tisdag 29 januari 2013

Bollabong


Får jag lov att presentera lillasysters bollabongkjol? Bollabong är lillebrorspråk och betyder ballong; det är alltså en ballongkjol jag sytt. Lillasyster älskar ju finkläder och jag känner att jag har varit lite dålig på att tillgodose de önskemålen hos henne på sistone. Det är liksom lättare på sommaren. Men nu inför jul tog jag mig i kragen och sydde henne en hett eftertraktad finkjol. Jag har dessutom länge velat prova på att sy en ballongkjol, så det passade ju bra.

I mina gömmor hittade jag ett fint tyg som skimrar i rött och turkost. Det är en present från bekanta som köpt det på en marknad i Thailand.  Jag trodde det var siden först, men nu undrar jag inte om det är syntet ändå. Jag har inte gjort syntettestet (dvs att elda lite på en bit och se om det brinner (="äkta") eller smälter (=syntet). Egentligen kvittar det ju lika; tyget är fint, lillsyster gillar kjolen, den är till för att användas och kommer att bli för liten så småningom - med linning och dragkedjeknäppning går det dessutom fortare än om kjolen haft resår i midjan.

Att sy en ballongkjol var inte så svårt och resultatet är rätt trevligt.  Den här modellen består av två raka stycken; ett yttertyg som är lite bredare och längre och ett innertyg (foder)  som är lite smalare och kortare.  De rynkas först ihop i nederkant och sedan var för sig i överkant innan de sys fast på linningen.  Undrar om jag inte skulle testa att göra modellen med mud i midjan istället.  Det ser kanske inte riktigt lika proffsigt ut, men är mer snabbsytt och håller dessutom längre i storlek.

Mönster:
Ottobre.

Material:
Thaisiden, eller mer troligt en imitiation av detta, som jag fått i present.  Tack! :-)
Fodertyg i bomull.
Knapp och dolt blixtlås.

Bäst just nu:
Det blev en väldigt trevlig finkjol som redan har använts åtskilliga gånger.

Sämst just nu:
Att den turkosa färgen fällde så att tyget blev fläckigt.  Det syns lite på vänstra sidan på bilden.  Nu är kjolen tvättad ett par gånger och fläckarna är nästan borta, som tur är.

6 kommentarer:

Susanna sa...

tjusigt!

Åsa Tidqvist sa...

åh så fin!

Unknown sa...

Superfin!

Anonym sa...

Snygg- bäst att inte visa för 6-åringen här hemma...

Undrar om din Cameo? Tycker du att den är värd sitt pris? Vet att du är positiv till den men hur känner du nu efter ett par veckor/månad?

Kram!

Anonym sa...

Åh, ja! Jag har en massa projekt i huvudet, men har förarbete att göra först. Och det i kombination med influensasjuk familj gör att det går väldigt långsamt! Jag tycker det är kul att göra saker från grunden så jag vill gärna designa mina egna tryck och då tar det ju lite extra tid... //Thea

Pyssellycka sa...

Vad läcker!