lördag 24 november 2007

Julklänning till lillasyster


Det gäller att vara ute i god tid innan jul...med hemlisar och sånt där som också ska sys. Därför satte jag igår kväll saxen i min fina, bruna Hilcovelour från Nea Nobelle. Helt, helt underbar.

Klänningen fick bli en blandning av klänning och tunika. Jag tycker det fungerar bäst på en som ännu inte går. Nåt sånt mönster hade jag dock inte, så det blev till att komponera ett eget. Ingredienserna var ett Newlookmönster (nr 6526), en tunika från Ottobre, nr 4/2007 samt en tunika från Me&I sen förra säsongen. För att få lite stadga och mer genomarbetad känsla lade jag till ett sprund som jag vändsydde. Vändsydde gjorde jag även med halslinningen i en 4 cm bred remsa. Den och sprundet förstärkte jag först med vlieseline och kantade, "sick-sackade", sen med overlocken. När jag skulle sy fast den från rätan, valde jag att först tråckla för hand med en avvikande färg från avigan, så att man från rätan kunde se kanten exakt. Sen sydde jag längs den konturen med den vanliga maskinen. Som öppning sydde jag fast en liten snodd.

Fotade skapelsen ute i nysnön som kommit. Passade perfekt ihop med julmotivet!

Maskinval:
Overlock att kanta och sy ihop med. Coverpron (trådsp 4-4-3; diffmatn 1,25; stegl 3) att sy stickningar och fålla med. Vanliga maskinen till att sy fast sprundet och namnbandet.

Bäst just nu:
Att inget alls krånglade. Gick snabbt och smidigt, trots att det är rätt många deltaljer på den här modellen.

Sämst just nu:
Hmmm, ja, det skulle vara att jag inte provat den än, då! Men jag har kollat mot andra plagg och den verkar bra.

11 kommentarer:

Snux sa...

Så fin løsning med den snodden! Hva heter det på norsk? Er det en vanlig resår(?)? Da slipper man jo å klippe til i trikå og knote det til.

Thea sa...

Det är sån tunn resårsnodd. På dagis brukar de ha den till att göra halsband med. Vet att den finns på Panduro. Och där brukar ju du handla, har jag läst! :-)

Cecilia sa...

Vi kan matcha våra små :) J har fått byxa och tröja i samma tyg, så fint!

Din tunika/klänning ser så fin och välarbetad ut. Önskar jag också kunde få till sån fin hals. Har förvisso inte försökt, men ja.. hmm, du förstår :D

Thea sa...

Jag funderade också på byxa. Vi får se, det kanske blir ett par muddisar där...

Lovar att du får till det själv om du försöker. Håll med om att en bra kvalitet på velouren gör halva jobbet?

malin sa...

weee vilken snygg klänning!!

Gekko sa...

Vad härlig den är! Gullklumpen fick en väldigt lik tunika från PO.P förra året som var lite av en favorit men tyvärr snabbt blev liten... Din ser väldigt genomarbetad och snygg ut! Kan säga att din julklänning är i en helt annan stil än den min mamma just nu sitter och syr till Gullklumpen!

Snux: det er et rundt strikkbånd som ofte selges i sybutikker der de har vanlige flate strikkbånd. (Förlåt att jag svarar i din blogg Thea:-))

Thea sa...

Tack, Malin!

Gekko, det är nog för att min mamma inte syr några julklänningar till tjejerna! :-) Hon stickar mysiga koftor istället...

LinSar sa...

Supersnygg tunika.Måste hålla med om att Hilcos velour är nåt specielt.Ha en bra dag :-)

Karolina sa...

Härliga ,härliga brun!/Karolina

Sanna sa...

Har precis hittat hit till din blogg. Vilka fina saker du syr, klänningen är verkligen kanonfin!
Tittar gärna in här igen. :)

Jes sa...

Vilken jättefin klänning, Säger som de andra den ser väldigt välarbetad ut. Ska oxå försöka mig på ditt sätt att sy halsen på. Va så fint.