måndag 20 juni 2011

Inspirerad

Ända sen jag fick senaste numret av Ottobre hem i brevlådan och såg deras tvådelade bodysuit har jag velat sy en sån. Tycker det var en helt genialisk idé! Byxa och body blir så varmt när det är hett ute; det blev jag varse när den tidiga värmeböljan var här. Den tog mig ur villfarelsen att långärmat som solskydd på lillebror i sommar är bäst. Han ska ju inte få värmeslag, stackarn.

Mönstret är mitt eget, inte för att Ottobres inte är bra, utan för att jag tycker det är så kul att göra egna. Men det är solklart varifrån inspirationen kommer!

Kanske att jag skulle ha gjort mönstret aningen snävare ändå?  Hursomhelst. Jag gjorde en sänkt midja fram, eftersom det är så jag helst vill ha "mina" byxor. Knäppningen i grenen har jag sett på en body som nån av tjejerna har haft. En smart lösning där grenkilen även är en breddning av bakbyxan, så byxbenen inte blir så snäva. Sen fick det bli slitsar på sidorna, påsydda fickor på frambyxan och ett öljettsprund fram.

Visst blev det lite seglarkänsla på det? Både byxdelen och tröjdelen (som alltså är ihopsydda) är av campantrikå. Jag älskar den!

Mönster:
Eget, strl 75, BV+9 (eller egentligen bakstycket på BV+8, intaget en cm). Grenen är extra sänkt så den ska räcka längre.  Normalt brukar jag lägga på två cm för att få plats med blöja, men här tog jag fyra.

Material:
Blå och randig Campantrikå från tyghyllan.
Anoraksnodd från Bibbi.
Öljetter från Prym, ditsatta med prymtång.
KAM-knappar från Babythings.

Bäst just nu:
Visst är det ett kul plagg?!  Jag tror jag är allra mest nöjd med sprundet och snörknäppningen. Det skulle göra sig snyggt på en body eller tröja också.

Sämst just nu:
Jag tog vlieseline på infodringarna på knäppningen i grenen och upplever att det blev lite tjockt. Dessutom gjode jag en tankevurpa, eller rättare sagt så tänkte jag inte alls, när jag fållade benen. Jag skulle ha sytt på grenkilen först, innan jag fållade, så hade även tillägget på bakbyxan blivit fållat. Nu blev det inte det...

Sen tror jag att jag råkade publicera inlägget medan jag höll på och fixade. Snopet!

Förbättringspotential:
Nästa gång ska jag ta in mönstret en halv cm på varje sida, dvs BV+7.
Kanske 3 cm tillägg för blöja istället för 4?
Smalare infodring på grenkilen - och kanske inte vlieseline?  I alla fall inte på sömsmånerna.
Kontrollmät grenkilen och jämför mot frambyxans innerlängdsmått.

25 kommentarer:

Unknown sa...

Men du är ju så galet duktig! Var också sugen på Ottobres mönster men har ju inga små att sy till :-D

Gittan sa...

Å vilken söt! Jag har oxå varit sugen på att sy nått liknande men det känns sådär till en höstbebis, vi får se hur det ser ut nästa sommar!!!

lilla hjärtat sa...

Underbar....älskar kombon. Har inte sett OTTOBRES men den här var bara för söt, fin sömnad.

Benglan sa...

Fin! Sån där hals har jag också tänkt göra på en tröja eller en tunika, men det har inte blivit av ännu.. Moonkids har haft så på många av sina kläder som vi har här och jag har kollat riktigt noga hur det är gjort. Har tänkt att det inte borde vara alltför svårt att få till och du lyckades ju kanonbra!.

Alice sa...

Fantastiskt fin! Nu blir jag sanslöst sugen på att testa Ottobres mönster (än så länge tar det en himla tid för mig att konstruera egna så finns det ett mönster, så tar jag det).

Thea sa...

Benglan: Det är verkligen inte alls svårt. Jag måste säga att jag har mer respekt för tryckknappar. Öljetterna kan man sätta genom många lager. Och annars är det ju ett enkelt vändsytt sprund.

Liten Lucky sa...

Hur fint som helst!! Säkert jätteskön!

Pernilla sa...

Så snygg, jag har också varit sugen sedan ottobre tidningen kom att prova
sy en sådan tycker som dig, super smart att slippa har två lager plagg plus blöjan på underkroppen i värmen =)

Kånkarong sa...

Läckert! Jag har precis ritat av Ottobremönstret idag. :)

[bebisblä] sa...

Vilken rolig idé! Har inte skaffat mig senaste Ottobretidningen och har aldrig sett något liknande. Det ser dock ganska avancerat ut. Till och med fickor. Fint!

Mysungar sa...

Wow, det snyggaste jag har sett på länge! Denna var helt otroligt fin! Vilket perfekt sommarplagg det måste vara.

Mrs.Bao 包 sa...

schnyggt!

Mimmi sa...

Du är ju fantastisk på att producera läckra modeller. Öljettsprundet var ju bara så fint (jag kopierar ;-) ) och slitsarna i sidorna pricken över i:et. Hmmmm, det får nog bli en delad likadan dress till herrn här hemma - passar ju toppenfint nere vid Sjöboden ;-)

Mia sa...

Jamen så fin!!!! Härlig sailorkänsla. Och med alla detaljer. Vet lillebror om hur fin han är i sin nya dress?

Och matchande legobit också...

Inspirerande. Användbart, luftigt, klätt, home-made = perfekt! Du är en klippa.

Jes sa...

Gud va fin den blev :) jag har oxå tittat på ottobre mönstret, men aldrig kommit till skott, nu får jag inspiration. Verkligen sailor känsla :)

Ahlard sa...

Grym sömnad. Jag förstod nog bara en liten del av allt du skrev, är ingen van sömmerska. Superfint och skickligt:)

Heilt spesiell sa...

ohlala DIGGER sprundet. Håper jeg får lov å inspireres av det. Har veldig lyst å sy en genser eller body med lignende. Stilig!!

MinaMirakel sa...

Helt underbar!/Åsa

Retroknappen sa...

Superfin! Blev också överförtjust i den modellen när tidningen kom så jag sydde en till lillebror här hemma. Dock utan alla schyssta förbättringar som du gjort. : ) Jättesnyggt med snörningen!

Thea sa...

Tack, vad snälla ni är! :-)

LilleLeo sa...

For en fantastisk skjønn drakt! Den som hadde en bebis til å sy en slik en til!

Hawk and Weasel sa...

Det var snyggt! Jag slutatde prenumererera på Ottobre för jag tyckte de upprepade sig, men det här var ju ett nytt grepp. Mycket fint! Som en liten sjöman.

Doris_Assar sa...

Hur söt!?!?! :-)

Jennie sa...

Men herrejösses så söt!! Och så otroligt välsydd den ser ut att vara!

ellinor sa...

Men oj vad fint! Jättekul att kolla in din blogg! Kram ellinor siren från öppna förskolan