fredag 4 januari 2013

De allra bästa kvällarna



Häromkvällen var det en sån.  En av de allra bästa kvällarna.  När jag sitter och avslappnat syr något jag inte riktigt i förväg planerat; bara känner för just då.  Jag tar ett glas vin, ägnar mig åt de små detaljerna och tar mig tid att vara petig.  Helst lyckas jag med något jag inte gjort innan och får plagget som jag vill ha det i god tid innan det är dags att släcka ned för kvällen.  Samtidigt får jag sällskap i syrummet av maken som sitter och ser en bra film på TV.  Jag kan lyssna med ena örat medan jag nålar och sprättar och ställa dumma och irriterande frågor om filmen (som jag missat för att jag inte tittar ordentligt) till snälle maken som tålmodigt svarar.

Under den kvällen kom den här pyjamasen till.  Den tog nog tre timmar att sy, vilket man får säga är en rätt lång tid för en pyjamas.  Men så var jag noga med alla sömmar och sydde muddarna så att de fick riktigt snygga stickningar (man syr på mudden utan att först ha vikt den dubbel, sen viker man och gör stickningen .  Allt detta innan man syr ärmsömmen.  Jag ska visa nån gång sen hur jag gjorde) och pyjamasbyxorna fick stickningar på grensömmen, något som annars brukar vara överkurs för mig.

Båda tygerna i bomull/lycra kommer från Liandlo. Grönsakslandet är väldigt trevlig, faktiskt. Det finns många fina färger att plocka upp och kombinera med.  Mönstret till byxorna är en modifiering av tightsmönstrt i Ottobre 4/2004.  Tightsen i det numret motsvarar måtten i min måttabell (Svenska Textilforskningsinstituets, som Tillskärarakademin använder sig av) minus fem procent.  För att få till pyjmasbyxan med lite mer rymd breddade jag den bara så att den motsvarade måttet för stussvidd + 2 cm och förlängde grenspetsarna 2-3 mm.

 Ser ni tröjan då?!  Det är faktiskt slutversionen av mitt jobb med "den perfekta raglantröjan".  Äntligen!!  Som jag skrev häromdagen fick jag en aha-upplevelse och formade raglansömmen på ärmen så att den blev mer böjd.  En böjd kurva tar mer plats vilket gör att jag kunde göra överarmsvidden smalare.  Det kanske låter som svammel när ni läser det, men det är bra minnesanteckningar för mig själv! Och kanske det kan vara till glädje för någon lika insnöad som jag?

Mönster:
Tröja: Eget strl 92 BV + 6
Byxa:  Modifierat tightsmönster från Ottobre 4/2004

Material:
Randig och mönstrad jersey i bomull/lycra från Liandlo.
Mudden är Hilcomudd från Michas Stoffecke.

Bäst just nu:
Jag är visserligen väldigt nöjd med att ÄNTLIGEN ha fått till tröjan som jag velat, men jag måste ändå säga att "bäst just nu" är den här sykvällen.  Det är så mysigt!

Sämst just nu:
Mina trötta ögon svider.  Det tar på krafterna att ha jullov!  Och på ögonen att bada i badhus.  Ikväll blir det inget sy - jag kraschar i soffan istället!

20 kommentarer:

Pernilla sa...

Super snygg lite vårig tycker jag, och dina detaljer är alltid lika snygga =) Blir alltid väldigt sysugen när du lägger ut ett nytt inlägg! God fortsättning på det nya året!!

Anonym sa...

Ruskigt fint. Syns att du lagt ner tid på denna pyjamas.

Kristinlog.se

annas alster sa...

Vilken lyxig pyjamas! Gillar detaljerna, och de blir ju så snygga med den äkta top-coversömmen. Kul att se, vad kallade du det, grönsakslandet? uppsytt också. Tycker att det gjorde sig fint tillsammans med rosa.

När Erik flyttar in på sitt rum så får skrivbordet och datorerna flytta ner i källaren, alltså till mitt syrum. Då blir det nog både en och två kvällar i sällskap av maken :)Låter mysigt att ha det som ni!

Förresten, när jag ändå skriver en världslång kommetnar. Jag såg att du finns på facebook, kul! Hur får du till så att länken till ditt blogginlägg ser ut som en liten ruta?

