torsdag 20 januari 2011

Åkpåse till babyskyddet

Visst är det ofta så att man måste plocka med sin sovande lilla baby nånstans? Här hemma somnar lillebror väldigt ofta precis när innan jag ska gå och hämta på dagis. Har jag vagnen är det inga problem, men om jag ska nånstans eller är på väg hem nånstans ifrån är det värre. Då måste man kränga på en klumpig overall och trycka fast axelremmarna och i nio fall av tio är lillebror vaken efter den behandlingen. Och ledsen.

Lösningen är en åkpåse till babyskyddet. Jag minns att Gekko gjorde nåt liknande till hennes Mille när han var liten och jag tyckte det var så praktiskt. Och nu blev det aktuellt för mig också. Det var en del pyssel att få till mönstret eftersom vårt baabyskydd är så djupt. Jag fick forma det efter själva stolen, annars hade det blivit väldigt knöligt och obekvämt. Ett antal prototyper och några meter IKEA-tyg senare var modellen klar.

Tanken var att man skulle kunna sätta ned en baby i vanliga innekläder (eller pyjamas) och kanske bara komplettera med en mössa och en liten scarf. Sen spänner man fast babyn. Flikarna kan man sedan vika upp över fötterna och omlott över bröstet.  Den har redan provinvigts och fungerar bra. Kanske inget för tjugo minusgrader, men ett par under nollan klarar den nog.  Blir det kallare får man nog komplettera med en extra filt. Men man är ju inte ute så långa stunder; till och från bilen, kanske, och medan bilen bli varm. Så otroligt smidigt att bara sätta ned lillebror i babyskyddet häromdagen när jag först skulle hämta på dagis och sedan vidare till öppnis. Nu somnade han inte den här gången, men hade han gjort det hade han kunnat sova vidare utan att bli överhettad - bara att vika upp flikarna.

Åkpåsen är sydd i ljusblå manchester fodrad med brun fleece. För att få rundningen upptill sydde jag en resårkanal och trädde i en bit resår som jag sydde fast. Jag ska bara sätta dit ett par tryckknappar också sen, så det går att knäppa den. Men jag ville prova ut exakt var de ska sitta först.

Mönster:
Eget, formsydd till vårt Britax babyskydd

Material:
Ljusblå manchester, Jofotex
Brun fleece, Stoff och Stil

Bäst just nu:
En praktiskt lösning som faktiskt gör vardagen lite enklare ibland. :-)

Sämst just nu:
Att jag gjorde den lite för kort upptill. Jag skulle ha lagt på en decimeter till. Hoppas att lillebror inte hinner växa ur den innan vårvärmen kommer.

22 kommentarer:

Pernilla sa...

Super smart variant och fin!! jag har också sytt en till våran bilbarnstol (har samma problem med sovande och hämtade på dagis mm)men jag satte dragkedja i båda sidorna!!

Mirre Syr sa...

Jättefin och smart framförallt!

Anonym sa...

Riktigt praktisk (och såå snygg! ). En sån hade jag velat haft när mina var små...
Om han nu skulle växa för mycket så kan du ju ta bort rynkningen upptill, då kanske du tjänar några cm (men får vara lite noggrannare med mössa istället :o)
// Angi

Thea sa...

Pernilla: Ja, dragkedja hade ju varit smart! Fick du det tätt upptill, eller fick man ha lilla filten där?

Angi: Så kul att du är här inne och kikar och kommenterar! :-)

Ingrid sa...

Så fiffigt!! Kanske något jag kommer att ta efter :)

Anki sa...

Smart OCH snyggt! :-)

Hanna Engkvist sa...

Vad smart - då kommer dessutom bältena närmare kroppen. Förmodligen säkrare i en krock än när det är en bylsig overall mellan kroppen och bältet.

Pyssellycka sa...

Jättesmart och smidigt! Det är ju så klumpigt att sätta fast bältet ovanpå overallen, känner precis igen din beskrivning om vaknad och ledsen bebis...

Jo sa...

Himla fiffig! Och snygg! :)

Gekko sa...

Åh, så mysigt! Nu fick jag flashback till den gången då Mille var världens gladaste och nöjdaste bebis! :-) (Hör man en underton av att han inte riktigt varit på det sättet idag kanske?)

Kram

MinaMirakel sa...

Väldigt smart lösning!/Åsa

Emsters Alster sa...

Men vilken bra idé! Där har vi uppfinningsrikedom i vardagen!

MemLin sa...

Jättefin och ambitiöst att göra den formsydd!

Pernilla sa...

Det blev ganska så bra tycker jag men brukar ha en tjocktröja på honom eller bomullsfilt innanför om det blåser eller snöar och så!!
Men din ser mycket bättre ut upptill än vad min gör =)

Anonym sa...

Just det, bomullsfilt är ju bra, du slipper man ju också väcka honom. Kanske jag testar den lösningen om jag måste göra en till...
//Thea

dajj sa...

Härligt när praktiska saker kan bli så snygga! Och så har ju lillebror väääldigt fina byxor på sig också! ;)

Mimmi sa...

Smart!

Anonym sa...

Hejsan, fick länken skickat till mig av en vän, vilka fina grejer ni sy!! Jag undrar om åkpåsen är alltid kvar i stolen då eftersom säkerhetsbältet går igenom? På min stol kan man inte lätt sätta in och ta bort, utan att tar ut bältet bakifrån om ni förstår vad jag menar. Om så har det varit problem dem gångerna ni vill ha overallen på? Också, vår vagn är ungefär samma djup på sitdelen som blstolen, så det skulle vara fantastiskt om man kunde lyfta bara med åkpåse från bilstol till vagn. Kanske att jag kan klura ut någon lösning där man kan knäppa upp runt säkerhetsbältet? Tack på förhand Bridgett

Frida Loppan sa...

Vilken smart idé! Den är värd att lägga på minnet.

Bodil sa...

Jättepraktiskt...och fin också..

od Andulky sa...

Så himla smart!!!
Hoppas allt är bra med er!
Kram

Barbro sa...

Kjempe smart og praktisk! Tommelen opp! :0)