torsdag 16 december 2010

Pyjamaskomplettering

Det behövdes flera pyjamasar här hemma. Man kan ju tycka att med tredje barnet så borde sånt finnas i överflöd, men så var det inte, konstigt nog. Eller, det var i alla fall inte så när jag sydde dessa. Några dagar senare dök det upp två stycken i storasysters garderob.

De båda pyjamasarna är sydda utifrån två olika Ottobremönster. Den randiga i mysig interlock med turkosa och orangea ränder är en strl 56 från Ottobre 3/05. Den fick dekorsömmar i rött att matcha muddar och linning. Jag tog Stoff och Stilmudd även till kantning fram och i grenen för att få exakt samma nyans, men det hoppar jag nästa gång. Den är så kraftig och stretchig att den drog ihop sig lite trots att tyget inte var tunt. Ett tunnare kantband hade gjort finishen bättre. I min amningsförvirring glömde jag att det skulle vara dragkejda och inte knappar och att jag ju verkligen ville testa att sy en pyjamas med dragkedja. Jaja, det får väl bli en annan gång. En annan sak: Jag tyckte den blev lite väl urringad i nacken, märkte jag. Undrar om det var mönstret eller om jag ritat av fel. Måste kolla det! Men det kan ni ju ha i bakhuvudet om ni skulle vilja sy en utifrån det här mönstret.

Elefantpyjamasen är en strl 62 från nr 6/08. Jämfört med den randiga pyjamasen var den lika lång, så jag lade till ett par fotmuddar. Hellre för lång än för kort! Den skulle egentligen haft knäppningen i ryggen istället, men jag valde att ha knäppningen fram och hela vägen ned plus i grenen. Men jag skulle ju såklart passat på att göra ett helt bakstycke med grenkil istället för ett tvådelat bakstycke, så hade jag sluppit sömmen i ryggen. Den kan ju vara skönt att slippa när det ibland hunnit bli eftermiddag innan lillbror kommit ur nattkläderna.

Det här med storlekar på mönster är svårt, tycker jag. Jag kan konstatera att pyjamasen som skulle vara en 56:a är väldigt stor i storleken. Lillebror har gott om utrymme att växa i den och han var 57 cm för två veckor sedan. Så det är nog snarast mönstret i Ottobre 3/05 som är väldigt stort. På längden. På bredden är det istället mönstret i Ottobre 6/2008 som är väl tilltaget.

Mönster:
Elefantpyjamas: Ottobre 6/08
Randig pyjamas: Ottobre 3/05

Material:
Randig interlock från DeerDor. Lite tjockare, så den är perfekt så här till en vinterpyjamas eller tröja. Finns även i en brun-blå färgställning (som jag sydde den här klänningen i).
Röd mudd från Stoff och Stil till den randiga pyjamasen och vanlig jersey till elefantpyjamasen.
Elefanttyg och röd trikå från Jofotex.
KAM-knappar från Babythings.

Bäst just nu:
Den randiga pyjamasen! Den är mjuk och skön, jag gillar modellen (fast det var det där med halsen) och så tycker jag det blev så fint med topcoversömmen ton-i-ton.

Sämst just nu:
Att jag inte hade tillräckligt många mörkröda knappar så det fick bli ljusröda. Det matchar i och för sig ränderna i tyget, men jag hade ännu hellre matchat kantbandet.
Sen ska jag komma ihåg att inte använda Stoff och Stilmudd när jag kantar knäppningar. Det drar sig för mycket. Mycket bättre med interlock eller annan mindre stretchig trikå.

15 kommentarer:

TRI o MAR sa...

Ser jättefina ut båda två!! Så mysigt med små pyjamasar i denna storlek.

Kattis sa...

De är jättefina!

handmadebytitti sa...

va mysiga !!! måste säga att du är en STOOOOOR inspirationskälla nu när jag börjat sy lite själv =)))
Kram Titti

Wcollection sa...

ser jättefina ut!Känns ju toppen att provar lite mönster så kan jag ta tillvara på dina kommentarer:) Amningshjärna känner jag igen!

dajj sa...

Supersöta!

Junebacken! sa...

Den randiga är underbar!

od Andulky sa...

Superfina!!!

Lime by me - Lime design sa...

Supersöta pyjamisar!

OYB sa...

Jättefina!! Elefantpyjamasen blev jätteläcker med halva framstycket enfärgat rött, snyggt!
Tack för att du delar med dig med erfarenheter och tips!

MinaMirakel sa...

Underbara!/Åsa

Wimsan Mari sa...

Gillade den randiga, det är så fräscht med randigt. Snygga knappar, ska nog ta och köpa knappar från samma ställe ... Har du KAM pressen den stora tunga eller använder du tången som Babythings oxå har ?

Anonym sa...

Jag har en KAMpress, men det ska gå bra med tång också.
//Thea

Pernilla sa...

Jätte härliga!! Man behöver massa pyjamasar åt dom här små trollen =)

Åsa Tidqvist sa...

Fattar inte att du hinner sy så mkt och sådana avancerade små grejer med TRE barn varav en bebis hemma...i am impressed!
superfina båda två men jag gillar den randiga bäst tror jag ;)

Anna sa...

fina!

GOD JUL! :)