tisdag 21 augusti 2007

Fodrad munkjacka


Nu är ett av mina sen i somras planerade projekt färdigt. En fodrad munkjacka enligt mönster från senaste Ottobre. Jag valde orange velour som jag köpt på Sundbybergs Textilcentrum samt röd-orangerandig trikå från E-slöjd. Det var betydligt enklare att sy fodrat än jag trodde...tills jag kom till ärmmuddarna. Det ville sig inte alls! Trots att jag fick vägledning på Sytråden (tack alla!) lyckades jag inte få till det. Jag tröttnade och sydde fast mudden som vanligt och stickade ned den mot avigan. Inte alls lika snyggt, men hade jag försökt lite till hade jag fått en trekvartsärm istället! Till nästa gång ska jag träna. Fler bra tips emottages tacksamt.

Foder och yttertyg är sydda var för sig och sen ihopsydda först med luvan emellan. Sen var det det där med ärmmudden...och sen tråcklade jag ihop alla kanter innan jag kantade med orange muddväv. Sömmarna sydda på overlocken och kantningen med Coverlocken. När jag overlockat fast kantbandet sydde jag några mm utanför med Covermaskinen för att få till en lite bredare fåll innan jag vände över kantbandet. Men det hade funkat precis lika bra med tvillingnål. Dessutom behöver man ju inte kasta kanterna när jackan är fodrad. Den blev lagom tjock för att vara en tidig höstjacka.

Knapparna är av märket Prym och ditsatta med tång. Snabbt och smidigt (men inte så billigt, tyvärr).
Fotomodellen heter "Kuckan" och är en anka från boken "Sy mjuka djur" av Karin Neuschütz. Den sydde jag för två och ett halvt år sen till storasyster eftersom hon då var fantastiskt fascinerad av ankor...eller, ja, "kuckor"!

Bäst just nu: Att vara klar med ett projekt jag längtat efter. Jag har sett jackan framför mig länge och nu är den klar! Att jag kommit på hur jag kan sy kantband med overlock och coverpro:n gör det mycket snabbare och snyggare.

Sämst just nu: Att jag inte fick till ärmmuddarna ens efter flera beskrivningar. Det måste jag verkligen få in snitsen på!

16 kommentarer:

Botilda sa...

Hur fin som helst! Underbara höstfärger också.

Carolina sa...

Jättefin blev den och kanten på ärmmuddara syns ju faktiskt inte ;)
En konstig grej i mönstret är ju att det står om ärmmuddarna (linningar kallar de det) på två ställen. Gör man som de skrivit på första stället och syr fast ärmuddarna i yttertyget först och sedan syr på fodret ska det inte vara något problem (hoppas jag).

Thea sa...

Jag såg också de dubbla bekrivningarna och fösökte göra som den första, men kom inte på tekniken. Ska öva, som sagt! :-)

Cecilia sa...

Verkligen jättefin, orange är min färg, så läckert!

Den här prym-tången som jag märker att fler och fler har. Vad kostar den och var finns den att köpa?

Thea sa...

Tack för kommentarerna - och all pepping i sytråden i går! :-)

Cecilia: Den kostade ca 70 kr och jag köpte den på Vinn i köpcentret Stinsen utanför Stockholm. Har även testat HemLines, men den är inte alls lika bra - och dessutom dyrare.

Gekko sa...

Så himla snygg! Din är ju mycket finare än modellen i Ottobre! Du borde skicka in bild för att visa hur fin den kan bli :-D

Är det Prymtången du köpt för 70 kr?? Nu blev jag lite besviken, jag köpte min för 140:- och det tror jag Tyrvi gjort också (eller om det var någon annan).

Det spelar väl inte någon roll rent estetiskt med muddarna eller hur? Ingen kommer ju titta inuti ärmerna? Men jag förstår ju att du vill fatta det. Kan tyvärr inte förklara. Har sytt en fodrad kavaj, men det var typ hundra år sedan...

Thea sa...

Tack Gekko!
Vet du, jag kanske minns fel, med jag tror att det var så. Får kolla nästa gång jag kommer dit så jag inte lurar folk att vallfärda dt i onödan :-)

Tyvärr försäökte jag rätt många gånger så det blev lite trassligt - med det syns ju inte utanpå!

Såg du förresten att jag lämnade en kommentar om overlocktråd på din blogg? Under inlägget om Overlocken.

Gekko sa...

Hej igen, kom på att jag glömde att säga att ankan var urgullig! Jag såg att du lämnat info om overlocktråd, tack så mycket! Har redan mailat henne och fått svar. Här går det snabbt!

Thea sa...

Ja, hon var racersnabb!

Roligt att du gillade ankan! Den har varit en väldigt kär vän till vår stortjej under rätt lång tid. Lite sne och vind på sina ställen, men det spelar ingen roll!

Jes sa...

Vilken urhärlig jacka. Håller med gekko din ser mycket bättre ut än den i tidningen. Du är så produktiv, syr så fingrarna blöder:)

Thea sa...

Hej Jes, har du kommit loss nu!! Jag springer mellan snoriga gnällande ungar och symaskinen! Det finns så många idéer att jag måste ta tillvara på åtminstone några.

Florin sa...

Kanonfin!!!

Jag vill oxå ha en prymtång! Ingen som vill visa en bild på hur de ser ut???

vad är et för overlocktråd ni surrar om? Får jag oxå veta?? Snäääällla!!!

Thea sa...

Ska lägga ut en bild på min Prymtång åt dig i kväll! Om du vill kan jag köpa dig en och skicka.
Overlocktrådssnacket var att jag via Sysidan fick tips om en tjej som sålde overlocktråd till bra pris. Jag beställde från henne och var nöjd. Kolla på http://www.sysidan.se/forum/showthread.php?s=&threadid=5754 eller maila till Bibbi Lundgren på bibbistextil@brikks.com. Det va OK att lämna hennes uppgifter vidare!

Annag sa...

Jätte fina kläder. Jag undrar vart du har beställt dina etiketter?? Jag har inte hittat så fina som du har.

Thea sa...

Annag: Tack! Etiketterna är beställda hos Mina Namnband. Följer du den här länken kommer du rätt in på beställningen. http://www.minanamnband.se/namnband-textiletiketter-etiketter-vavband.php?PHPSESSID=84ae56483fc3492be37861722dbd55ea

mallikolli sa...

Hej Thea! Nu har jag kikat in dina saker!! Vilka fina saker du gör!! Impad! Sk också göra en munkjacka snart. Men ska göra med orange fleece istället. Gillade färgerna du hade valt! :)
Kram Daniela