måndag 18 februari 2008

"Applikationsguiden"

På sistone har jag fått så många frågor med anledning av de applikationer jag sytt, så jag tänkte jag skulle lägga upp ett inlägg och beskriva hur jag gör.

Först och främst behöver man detta:
 • Vliesofix = vlieseline som häftar på båda sidorna. Det är som ett tunt papper med ett skyddspapper på. Kan köpas på metervara eller i färdiga påsar.
 • Totally Stable = ett papper som man stryker på på baksidan av tröjan för att få stadga när man syr. Annars bubblar sig och drar sig tyget lätt. Finns i svart och vitt på metervara eller i hel rulle.


 • 1. Börja med att stryka fast totally stable (se rullen på bilden) på det färdigsydda plaggets avigsida (här är tröjan vänd ut-och-in). Jag brukar fästa med ett par nålar från rätsidan också, eftersom det ibland händer att hörnen viker sig och att man då råkar sy fast dem. Istället för totally stable kan man använda mellanlägg som man bara nålar fast.

  2. Applikationen ritas upp SPEGELVÄND på vliesofixets skyddspapper (annars blir det fel när man ska stryka fast den på tröjan). Därefter styks vliesofixet fast på tyget som ska bli applikation och sedan klipper man ut applikationen med skyddspappret kvar. Skyddspappret kan nu dras bort så att applikationen kan strykas fast rättvänd på plagget.

  3. Applikationen stryks fast på tröjans rätsida. Jag börjar med att ta bort skyddspappret och lägga ut alla bitar så det ser bra ut. Här på hästtröjan tog jag först bort den runda biten i mitten och började med att stryka fast ben, huvud och svans. Sist strök jag fast kroppen. När jag stryker fast ömtåliga material, som fuskpälsen till hästen, lägger jag en bit lakansväv emellan så inte det ömtåliga tyget smälter.

  4. Ställ in maskinen på satängsöm om du har. På den här bilden är det söm nummer 4. Steg 0,4 och bredd 4,5 brukar bli bra. Till detaljer som ögon och mun gör jag den naturligtvis bredare eller smalare.
  Har du inte satängsöm går det även bra med en tät sicksack.

  5. Sy längs motivets kanter. Låt nålen gå i princip enbart på applikationen och bara precis, precis utanför när du syr, så blir det finast. Vliesofixet gör att applkationen inte flyttar sig och mellanlägget som strukits fast gör att plagget inte drar sig.

  6. När allt är färdigsytt vänder man tröjan ut-och-in och river försiktigt bort totally stabeln.

  7. Ena tröjan sedd från avigan och den andra från rätan

  8. Klart!!

  41 kommentarer:

  A sa...

  Superbra! Nu ska jag försöka vara duktig nästa gång och inte tänka att lite bubbel har ingen dött av... Mer saker att köpa alltså :-)

  Gulligan sa...

  Vad bra med en beskrivning. Nu kanske man vågar sig på en applikation

  Thea sa...

  Jösses så snabba ni var! Jag har inte ens hunnit redigera klart inlägget! :-)

  Carolina sa...

  Tack Thea!
  Jag hade iof lyckats lista ut allt det där bara genom att lusläsa bloggen och gjorde min första applikation som blev bra, häromkvällen. Totally stable är ju helt fantastiskt!

  Anonym sa...

  Kanon! Har sytt en del applikationer på kuddar jag tillverkat, men den här guiden var toppen.

  Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

  Totally stable är det ifrån stoff och Stil?/Karolina

  Thea sa...

  Nej, det är Gütermanns som jag köpte i tygaffären. Kanske S&S har nåt liknande. Det är ju funktionen man vill åt och finessen här är att man stryker fast den och sen ändå kan riva loss den utan att behöva blöta eller så.

  Mimmi sa...

  Det var funktionen Totally Stable har som jag önskade och trodde jag skulle få när jag beställde Solvy hos S&S, men det fungerade inget vidare. Nästa gång jag är i en tygaffär så skall det inhandlas Totally stable. Visserligen tycker jag att jag har lyckats med mina applikationer utan detta (men med vliesofix) men jag önskar att kunna brodera (med tät sicksack) på exv trikå och velour utan att det drar sig.

  Mimmi sa...

  Spammar dig lite ;-) Glömde ju att berömma dig för den helt fantastiska och utförliga beskrivningen.

  Agneta sa...

  oj, vilken toppenguide! Man kanske skulle skaffa sig lite totally stable... det verkar ju suveränt.

  Du är verkligen applikationernas drottning!

  Thea sa...

  Hej hopp!
  Oj vad roligt att ni verkar tycka att beskrivningen var bra!! Toppen - tack!

  Anonym sa...

  Tack för en jättebra beskrivning, verkligen utförlig!
  Nu ska väl även jag våga mig på lite applikationer.

  Anonym sa...

  Tusen takk!

  KlaramedK sa...

  Vilken kanon beskrivning! ´man blir ju sugen på att testa...synd bara att jag inte kikade in här före jag beställde tråd av bibbi...fast då hade du ju inte lagt upp det ännu!

  ...någon ny sykompis ännu? ;=)

  Tre små stjärnor (fd Yrväder/Sockertopp) sa...

  Å tack! Jag beställde Totally Stable från Bibbi så nu är det bara dubbelfästande mellanlägg som saknas då.....

  Jes sa...

  Super super super, tack för instruktionen...nu kanske till&med jag vågar ge mig på applikationer, måste dock investera i mellan lägget som var dubbelhäftande men det går ju snabbt :)

  Jes sa...

