måndag 6 augusti 2007

Retroklänning


Jag har sett så många fina second handtyger på alla bloggsidor. Så många att jag, som aldrig varit på loppis förut, börjat leta efter loppisskyltar vart jag än kommer! Tyget till denna klänning hittade jag nu i somras. Det hade varit en gammal gardin!

Mönstret tog jag från boken Baby Cool, men ritade av framstycket två gånger och gjorde det ena till bakstycke genom att göra en högre halsringning där och förse det med ett sprund som knyts med snedslå i ryggen. Mycket enklare än att sy i knappar! Och ärligt talat, så har jag inte riktigt fattat hur originalmönstret är tänkt. Bakstyckena tillsammans (efter att man tagit hänsyn till knappslån) blir ju helt annorlunda än framstycket. Är det någon som har testat och kan förklara, för den modellen är ju jättegullig! Dessutom tog jag in utställningen lite - mest för att tyget inte räckte till helt!

Annars är ju såna här klänningar busenkla att göra. Konsten är att hitta ett tyg med matchande snedslå som man gillar! Det enda pillet är ju snedslån. När jag syr på den brukar jag först pressa den dubbel, sen nåla fast den horisontellt så att jag ser nålen på baksidan och förvissar mig om att jag inte syr utanför. Sen stryker jag igen och syr därefter typ 2 mm från kanten - måttar med pressarfoten. Ofta syr jag axelsömmarna först och sätter fast ärmarnas snedslå sen och syr ena sidsömmen, kantar nedkanten och syr sist den sista sidsömmen. Så slipper jag fästa snedslån.

9 kommentarer:

KLOCKARBARN sa...

Vilket fin tyg du hittat. Jag kan nog inte förklara bakstycket på Babycools klänning. Bakstycket blir lite större än framstycket när jag gjort den men jag vet inte om det gör så mycket. Jag har inte provat mina klänningar än. När jag syr snedslå så pressar jag sendslån först på mitten med en liten överlappning för att sen bara sy på med en och samma söm, fuskkantning...
Men jag får det mycket snyggare så.

Thea sa...

Jag gör nästan likadant, dvs pressar och syr på utan att sy fast först. Fast jag nålar lite sådär halvtätt, annars halkar det åt sidan för mig. Håller med om att det blir mycket snyggare än om man syr dit snedslån mot avigan och sen väder över och syr igen.

Gekko sa...

Snyggt tyg och klänning! Jag har också sytt från det mönstret (bild etc finns under 'klänningar' i bloggen). Tycker att den blir bra färdig men håller med om att det inte känns som att de passar ihop mönstermässigt. När man syr ihop blir det bra dock.
Jag vill också hinna gå på loppis!

Liksom sa...

Jag gör likadant när jag syr på snedslå...fusksyr alltså ;) Härligt tyg på den här klänningen!

Thea sa...

Tack för era tips om kantning och om klänningsmönstret. Ja gtrodde det var fel, men nästa gång får jag väl prova på "originalet".

Majtjho sa...

Åh, så fin klänning.

Jes sa...

Ännu en underbar kläning, tyget är ju helt fantastiskt, har du gjort snedslån själv eller har du hittat färdiga med mönster?

KnåpModern sa...

Jättesnygg!! Ang detta med baby cool så tror jag att det kan vara så att sidosömmen inte ska sitta riktigt mitt i sidan för att ge ett bättre fall. Jag har ett byxmönster som beter sig likadant. Senast jag sydde baby cool-klänningen så sydde jag bara ihop den utan att bry mig om skillnaderna och det blev bra trots att det inte såg så ut när jag hade delarna.

Thea sa...

Jes, snedslån är köpt denna gång :-) På Jofotex.

Knåpmodern, tack för det tipset! Jag kan ana hur du menar; att den liksom böljar mer då. Måste testa det nästa gång!