Kram Anna

Lemi sa...

Veldig fin pysjamas :)

Heilt spesiell sa...

Utrolig skjønne stoffer. Lekkert!

Ingrid sa...

Häääääääärligt att läsa om din fina sykväll! Visst är det mysigt att kunna sitta och sy med sällskap, jag saknar det ibland fastän jag har en egen syhörna numera. Och vilken underbart fin pyjamas :) Den kommer man kunna drömma sköna drömmar i.

Hanne sa...

Vilken fin pyjamas, och jag blir så avundsjuk när någon gör ett mönster helt själv. Vill också lära mig!! Hur gör du med mudden, viker du in den öppna kanten på avigsidan eller får den vara just öppen och bara nersydd?
Din beskrivning av en perfekt kväll låter helt ljuvlig, jag älskar också den typen av kvällar, bara att min familj inte vill ha symaskinsljud i bakgrunden av filmen. Så jag får springa under reklamavbrotten, sy maskinsömmarna då, på övervåningen, och ta nålandet, sprättandet, fästandet, broderi, stickning och liknande vid tvn.
Gott nytt år på dig

Krimskrams sa...

Åh vad jag känner igen mig! Vilken bra beskrivning av den perfekta sykvällen.

Nu förstår jag också varför raglanskärningen är svängd på vissa mönster så tack för förklaringen!

Pyssellycka sa...

Låter verkligen mysigt! Man kan ju annars lätt känna sig lite osocial när man stänger in sig i syrummet. Fint med detaljerna, det ser väldigt välgjort ut.

Fangoria sa...

Såna där kvällar gillar jag också, men det var ett tag sen nu...;)
Suuperfin pyjamas, och grattis till raglanmönstret!

od Andulky sa...

Älskar pyjamasen!!! Själv är jag också helt slut efter jullovet ;-)..
Har inte sytt sen innan jul och det börjar klia i fingrarna, speciellt när jag ser dina fina alster!!
Kram

Jennie sa...

Så himla fin och välsydd! Ja, visa gärna hur du gjorde ärmmuddarna, det låter som ett väldigt bra sätt!

Jennie sa...

Så himla fin och välsydd! Ja, visa gärna hur du gjorde ärmmuddarna, det låter som ett väldigt bra sätt!

ekåå sa...

Superfint! Du är inte den enda som är insnöad på Mök :) Fast nuförtiden blir det inte så mycket av den varan eftersom jag i princip bara syr till familjen och då kan man ju använda färdigköpta mönster. Men jag blir väldans inspirerad att börja igen!

MinaMirakel sa...

jättefin, kul kombo!/Åsa

Thea sa...

Tack för alla trevliga kommentarer! Det är så roligt!

Anna: Jag vet inte om man fösrt måste skaffa en "företagssida". Men sen kan man i alla fall gå in på inställningarna på fb så får man en htmlkod som man klistrar in som en gadget på bloggen. Jag sökte på youtube.

Hanne: Jag ska göra ett inlägg om hur jag gjorde mudden. Det är enklast att visa med bilder. Just nu har blogger dock krånglat för mig så jag har haft svårt att ladda upp bilder.

Kriskrams: Jag uttryckte mig nog lite otydligt; det är inte själva formen på raglanskärningen som har betydelse. Men det kanske du förstpd? Ska se om jag kan visa mina försök på bild vid tillfälle.

Sofia / rufi design sa...

Åh jag älskar dina mönsterkonstruktionsfunderingar! Har inte vågat mig på raglandskärning sen mitt första misslyckade försök, så jag läser och försöker minnas tills jag är där och försöker igen!
Och det gröna, väldigt fint som plagg! Har inte riktigt fallit för mönstret tidigare.

Anna sa...

det lät som mig det där... vin och symaskinen. Jag sa precis till min sambo häromkvällen att det är ju så kul när allt går rätt och det går av bara farten!

Pyjamasen var toppenfin!

Anna

Cecilia sa...

Blir helt rörd när jag ser en så fin pyjamas! Pyjamas är det viktigaste plagget tycker jag :-)

Pysselpinglan sa...

Vilken härlig blogg, kul att ha hittat hit! Och vilket helt otroligt tyg till tröjan, vill ha! :)