söndag 16 juni 2013

Med omsorg om detaljerna

 

 
Det kanske kan tyckas lite tråkigt att sy skjortor.  Det kan det säkert vara.  Men det kan också vara väldigt roligt och tillfredsställande.  I alla fall när man månar om de små detaljerna och är petig och noggrann hela vägen.  Då är det så att man riktigt ryser när lillebror får på sig sin nya lilla sommarskjorta och, efter att den första obligatoriska tveksamheten lagt sig, inte vill ta av sig den utan vill forsätta "ha som pappa". :-) 
 
Tyget då?  Jo, det är ett helt underbart skjorttyg från Tygverket i Stockholm  Och när jag skriver underbart så är det förmodligen en underdrift!  Verkligen en fantastisk kvalitet.  Priset låg på 149 kr, har jag för mig, och till den här skjortan köpte jag en halvmeter.  Så det gick nog på ett ut mot att köpa sommarskjortan på någon av de större klädkedjorna.  Men det var ju roligt att sy och lillebror fick en alldeles egen.
 
Annars är nog receptet till att sy en lyckad skorta detsamma som för det mesta i vävt tyg: att vara noga med att klippa till exakt och att hålla sömsmånerna omsorgsfullt.  Slarvar man med en millimeter i början blir det svårt, för att inte säga omöjligt, att få det snyggt i slutet.
 
Mönster:
Ottobre 3/2010, strl 98.  Jag uppskattade det till att vara bröstvidd + 16 cm, vilket är lagom till en luftig sommarskjorta, tycker jag.
 
Material:
Skjorttyg i 100% bomull från Tygverket (hur ska jag nånsin kunna sy skjortor i något annat??).
 
Bäst just nu:
Lillebror blev så stilig i sin nya skjorta.  Så stor, plötsligt, och faktiskt inte så olik min pappa.  Han brås-brås på morfar helt enkelt!  Vi brukar skoja om det i familjen, och säga att barnen brås-brås när de liknar eller gör något som sina far- morföräldrar. 
 
Sämst just nu:
Alla osorterade högar i mitt syrum.  Herregud, jag har för mycket tyg!! -Fast säg inget till maken!

16 kommentarer:

od Andulky sa...

Jag älskar den!!!

Fanzan kläder sa...

Vilken fin skjorta,kan tro att han blev stilig i den.Kram jenny

Åsa Tidqvist sa...

väldigt snygg! välsydd och fickan är verkligen pricken!

lavendia sa...

Så fint du sytt. Att du har för mycket tyg är väl inte möjligt. Det finns en bra dikt om att köpa tyg. Har den på min blogg. Även om du inte kommenterar, kan du läsa dikten Tygsamlarens tröst - den har jag tagit fasta på.

annas alster sa...

Åh, den är så underbart fin! Skulle också vilja sy en skjorta nån dag. I framtiden :)

Mimmi sa...

Wow så fin! Lilleman här hemma älskar skjortor och jag måste sy några i trikå igen, förra omgången är utväxta

Cecilia sa...

Tråkigt att sy skjortor!? Neeeej! Skjortor på små pojkar är det absolut sötaste som finns och den här var helt perfekt. *vill kunna!!!*

Anonym sa...

Jättefin skjorta! Josefin

Anonym sa...

Jättefin skjorta! Josefin

MinaMirakel sa...

Jättesnygg, sydde en till sonens skolavslutning förra veckan.
Det är verkligen lite extra pill att sy skjortor men får ju något som ingen annan har:)./Åsa

Annikwa sa...

Fantastiskt proffsigt! Och jag minns precis varför jag gillar trikåtyger så mycket - man slipper vara så där noggrann ;)

Susanna sa...

alldeles alldeles underbar!

Thea sa...

Tack snälla för era kommentarer. Det är så roligt när ni skriver något i dessa facebookdödens bistra tider! :-)

Pyssel på Torp sa...

Otroligt fin! Det går ju inte att jämföra hemsytt med köpt. Vi gör det ju inte för att spara pengar eller hur? ;-) Och jag vill lägga till ett viktigt moment i listan över saker att tänka på när man syr i vävda tyger. Slarva inte med att pressa alla sömmar under tiden som du syr. (Det gör jag...) Jag har också ett skjorttyg liggande hemma som jag vill använda till Lillebror.

Anonym sa...

Helt rätt, strykjärnet är ens bästa vän, ju! Och helt rätt igen; vi syr ju inte för att det ska bli billigare! ;-) Fast i de få fall det faktiskt lönar sig är det extra trevligt! :-)
//Thea

GullKorn Design by Rebekka Widerøe - norskdesignede barneklær 0-6 år sa...

OI! SÅ FLINK DU ER!!! imponert!:D