måndag 12 november 2007

Solhatt mitt i vintern!

Det känns smått bisarrt att sitta och sy en solhatt samtidigt som den första snön lamslagit stan. Men tänker man efter så är det egentligen inte så konstigt. Det är ju den här årstiden folk packar sina väskor för att smita ifrån den gråa, kalla vardagen. Och just då är det i princip omöjligt att hitta solhattar och sommarkläder i affärerna. Hyllorna är upptagna med tomtar och glitter.

När svärmor berättade att hon skulle iväg och resa och saknade huvudbonad, erbjöd jag mig snabbt att sy en. Ett beslut jag (nästan) skulle få ångra. För varför är det så, att när man erbjudit sig och bara tänkt "sy ihop något lite snabbt, för det där kan jag ju", krånglar allt! Och man bara vill ju att något man ska ge bort är sådär tiptop. Jag tror jag har lagt ner 4-5 timmar på den här eländiga mössan - och åtskilliga svordomar! Hur är det man säger - högmod går före fall? Man ska ju inte gå och tro att man kan något... Som tur är blev solhatten i alla fall faktiskt riktigt fin till slut. Hade den varit till mig hade jag givit upp för länge sen.

Det började med att jag hade handlat precis lagom mycket tyg. Redan där börjar Murphy att småle... Ingen marginal alltså. Så när jag upptäckte att jag ritat av i fel storlek var det bara att försöka sy in för att förminska. Det gick till slut! Men om jag varit lite noggrannare från början hade jag hunnit sy ett gäng andra saker också, istället för att sprätta och sy om, sprätta och sy om. Sen lyckades jag vända vlieselinet åt fel håll när jag skulle stryka fast det...

Tyget kommer från Jofotex och är ett lite kraftigare bomullstyg. Valt med omsorg för att matcha den nya ägarinnans favoritfärger. Fordret är vanlig lakansväv. Mönstret är från Stoff & Stil.

Och det är tur att det snart är jul och dröjer länge innan ungarna behöver nåt att skydda sig mot solen med...

9 kommentarer:

Gekko sa...

Skönt att den blev bra till slut. Oj vad jag känner igen mig i det du berättar! Just när man känner sig lite lagom oövervinnlig så strular precis allt, kul att du kämpade dig igenom allt. Hoppas nu din svärmor blir nöjd och får en trevlig resa!

josefinaste sa...

Men du.. Murphy har alltid en tendens att koma fram o han har chansen. Oavsett hur det gick under tillverkningen blev hatten riktigt snygg! Kul med en till en vuxen!

Florin sa...

Tur att den blev bra tillslut! Är verkligen inte roligt när man gör saker lite för fort och det därför tillkommer MASSOR med jobb öfr det tar ju TID!!!! Gillar modellen på solhatten :-D

Men du, var är börsen???

Florin sa...

Tur att den blev bra tillslut! Är verkligen inte roligt när man gör saker lite för fort och det därför tillkommer MASSOR med jobb öfr det tar ju TID!!!! Gillar modellen på solhatten :-D

Men du, var är börsen???

Karolina sa...

Kanske en märklig fråga men heter din lilla Blomma? Jättefint isåfall! /Karolina

Thea sa...

Florin: Nä, det har inte blivit nån börs. Jag ledsnade helt! Så fort jag var klar skickade jag in över bliviet tyg i garderoben...ville inte se det mer! Får se om jag tar fram det nån gång eller om det blir en börts i nåt annat tyg. Stort tack för hjälpen!

Karolina: Nä, blomma var just en blomma! Hon och kusinen lade blommor i skrindan på landet. Och pekade och sa "bomma koka lal"!

Bongi sa...

Tjusigt! Kul att sy solhatt nu!

malin sa...

Vilket snyggt tyg! Fast dfet vette tusan om jag hade velat sy en solhatt i mitten av november...jag har sån julstämning nu så det är inte sant! Vill inte tänka på sommar och sol nu :) JAg fick tom gubben att hämta utegran och sätta i ljusen i måndags, så nu lyser den så fint på gården ;)

Lucia sa...

Vad mysigt med en hatt mitt i vintern. Den blev jättesnygg.