torsdag 8 november 2007

Värsta coola brallorna


De här jeansen har jag haft på min vill-göra-lista hur länge som helst. Blev så inspirerad av Hanna som gjorde såna här i somras och sen dess har jag varit på gång många gånger. Och äntligen blev det av! Det är det andra plagget på kort tid som jag förverkligat efter lång tids drömmande.

Det här är recycling när den är som bäst. Mina gamla favvojeans som legat på hyllan, trasiga och dana, har fått nytt liv. Antar att jag inte iddes slänga dem efter allt kul vi gjort ihop! Tur det. Och tänk om jag hade vetat att de gamla trotjänarna en dag skulle bäras av min yngsta dotter... Det blir helt snurrigt att tänka så!

Tyget till byxorna är som sagt mina gamla jeans. Mudden kommer från Stoff och Stil. Mönstret har jag knåpat ihop från ett par olika mönster. Själva modellen kommer från Ottobre 4/2007. Men eftersom det mönstret bara fanns från storlek 98 och jag ville ha ett par i storlek 80, fick jag ta till penna, sax, tejp och ett antal andra mönster. Samt lite egna idéer. I alla fall. Jag ritade av storlek 98, mätte skillnaden i två storlekar (mellan 110 och 98) och gjorde samma justeringar åt andra hållet. Sen mätte jag i mönstret på muddbyxor i storlek 80. Midjan var ungefär densamma men vidden nedtill mycket större på det nya mönstret. Då gjorde jag som jag läst att man kan göra (men aldrig förut provat) - klippte längs mittlinjen på varje byxben men lämnade en liten bit längst upp. Sen lade jag delarna överlappande nedtill så att jag fick en vidd jag ville ha (dvs som muddisarna ungefär) och tejpade. Vips så hade jag fått rätt vidd utan att behöva ändra midjemått, skärning eller fall. I originalmönstret var det gylf, men jag ville ha mudd istället för vanlig linning, så jag tittade på mönstret på ett par bermudasshorts Ottobre 3/2007 och sydde ett fusksprund istället (enkelt och ser snyggt och välgjort ut!).

Fickorna gjorde jag efter eget tycke och smak. Nästa gång ska jag nog göra inåtgående fickor fram istället. Tycker nog det blir ytterligare ett snäpp snyggare. Men det kanske blir bylsigare också? För att piffa till jeansen (för fickorna används nog inte så intensivt av en tiomånaders...) avslutade jag med nitar från Prym - men tror ni inte jag satte dem bak-och-fram. Jag vände och vred på dem för att fundera på vilken sida som var snyggast och kom inte förrän efteråt på att det nog var tänkte åt ett visst håll! Namnbandet hamnade där det gjorde för att dölja ett mycket mörkare tygparti (där fickorna på originaljeansen suttit). Kanske inte det optimala stället, men det funkar!

Maskinval:
Symaskin och overlock. När jag sydde sömmarna som skulle stickas ned och få orangea dekorsömmar valde jag att sy en extra söm innanför overlocksömmen (eftersom jag bara har en fyrtrådig overlock och alltså ingen "säkerhetssöm") för att få lite extra sömsmån. Jag har förut haft lite krux näs jag sytt i tjocka tyger med overlocken. Hoppstygn och så. Men den här gången lättade jag rejält på diffmatningen och då gick det otroligt mycket bättre. Undrar om det var det eller om maskinen bara var på bättre humör! Sen är min symaskin en riktigt pålitlig rackare! Den bara tuggar sig igenom sex lager jeanstyg. Och här bara måste jag poängtera vikten av att använda en jeansnål! Tänk om jag vetat det när jag satt och svor och lappade mina jeans på 80-talet! :-)

Måste införskaffa:
Riktig jeanstråd. Jag hade en något kraftigare orange tråd, men skulle verkligen vilja ha jeanstråd. Tror att de har på Stoff och Stil.

Bäst just nu:
Att ännu ett efterlängtat projekt är avslutat. Sen är det otroligt kul att så sitta och pilla och sy detaljer ibland och utmana de små grå. Jag känner mig också väldigt glad och nöjd att mina gamla kära jeans kom till användning.

Sämst just nu:
Att jag satte nitarna åt fel håll!
Att tänka på till nästa gång:
-Lägga ut alla mönsterdelar innan jag börjar klippa.
-Sy med förstärkt raksöm så blir det snygga jeanssömmar (tack för tipset, Kajadesign)
-Sy invändiga fickor istället för utvändiga
-Vänd nitarna åt rätt håll!

5 kommentarer:

Gekko sa...

Värst vad coola de var! Riktigt snygga! Och så ser de jättehärliga ut! Jag har ju invändiga fickor på mina jeans och det blir inte bylsigt, men då fodrar jag med ett tunt bomullstyg och inte jeanstyg. Gullklumpen har faktiskt börjat leta efter fickor på sina byxor nu, hon tycker de är roliga...

Thea sa...

Ja, det finns ju en viss kurragömmaeffekt med fickor!

kajadesign sa...

Jättefina! Mina barn blev utan fickor på sina, för mönstret konstruerades under sommaren då barnen alltid kom in med kilon med sand i fickor och veck på brallorna...

Sy med förstärkt raksöm så blir jeanssömmarna sådär snyggt markerade. Upptäckte det för ett tag sedan och då blev det mycket roligare!

Jes sa...

jätte coola byxor, superfina. Finns oxå på min vill göra lista.

Thea sa...

Tack för tipset kajadesign! Hörde någon anna som också gjort det. Fattar inte att jag inte ens testade. Får bli på nästa par. Nu har jag ju samlat på mig lite grejer att tänka på till nästa gång. Tror jag ska lägga till det på bloggen...