onsdag 15 april 2009

Mitt tips

Lina på Retro Elephant hade en jättebra idé. En utmaning som innebär att man delar med sig av ett bra sytips man har och sedan bollar frågan vidare till fyra personer.

Mitt tips blir temporär limspray! Det är ett rikigt bra fuskhjälpmedel. Förutom att limma på enklare applikationer kan man fästa upp fållar i tex sineljersey eller andra tyger som är slinkiga eller gärna vill krulla sig medan man syr. Jag har har också använt det till att limma fast de små lapparna som man har bakom trykknapparna på omlottbodies. Och i julas fick temporär limspray och bomull ersätta ett glömt tomteskägg!

Det finns säkert många fler märken än de jag har: 505 från Odif och Spray Adhesive från Gold-Zack. Den förra köpte jag på Syfestivalen och den andra hos Bibbi.


Min utmaning går vidare till:
Mallaching
Doris Assar
Mimmi
Anki på Sytt

Du som blir utmanad skall (denna text får kopieras):
Tipsa om ett sömnadstillbehör, t.ex. tyger, saxar, snedslå, symaskiner, knappar, trådar, pressarfötter osv.. Det kan vara något som är mycket prisvärt, bra kvalitet eller något hjälptillbehör som du tycker är väldigt bra samt varför. Man får också gärna berätta var man får tag på saken. Har du mer än en sak som du vill berätta om så går det givetvis bra.
Sen kan ytterligare (om du vill) dela med dig ett tips när det gäller sömnad, ett praktiskt tips. Det behöver inte vara något avancerat (med massa bilder), bara ett litet tips.

När du svarat på frågorna så skall du skicka vidare utmaningen till 4 stycken nya personer med sömnad som hobby. Du skall meddela personen att du utmanat denne samt länka till personens blogg.

10 kommentarer:

Lykke sa...

Kjempe smart! Kjøpte 505 på Stoff og Stil, noe helt annet enn vlisofix når man skal sy på applikasjoner!

od Andulky sa...

Bra tips! Jag har tänkt att skaffa det till att spraya fast namnlapparna innan jag syr fast dem, tror du det fungerar? Orkar inte ta fram strykjärnet jämt och pilla med vlisofix..

LillaBarn sa...

Undrar om de säljer sånt här... Jag har försökt hitta liknande här förut, men har inte lyckats. Det är lite stenålder här ibland. Kul med tipsen! Speciellt för en gröngöling som jag =)

Doris_Assar sa...

Tack för tipset! Nu måste pryl-o-galna jag fundera ut ngt ;-)

fante sa...

Smart :-)

Hur blir fållen efter tvätt? Helt okej?

Mimmi sa...

Tack för tipset! Jag har länge tänkt beställa limspray ifrån Bibbi ,men det har alltid fallit på att jag tyckt beställningen blivit tillräckligt stor utan limmet ;-)

Jag antar med glädje utmaningen, men måste varna för att mina tips dröjer några dagar.

Fit mum sa...

Så lurt; takk for tipset. Ante ikke at slikt fantes! Vil dette holde kantene i ro på nervøs velour også? Har kjøpt metervare hos Jysk (som ofte brukes til duker etc), men det er umulig å sy pga kanter som ruller seg sammen...

Thea sa...

Lykke: Fast till applikationer som är lite klurigare tycker jag nästan vliesofix fortfarande känns säkrare. Men det kanske är en smaksak.

Anna:Till namnlapparna är det kanon!

Fante: Det märks inte efter tvätt. Spraylimmet är ju temporärt, så det tvättas bort med vatten.

Mimmi: Den som väntar på något gott... :-) Jag kan inte gärna säga att jag själv var snabb heller...

Fit Mum: Absolut! Tänk bara på att inte spraya på för nära håll, då kan det bli fula fläckar. Spraya på det avstånd som står på förpappningen och täck med ett papper eller tvätthandduk runt om.

Marie Frost sa...

Jag har Goldzack-sprayen men har inte vågat använda den till krulliga kanter än just för att jag inte vetat hur den blir efter tvätt. Nu ska här testas!

Gunnel sa...

Vilket bra tips!
Får jag fråga dig: Jag håller nämligen på och pillar ihop min första omlottbody nu och funderar över knapparna som ska sitta inuti bodyn. Tryckknapparna i kantbandet bör väl inte vara några stora problem (eller stärker du även där?), men i själva tyget: Räcker det med en tyglapp eller stärker du med något ytterligare? Och använder du samma tyg som du syr i eller av någon stadigare kvalitet?