lördag 8 januari 2011

Miss Ladybug


Jag vet faktiskt inte riktigt vad det var som gav mig den här idén. Kanske var det en desperat längtan efter vår och sommar bland all snö och vargavinter vi har?

Hur som helst såg jag plötsligt framför mig en bild av en tunika i klövertyg med en nyckelpigeapplikation på. Jag blev alldeles eld och lågor och kunde inte släppa tanken på den. När tjejerna satt och ritade googlade jag lite på nyckelpigor för att kika närmare på hur de såg ut och skissade ihop en egen som skulle passa tunikan. Så ritade och färglade vi nyckelpigor allihop ett tag! Sen när alla barn sov skred jag till verket.

Jag ville ha tunikan lite smalare än de jag syr i velour eller stretchfrotté. Tiden var knapp så istället för att plocka fram mönsterkonstruktionsgrejerna eller rota bland mina grundmönster tog jag ett Ottobre Creative 301-mönster och ritade min egen nederdel (samma som till tunikorna i tjockare material).

Applikationer har jag ju sytt några stycken, men jag bestämde mig för att testa ett annat grepp den här gången: Jag klippte ut hela nyckelpigan i svart och sedan vingarna i rött. Där det skulle vara svarta prickar lämnade jag hål i det röda så det svarta kom fram. Sen strök jag vliesofix på alla delarna och sydde först det svarta och sen det röda. Vill du se lite mer detaljerat hur man kan göra finns en noggrann beskrivning här.

Jag gissar att detaljerna var för små och maskinen lite trött. Eller så var det jag som var det. Den här gången ville det sig i alla fall inte riktigt. Det blev fult och ojämnt. Fram med sprätten. Jag svor och var irriterad. Men så drog jag mig till minnes att jag testat att sy applikation med raksöm istället för sicksack på chokladbollstunikan och omvänd applikation på den här klänningen. Jag kombinerade dem och fick ett resultat som jag är supernöjd med.

Mönster:
En kombination av Ottobre Creative 301 och mitt eget tunikamönster, strl 104.

Material:
Klövertyg i bomull/lycra från MG-Tyger, köpt i våras. Fanns i blått också. Samma tyg har jag använt till kantband.
Jersey i bomull/lycra till applikationen. Tror den kommer från JNYdesign.
Totally stable och vliesofix till applikationen. Jag tror jag har köpt mitt på Syfestivalen, men det finns bland annat hos Bibbi.

Bäst just nu:
Jag gillar hela tunikan, men mest stolt är jag över applikationen. Det blev så himla bra att göra på det här sättet. Ska bli spännande att se om den håller i tvätt lika bra som blomapplikationen på chokladbollstunikan gjort.

Sämst just nu:
Lillasyster blev jätteglad för sin tunika - och det var ju naturligtvis inte det sämsta. Däremot lyckades hon spilla tomatsås på den i princip direkt. Hoppas det går bort i tvätten, annars kanske nyckelpigan får en kompis mitt på magen. ;-)

Att tänka på till nästa gång:
Ögonen ska jag göra på samma sätt som prickarna, dvs göra hål i
det svarta och ha en bit vitt tyg under.

29 kommentarer:

grønn sa...

Utrolig fin!!!

MinaMirakel sa...

Visst är det kul med ideér som kan förverkligas så snabbt, jättefin!/Åsa

Wcollection sa...

Underbart söt o inspirerande

Pernilla sa...

Jätte söt passar perfekt med nyckelpiga som applikation =)

Ett bra tipps mot besvärliga fläckar är något som heter galltvål helt överlägset, jag har köpt min på ICA!!

od Andulky sa...

Wow, helt underbar!!

JuMel sa...

Jättefin! Jag blir alltid lika imponerad av alla fina applikationer som du och många andra får till, själv orkar jag knappt ens ens försöka... Chokladbolls tunikan har jag missat men den är ju bara för söt den med, vilken kul grej att göra en sån!

Barbro sa...

Denne var kjempe fin!!! Veldig bra marihøne aplikasjon, og imponerende at du har laget den helt selv! Kul kombinasjon også med kløver og marihøne :)
Typisk at hun skulle søle på den med en gang, men håper du får flekken vekk. I forhold til tomatflekken har jeg selv vært veldig fornøyd med noe som heter sitronsåpe, som kan brukes på alle typer flekker og alle typer tyg. Har kjøpt den på en butikk som selger Troll ullundertøy, men det jo ikke sikkert det er like lett å få tak i i Svergie

fabelblå sa...

Kjempesøt!

Camilla sa...

Vad smart att sy med raksöm när det är en lite mindre och pilligare applikation, snyggt blev det också!

Katrin sa...

Sanslöst söt tunika och applikation!
Måste börja applicera mera!

Unikuu sa...

so nice idea!o

Strömming sa...

Den är blev jag KÄR i! Dessutom kallar storasyster sin lillebror för nyckelpigan av någon anledning just nu. Så de är liksom lite i ropet här hemma!

Therese sa...

Gud så fin den blev!! Blir alltid lika inspirerad och glad när jag läser din blogg. Alltid har du massa nya idéer och smarta tips!

Mirre Syr sa...

Jättfin applikation!
Nu längtar vi till våren....

dajj sa...

Jag kan inte fatta hur du kan prestera så otroligt fina applikationer jämt! Du är utan tvekan en av mina absolut största inspirationskällor!

tusen, tusen TACK!

Pyssellycka sa...

Så fin applikation, verkligen proffsig. Jag skall kolla in din beskrivning på hur du gjort, för det blev verkligen snyggt. Angående fläcken, jag hällde kokande vatten och citronsyra på ett plagg som fått hallonfläckar och det gick vips bort!

NorppaStiina sa...

Så fin! :)

GOBLIgobli sa...

Åhh jag blir alldeles matt, så fint!! En så perfekt nyckelpiga och vilket ljuvligt tyg! Lyckliga lillasyster. =D

Thea sa...

Tack snälla ni!
Och vilka bra fläcktips ni kom med. Nu har jag dem samlade på ett ställe här bland kommentarerna. :-)

Gobli: Ja, hon blev rätt glad, faktiskt!

Therese sa...

Den var utrolig fin!

rino sa...

snygg, pigan passar perfekt i färger och allt:-)

Nilla sa...

Snyggt! Skön känsla när man får en idé som blir så lyckad och när man kommer på ett knep och utvecklas vidare.
Ang fläckar säger jag bara Vanish på sprayflaska. Överlägset, även mot intorkade och redan tvättade fläckar.

Åsa Tidqvist sa...

helt fantastiskt fin! visst ärdet så, att när man får en idé så MÅSTE man bara göra den tillslut för att få frid =)
fattar inte hur du hinner eller orkar sy, med så många o små barn!

Doris_Assar sa...

Svarar här med:
Kanten gör jag precis som på Boobs linnen. Den övre flärpen är bara fållad, och den undre har en tunn resår som jag overlockar dit. Här syns det hur jag gör;
http://dorisassar.blogspot.com/2009/07/boob-amningslinne-rip-off.html

:-)

Anonym sa...

Tack! Vilken service, svaren direkt i bloggen! ;-)
//Thea

Helena sa...

Fantastiskt fin!

mimpen sa...

Men jag svimmar så snyggt! Helt underbart!

OYB sa...

Jättefin!! Och så sött med nyckelpigan!

Hannak sa...

jätte fin!