /Karolina