måndag 8 oktober 2007

Utökning av byxgarderobenLillasyster behöver utöka sin byxgarderob. Man vill ju gärna kunna matcha lite och dessutom har hon utvecklat en väldigt effektiv, men klädslukande, stil att ta sig fram. Hon kryper nämligen inte, utan ålar med otrolig effektivitet fram på golvet (och över trösklar och andra hinder) på mage genom att skjuta på med ena foten. Jag undrar om hon någonsin kommer börja krypa eller om hon hoppar över det. I alla fall måste man verkligen byta kläderna efter en dag med hennes förflyttningsmetod. Jag vet inte hur välstädat ni andra har hemma, men med två ungar i huset finns inte en chans (eller ens ambition!) att hålla så rent att en ålande unge inte blir smutsig på magen efter en dag! Funderar på att sy henne en body av en wettex eller två. Då kunde man ju få lite nytta av busungen! :-)

I alla fall. Jag plockade fram ett par favvobyxor och ritade av dem. Att jag aldrig lär mig att jag inte grejar det! Istället borde jag ta ett grundmönster och mäta lite och sen ändra utifrån grundmönstret. Nu blev det OK ändå, som tur var. Men det berodde nog mest på att jag ritat fel på rätt ställe. Eftersom originalbyxorna har mudd med snöre i ville jag också ha det. Men jag vände mina fina, sydda knapphål åt fel håll när jag sydde fast mudden, så på min byxa blev knytningen inåt! Ja, man ska inte sitta och "bara sy det sista" sen på kvällen när man är trött. Men det är ju bara då man har tid!

Byxorna är sydda i E-slöjdstrikå. Den gula mudden minns jag inte var jag köpte. Snodden kommer i alla fall från Jofotex. Mönstret är som bekant egenkonstruerat. Jag gillar det skarpt, så jag ska nog lägga ner lite jobb för att få till ett bra mönster. Fickorna med muddkant gör byxorna lite mer detaljrika och de är rymliga och (verkar) sköna. Mudden blev lite bubblig när jag sydde fast den. Hade resår i och fick sträcka utav attan, kanske var det det som spelade in.

Bäst just nu:
Att byxorna blev OK, trots mina missar och felritat mönster.

Sämst just nu:
Att jag inte kan göra mina egna mönster varje gång jag vill. Vill kunna!!

Maskinval:
Overlock att sy ihop byxorna.
Coverpron till att fålla (gjordes innan jag sydde ihop byxorna) och att sy kedjesöm när jag sydde fast kantbandet. Trådspänning 4-4-4-3, diffmatning 1,5, steglängd 2.

13 kommentarer:

Nikka sa...

Men idag har S haft ett par Nike-brallor och på dem är snodden också så man knyter på insidan. Bra tycker jag, för är den på utsidan drar hon bara upp knuten och snuttar på snörena... så det är nog inte så dum sak att göra fel på!

Botilda sa...

Hihi, Sprallinens pappa avstyrde mina tankar på att sy en lekdress i microfiber så att vi också kunde få lite rent i hörnen när hon ålade och kröp som mest.

Jättefina byxor med snygga detaljer och total mönsterpassning på ränderna! Imponerad.

Majtjho sa...

Känner igen det där med städningen. Jag har inte heller tid, min lediga tid syr jag på. Fast det dammsugas ändå varje dag, men det blir aldrig rent. Dottern springer ut och in och lillkillens nya grej är att riva ner blomkrukor. Har lite gett upp det där med städningen. Jag som har varit så pedantisk, undrar var den biten har tagit vägen.

Väldigt fina brallor. Med tiden kommer du att lära dig rita egna mönster. Det lättaste är att hitta ett bra grundmönster och göra ändringar efter den.

Gekko sa...

Snygga! Gillar verkligen fickorna! Haha, en vanlig body tar väl också upp lite damm? Har du inte läst Annika Lantz? (Om att mikrofibertrasarna och ikeas tvättlappar är lika effektiva...):-D
Min tjej lärde sig knappt att åla. Hon lärde sig att gå innan hon lärde sig att krypa. Men fram till elva månader var hon grymt frustrerad!
Majthjo: jag blir nästan lite rädd när du säger att du dammsuger varje dag. Det gör inte vi kan jag säga! (Förlåt Thea att jag är lite OT här)

Thea sa...

Nikka: Tack för den vinklingen. När jag tänker efter har du en poäng där...
Botilda: Typiska makarna att hålla på och avstyra goda idéer sådär! :-)
Majtjho: Tack för uppmuntran när det gäller mönster! Det finn hopp mao! Men att ni dammsuger dagligen hemma. När hinner du då sy? :-D
Gekko: Nä, jag har inte hunnit Lantz. Men det måste jag nog, för den verkar så kul! Och jag blir också lite förskräckt över Majthjos städfrekvens! :-)

malin sa...

Muddkanten på fickorna vfar supersnyggt! Det känns som att alla syr av E-slöjds trikå nu, är det bara jag som inte har testat den ännu?

Thea sa...

Har du inte gjort det, så gör det! Den är jättehärlig. Lite tjockare och inte så stretchig, men väldigt mjuk och skön. Och lätt att sy i. Och bra kvalitet! Hmm, låter som om jag får provision av dem, eller hur?!

Hemsytt sa...

vad snygga byxorna är, har ine sytt av eslöjds tyg heller, kanske borde testa. Fick dagens garv när jag läste om wettex ideen. Här dammsugas det oxå varje dag, dottern är annars som en dammsugare själv, stoppar allt i munnen.

Snux sa...

Jeg elsker e-slöjd!! De har bare litt lang leveringstid for en norske som meg, men anyway:). Synes buksene var kjempefine også, likte spesielt åpningen i føttene, at det ikke var strikk i. Litt anderledes, spørs om jeg ikke lar meg inspireres litt (når jeg er ferdig med mitt "mesterverk" av en chiffon-kjole, innan det har jeg syforbud mot alt annet) :D.

Thea sa...

Se till att bli färdig med den snabbt då!

Jes sa...

Jättefina byxor, fint med ficka. Jag har oxå gjort tabben med hålen innåt, men det vart bra ändå :)

Hanna sa...

Jättesnygga byxor! Jag tycker också att det verkar vara smartare med knyt på insidan. :)

Här dammsugs det för övrigt minst en gång om dagen, i köket minst 3 gånger. Liten äter allt hon hittar och eftersom hon konsekvent vägrar matning så blir det rätt kladdigt här. :)

Thea sa...

Ja, det var just i köket det hade varit oerhört praktiskt med en wettexbody!

För övrigt verkar det som att jag har gjort en rätt praktisk miss!