torsdag 1 november 2007

Äntligen en omlottbody!

Äntligen, äntligen har jag ju fått mitt mönster till en omlottbody. I senaste numret av Ottobre. Efter alla mina hemsnickrade mönster! Jag var så ivrig att jag klippte till tyget redan samma kväll som tidningen damp ner i lådan. Men sen har den blivit liggande. Lite UFO-risk där. Man ska inte ha för många tillklippta grejer samtidigt. Sen velade jag lite när det gällde kantbandet. Rött? Gult? Grönt? Nej, det fick bli rött. Passar bra till röda byxor. Och de finns med på min det-vill-jag-sy-lista.

Nu var jag kanske lite ivrig, så det blev en del detaljer att förbättra:
1. Se till att mönsterpassa ränderna. De ger ju faktiskt fin vägledning på en sån här raglanmodell.
2. Var noga med att markera ut var knapparna ska sitta. Där slarvade jag, så det blev bubbligt. Ska skärpa mig nästa gång!
3. Kolla vilken del av framstyckena som ska vara över den andra. Jag lyckades få knäppningen åt fel håll. Funkar helt OK, men det var inte så det var tänkt!
4. När man måste skarva kantbandet, dubbelkolla att inte skarven kommer mitt fram på framstycket. Det gjorde inte jag! Och varför blir det alltid så?!

Material:
Hilcos Campantrikå, köpt på SewEuro. Muddväv från Sundbybergs Textilcentrum. Tryckknapparna är dels från Stoff och Stil (deras lär vara nickelfria, så de har jag upptill där tyget kommer i kontakt med huden) och dels från Sykompaniet (i grenen, som ju bara kommer i kontakt med blöjan - där vet jag inte hur det är med nickelhalten).

Maskinval:
Overlocken (trådsp 5-5-5,5-5) att sy ihop och coverpron att fålla ärmar och sy kantband med. Till kedjesömmen på kantbandet hade jag trådsp 4-7, diffmatn 1,25 och steglängd 4.

Bäst just nu:
Att kantbandsmojängen funkade kanon. Till och med att skarva gick bra. Att tyget är så himla härligt!

Sämst just nu:
Att jag var lite för ivrig så att det blev en del småfel.
Nytt för den här gången:
Att jag fäste overlocktrådarna med stoppnål. Det var faktiskt himla smidigt och blev snyggt. Bara att knyta en liten knut först, trä bakåt en bit i sömmen och sen fästa med en knyt och klippa.

9 kommentarer:

Snux sa...

Veldig fin! Kjempefine farger, jeg liker grønt og rødt sammen. :)

Gekko sa...

Jättefin! Verkligen härliga färger, precis som Snux säger!
Men du, menar du att omlotten kom fel? Att den andra flärpen skulle ha legat överst? *förvirrad* Jag har precis sytt samma body och den ser likadan ut. Fast vi har inte fäst knapparna på samma sätt. Fast det spelar ju ingen roll. Häftigt att man kan skarva också med kantbandsmojängen, måste köpa en!!!

Jes sa...

Superfin body, ska sätta upp att sy en på min att sy lista, tänk att den kan bli så lång så snabbbt :)

Sica sa...

Mycket trevlig body. Härligt att det röda är så markerande!

kajadesign sa...

Jättefin. Har också börjat fästa mina trådar med stoppnål. Det blir faktiskt jättebra.

Thea sa...

Tack! Det var verkligen SUPERsmidigt med kantbandsmojängen. Tog typ en timme att sy hela bodyn.

Gekko: Jag kanske gjorde rätt, men jämförde med en omlottbody från PoP och den var tvärtom.

Karolina sa...

Vad är det för kantbandsmojäng? Var köper man tidningen somm alla verkar ha? /Karolina

Thea sa...

Karolina, i mitt inlägg om matchande tunika och byxor, http://kokalal.blogspot.com/2007/09/matchande-tunika-och-byxor.html, finns en bild på hur kantbandsmojängen heter. Eller "Wide tape binder", som den heter.

Tidningen Ottobre kan du beställa på www.Ottobredesign.se eller köpa i välsorterade tidningasaffärer. Jag har sett den i pressbyrån, vetjag.

Thea sa...

Tack ni andra för era kommentarer, förresten!