söndag 10 juni 2007

Finklänning i orange linne

I går var det barndop. Till det hade jag bestämt mig för att sy en finklänning till storasyster. Jag hade tidigare i vår hittat en jättefint orange linnetyg på Korps Handelsbod i Söderköping och köpt på mig en stuvbit för ändamålet. Sen hade jag kompletterat med mönster och dragkedja från Stoff & Stil samt gult fodertyg från Sundbybergs textilcentrum. Egentligen var den inte alls så svår att sy, men eftersom det var första gången jag sydde något fodrat plagg blev det lite pyssligt. Dessutom har jag begränsad blixtlåsvana. Och såklart var jag ute i sista sekunden! Blixtlåset gick bra, det är sytt som ett dolt blixtlås. Bästa beskrivningen på hur man gör det hittade jag i instruktionsboken till symaskinen. Sen själva fodringen och hur jag skulle vändsy blev lite huvudbry. Mönstret var nämligen inte skrivet för en fodrad klänning. Det slutade med att jag sydde de båda klänningarna var för sig med blixtlåset fastsytt i ytterklänningen och motsvarande glipa kvar i foderklänningen, sydde ihop dem räta mot räta i halsringningen och vände dem rätt. Därefter sydde jag en stickning runt för att stadga upp. Sen sydde jag fast fodret för hand runt dragkedjan. Ärmhålen kantade jag med en bit snedslå som jag gjort av samma linnetyg som till klänningen. Med min nya snedslåvikare gick det som en dans! Till sist (vilket jag naturligtvis inte skulle gjort sist, utan snarare först!) sydde jag på tre små prästkragar som köpts på Jofotex i form av ett kantband. Av två andra prästkragar och en hårnål gjorde jag sen ett matchande hårspänne. Storasyster blev SÅ fin!

5 kommentarer:

Carolina sa...

Ser jättefin ut på bilden. Jag såg så sent som idag att det finns kantbandsmojäng som tillbehör till min maskin också. Jag blev riktigt sugen. Är den bra?

Thea sa...

Vet inte riktigt, faktiskt. Är det en sån pressarfot du menar? Jag stod och fingrade på en i min symaskinsaffär, men fick faktiskt rekommendationen att inte köpa en om jag inte kantade väldigt mycket. Däremot köpte jag en sån vikare så man kan göra sina egna snedslåer. Den var bra! Om du köper en "knatbandsmojäng" kan du väl höra av dig och säga om du tyckte den var bra?

Carolina sa...

Jag tyckte det var så oerhört svårt att få snedslån snyggt fastsydd den enda gång jag försökt så det var därför jag direkt tänkte på en sådan. Jag syr inte jättemycket snedslå så jag får se om det blir en sådan. Blir det kommer jag självklart att raportera.

Liksom sa...

Undrar vart du har köpt din snedslåvikare? Några tips på vad man ska tänka på vid köp av en sådan? Kanske inte så avancerat, men ändå bra med tips! ;)

Thea sa...

Jag köpte den på Symaskinsgrottan i Täby Centrum. Men jag vet att de har på Panduro och där är de dessutom billigare. Sen har jag sett dem på nåt mer ställe - kanske Slöjddetaljer? Eller allt om handarbete?