  Föresten glömde ju säga att va snygg nya överdelen på sidan är :)

  Thea sa...

  Tack Jes! :-)

  Ceci sa...

  Tackar, perfekt inlägg för en novis som jag som inte vågat mig på applikationer ännu! Passar på att tacka för din kommentar hos mig =)

  Thea sa...

  Ceci, det är inte alls svårt. Jag är rätt grön jag också!

  DORIS DAISY sa...

  Åh, vilken bra guide! Tackar!

  Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

  Fraycheck...vart hittar jag sådant undermedel?Tack för tipset./Karolina

  Thea sa...

  Fray Check köpte jag i min symskinsaffär. Finns nog i välsorterade tygaffärer också. Det märke jag har är Gold-Zack.

  Gekko sa...

  Jättebra tut! Precis som jag gillar med snygga bilder till!

  Din nya layout är fin förresten! Kul!

  Får jag inflika till Karolina att man även kan köpa Fray Check hos Bibbi? Vare sig min lokala symaskinsbutik eller tyghandlare visste vad det var när jag frågade efter det.

  Thea sa...

  Tack! Det är bra skoj att fnula med layouten.

  Bibbi har verkligen det mesta. Jättebra att du tipsade om det.

  Dr. Gill sa...

  Du er så flink til å gi gode beskrivninger! Man blir jo inspirert til å prøve seg på applikasjon! :)

  Strömming sa...

  Tack för det här inlägget!!! Jag sydde min första applikation igår men hade inget för stadgan så det blev ju naturligtvis bubbligt som sjutton. Kul att läsa hur du gör då dina applikationer alltid är så fina! Dags att införkaffa lite totally stable och försöka igen! KUL!!

  Anonym sa...

  Hej

  Nu har jag äntligen provat min första applikation. Tack vare din hjälp var det inget problem :) (Länkade till din guide - om det skulle vare sa att en svensk sy-blog läsare inte känner till den ;))
  Läser gärna din blog - Tack för alla fina inlägg och förklaringar!
  /Sara

  Thea sa...

  Hej! Tack för din snälla kommentar och roligt att det blev bra!

  Nilla sa...

  När man rivit bort Totally Stable från baksidan, blir det inga revor i kanterna som känns "omjuka" och skaver eller kliar mot huden på insidan kläderna?

  Sen undrar jag om du har några tips på vart man hittar applikationer? Måste man rita allt själv eller räknas det som stöld om man skriver ut något motiv från nätet och gör en applikation av? Tänker på upphovsrätt osv.

  Thea sa...

  Nej jag tycker inte det blir skarvar som skaver. Det är klart att man ju syr fast Totally Stabeln, men det är ju likadant på kläder man köper och jag har aldrig upplevt det så.

  Jag kan inte det med upphovsrätt egentligen, men generellt kan man väl säga att det är skillnad på att sy för eget bruk och på att göra det i affärsverksamhet. Det roligaste är ju att titta på bilder och låta sig inspireras och sen rita eget.

  Anonym sa...

  Hej!
  Vilken toppenguide. Jag vill så gärna prova applikationer men har en fråga. Vilket tyg ska man ha på applikationen som man ska sy på t.ex bomull/velour?Går det att sy applikationen i trikå? Vad ska man ha få material då? Några andra tips ang. trådspänning och så?
  Tack på förhand////Maria

  Lilla Gryn sa...

  Tack!!
  Hoppas det är ok att jag länkar denna guide på min sida.

  Kaww clothes sa...

  Tack! Vilken bra guide! Precis vad jag behövde. Har länge tänkt göra en applikation och nu känns det lite lättare.

  Petronella sa...

  Tack för att du gjort en sån fin guide. Här fick jag många bra tips när jag sydde min första applikation!

  Hawk and Weasel sa...

  Hej! Den här förklaringen fick mig att börja göra applikationer också - vad lätt det går med det där strykpåpappret! Jag gjorde en liten fågel på en tröja som blev urfin och lille ägarens favorit. Jätteroligt.

  Tyvärr har jag ingen bild, annars hade jag lagt upp den på min blogg. Funderar på att rita av den istället. Lite surt när man glömmer ta kort på saker man gjort innan man skickar iväg dem, fast man blir ju så ivrig att skicka om det blir fint...

  Thea sa...

  Så kul att du hade glädje av den! :-)

  Madelene sa...

  Jättebra guide! :0) Men en liten fråga...Är det inte lättare att sy fast applikationen innan man syr ihop plagget? Jag personligen tycker att det blir väldigt pillrigt att sy om små plagg redan är ihopsydda. Hur gör du med mindre plagg?

  Jennie sa...

  Tack för en jättebra beskrivning! kolla gärna in mitt resultat... Jag har länkat till din guide! :) http://denlillagrona.blogspot.com/2009/12/applikation.html

  Thea sa...

  Madelene: Jo, det kan det absolut vara. Så gör jag också iblande. Det beror på vilka moment jag betraktar som svårast. :-) Ibland litar jag inte helt på dekorsömmarna och det är så himla trist med hål i sömmen på en tröja som man lagt ned jättemycket jobb på. Därför gör jag ofta applikationen sist. Men numer gör jag nog tvärtom minst lika ofta.

  Jennie: Ska genast kika! Kul att kunna vara till hjälp.

  Anonym sa...

  Jag har precis börjat sy o hittade till din blogg när jag skulle förklara för grabben vad en applikation är. Helt underbart med denna instruktion. jag hade tänkt använda textilspraylim o sen sy, men detta verkar ju betydligt bättre. Nu ska jag bara hitta det i affären o sen kan jag sy!