tisdag 16 oktober 2012

Tufftuff med puffpuff

Schhhhh.  Säg inget till lillebror.  Han skulle förmodligen bli så arg som bara en tvååring kan bli.  Och det för att hans fina biltyg blev en tunika till lillkusin.  Men det låg och ropade åt mig att det ville bli just en fin klänning med fusksprund och pösärmar.  Hur skulle jag då kunna låta bli?  Jag tyckte det färgglada tyget med bilar, bussar, traktorer och tåg gjorde sig så fint på just en tunika eller klänning.  Såklart jättesnyggt även på en tröja, men det är kanske lite mer förhandstippat?

Puffärmarna var kul att göra.  Jag har förut bara breddat ärmen på sidora, men sen har jag lärt mig att pöset blir mer jämt fördelat över hela ärmen om man klipper upp ärmen i fyra delar och sprider ut delarna som en solfjäder.  Breddar man bara på sidorna får man vidden mest i nederkant på ärmen och det ger ju en helt annan effekt.  Jag var lite försiktig, tog 1,5 cm mellan varje del här, men jag skulle nog kunnat ta i ännu mer.  Innan jag kantade med vanligt kantband sydde jag två rynktrådar och rynkade ärmslutet.  Sen var det bara att köra på som vanligt.

Mönster:
Eget, strl 92.

Material:
Biltrikå i bomull/lycra från Strömming.

Bäst just nu:
Den blev som jag föreställt mig den i huvudet.  Jag är nöjd.

Sämst just nu:
Regnhösten som har ockuperat våra breddgrader.  Och så har jag lite dåligt samvete för att jag snodde lilllebrors favvotyg.  Men om någon råkar försäga sig så finns det faktiskt en liten bit kvar.  I alla fall så det räcker till ett fram- och bakstycke på en tröja.

13 kommentarer:

annas alster sa...

Härliga puffärmar! Du får gärna tipsa om hur du gör ditt lilla sprund någon gång. Försökte för ett tag sen men det ville sig inte riktigt...

annas alster sa...

Vi ses på fredag förresten :)

Thea sa...

Ojdå, det ska jag absolut göra. Det är enklast tänkbara, faktiskt. Kanta sprundet först och sen bara kanta halsen. Stoppa in andrasprundänen direkt efter den fösrta. Om du vill vara på säkra sidan kan du sy ihop dem på vanliga maskinen först.
Syfestivalen på fredag? :-)

Åsa Tidqvist sa...

roligt att läsa lite mönsterkonstruktion här hos dig - ja, du brukar ju skriva lite om det men jag utbildar mig detta året inom textil, vävning och mönsterkonstruktion - och idag har vi just breddat ärmar! tack för dina kommentarer hos mig!

Thea sa...

Kul det låter, Åsa! Jag blir riktigt avis! Och tack själv för alla kommentarer!

od Andulky sa...

Så fin!

Fangoria sa...

Åh så fin! =) Tack för tipset om ärmarna, hoppas jag kommer ihåg att testa!

Gittan sa...

Riktigt fin tunika! Har oxå funderat på att göra liknande ärmar men inte fått till det riktigt! Kan ju vara rynktrådarna som jag hoppat över! Ska genast prova! Eller snart iallafall! :-)

Le Petit sa...

Jättefin! Snyggt med rött till biltyget! Ska bli kul att se dig live på syfestivalen :).

Annikwa sa...

Underbart! Nu måste jag också sy en tunika snart, så kul med lite variation! Man blir alltid så inspirerad när man läser din blogg.

Pyssellycka sa...

Ja, du har rätt, det tyget blev jättefint till en tunika!

Susanna sa...

Men människa! Vad har du gjort! Lillebrors tyg! Jag såg ju lyckan i hans ögon när han fick se tyget! Men det var en otroligt fin tunika också!

Thea sa...

Hur dåligt samvete fick jag inte nu då?!! :-) Som tur är räcker det till honom också. :-)