torsdag 4 oktober 2012

Fina f(l)ickanTänk så länge jag gått och haft en sån här tunika i tankarna. Kanske inte exakt sån här, men i alla fall en med fickor så på sidorna.  Så fick jag se två så väldigt fina klänningar hos Annas Alster - en väldigt trevlig och välskriven blogg, förresten - och kom äntligen till skott med min.

Rött och grönt är så fint ihop.  Det gröna tyget från Liandlo är egentligen små ugglor, men jag tycker det är så bra för att det är gjort så att man bara ser att det är ugglor om man tittar noga.  Jag ville inte att intrycket skulle bli för stirrigt så jag tyckte det räckte med röda täcksömmar och valde gröna kantband.  Två små knappar fick dekorera sprundet.  Det var förresten premiär för att trycka fast färgade tryckknappar med Prymtången (bild på en sån finns i det här inlägget).  Hurra så bra det gick!  Jag måste köpa fler knappar, helt klart!  Dessa kommer från Sydilla.

Fickorna var inte alls svåra att sy.  Det pilligaste var att komma på vilken form de skulle ha.  Mitten är placerad i midjan på den här tunikan.  Till min hjälp att få till fickorna tog jag faktiskt kirurgtejp.  Det fäster så bra utan att dra sig och så ligger det riktigt still.  Jag har gjort en snabb tutorial för att visa hur jag gjorde.  Kanske någon har glädje av den?

1. Efter att fickhålen klippts ut och bandkantats tejpar jag fast ficktyget med kirurgtejp på avigan.  Tygets sömsmåner är rejält tilltagna.
2.  Fickan sedd från framsidan.  Även här hålls den på plats med små bitar av kirurgtejp.  Men tvättbar märkpenna har jag markerat var jag ska sy täcksömmen.
3.  Efter att täcksömmen sytts klipper jag bort allt överflödigt tyg på baksidan.  Samtidigt syr jag fast fickornas sidor i kanten med en raksöm.

Mönster:
Eget, strl 92, samma som till denna, fast med raka sidor.

Material:
Uggletrikå från Liandlo.
Randig Campan från tyggömmorna
Tryckknappar från Sydilla

Bäst just nu:
Tillfredsställelsen när man gjort något man länge tänkt göra men inte kommit till skott med.  Som den här varianten på tunika.

Sämst just nu:
Tweenietrots, sexårstrots och tvåårstrots - samtidigt.

11 kommentarer:

od Andulky sa...

Superfin!!
Kram

Ingrid sa...

Men vilken fantastiskt fin! Såna där fickor måste jag nog prova, det är lite kaxigt och jag gillar kaxigt. Och kirurgtejp måste jag också prova - dagens bästa tips helt klart!

Jennie sa...

Tack för instruktionen! Det ska jag testa gång! Resultatet blev verkligen jättefint.

Anonym sa...

Jättefin! Så där gör jag också fickor. /Le Petit

Elisabeth (frøkna og frøet) sa...

Kjempefin tunika!

Hanne sa...

Jättefin klänning och tusen tack för beskrivningen av hur du gjorde. Kirurgtejp är alltså något man ska skaffa!! Hittills har jag mest använt maskeringsteip, men jag kan tänka mig att kirurgtejp är ännu smidigare. Får man sånt på Apoteket?

Alice BraLLan sa...

Åh så snyggt!

MinaMirakel sa...

wow, jättesnygg!/Åsa

annas alster sa...

Vad roligt att jag kunde inspirera dig, det trodde jag aldrig! :) Jättesöt klänning. Bra tips med tejpen, det ska provas...

annas alster sa...

Vad roligt att jag kunde inspirera dig, det trodde jag aldrig! :) Jättesöt klänning. Bra tips med tejpen, det ska provas...

Bergljot sa...

Kjempefin kjole, ble veldig inspirert av denne, til stor glede for min datter som i går fikk seg en lommekjole:)