tisdag 2 oktober 2007

Överdragsbyxor


Egentligen hade jag tänkt köpa överdragsbyxor. Jag menar, de kostar en hundring på H&M, är rätt trista och ständigt skitiga. Men jag var för sent ute. Nu kan man bara köpa fodrade byxor och jag ville ha något som man bara kan dra på utanpå jeansen så man slipper slita på galonisarna vid lite torrare väder. Det fick bli till att sy ett par. Snabbt och enkelt, tänkte jag. Fem sömmar, en fåll och två benuppläggningar, så skulle de vara klara. Men sen hittade jag ett mönster på kanvasbyxor i Ottobre 3/2004. De kändes lite lagom vida och lite roliga. När jag tänkte efter var det nog bättre att sy ett par byxor som är lite kul. Annars kommer 3½-åringen inte att ha dem. Nu är det ju de själva som klär på sig på dagis och när inte mamma står hotande bredvid kan det bli lite vad som helst. Och absolut inte ett par FULA byxor.
Jag rotade fram min meter bävernylon som jag köpte på Sundbybergs Textilcentrum i våras när jag skulle laga ett par huggarbyxor. Sen ritade jag av mönstret i 116 på bredden och 110 på längden för att få utrymme. Jag gjorde en egen skärning fram. De sömmarna samt sömmarna till besparingarna bak sydde jag med reflexpasspoalband (köpt på postorder från Stoff&Stil). Tänkte dottern skulle synas ordentligt i höstmörkret. Sen ser det lite tufft ut också! Istället för blixtlås sydde jag dit kardborrband. Lättare för små kalla barnfingrar att stänga. Framfickorna hoppade jag över. Hade en känsla av att det blir lite för bylsigt med fickor fram när man syr överdragsbyxor i bävernylon.

Egentligen var det inte så svårt att sy dem. Kanske inte bästa passpoalträningen med halkig bävernylon och halkig reflex, men det gick det också. Den enda egentliga missen jag gjorde var att jag sydde på linningen mot rätan först. Jag skulle sytt den mot avigan, vänt över, vikt in sömsmånen och sytt från rätan (för att hålla koll så inte sömsmånen smet ut igen!). Det blev betydligt pyssligare på mitt sätt! Men det funkade det också. De allra flesta sömmarna sydde jag med vanliga maskinen. Sen eftersydde jag med overlocken för att kasta kanterna. Det känns tryggast att göra så när jag syr något som är nytt för mig. Lättare att sprätta en vanlig raksöm än att åtgärda en felaktiv overlocksöm.

Bäst just nu:
Att byxorna blev så bra som de blev.
Sen är jag lite stolt över att ha lyckats sy passpoaler för första gången i mitt liv.
Att jag vågat mig på byxor med knäppning. Nu blev det inte blixtlås den här gången, men dessa är sydda nästan på samma sätt, så lite övning blev det ändå.
Att jag fått sy lite på vanliga maskinen. Den krånglar inte. Vi är kompisar!

Sämst just nu:
Att dottern är på dagis så jag inte kan prova!

20 kommentarer:

Florin sa...

Oj, de är ju stört-sköna!!!! Själv har jag bara sytt en tok-enkel modell på överdragsbyxor. Tycker det är jätte konstigt att jag inte lyckades hitta helt ofodrade överdragsbrallor på stan...

Hemsytt sa...

Wow, vad snygga! Din dotter lär ha de tuffaste överdragsbyxorna på dagiset :-)

Jes sa...

Vilka coola överdragsbyxor, störtsköna :)

Maria sa...

Superfina! Det ser ut som produktbilder från riktiga klädesföretag, i positiv bemärkelse. Särskilt snyggt med vattendropparna! :)

Thea sa...

Oj, tack, vad snälla ni är! :-)

Ja, Florin, visst är det konstigt att det ska vara så svårt att hitta ofodrade. Vad använde du för tyg till dina enkla?

Nikka sa...

Men vad fina! Proffslook!

Gekko sa...

Nu blev jag imponerad! Du är allt bra duktig! Och passpoaler och halkigt tyg kan inte vara så lätt! (Har aldrig testat dock...) Jag förstår förresten din html-fundering men har nog inget svar. Konstigt!

Thea sa...

Äsch! *sträcker på mig*
Fast ärligt talat var det inte så farligt med passpoalerna, även om det säkert varit enklare med något annat.
HTML-funderingen: blir det likadant för dig, eller är det bara på min blogg det syns? Ska kika in hos dig och kolla!

Mirjam sa...

Oh vilka härliga. Tänk att rulla runt i höstlöven med ett par såna där brallor. Kommer ju hålla i evigheter. Aj lööv bävernylon!

josephine sa...

gah vad duktig du är!!!!!
jag är störtimponerad.
ärligt - hur hinner du med allt????
bor du i en del av landet där man glömde sätta igång de digitala tv-sändningarna efter nedsläckningen av de analoga? där barnen är genetiska underbarn och kan leka själva utan att slåss, bråka, klättra och dra i allt annat utom sina leksaker? där dygnet har 36 timmar och en heltidstjänst är 6timmars arbetsdag?
skämt åsido - min tid räcker inte - hur gör du?
kram j
ps. åhlens har överdragsbrallor,men vad gör det när du gör så SNYGGA själv!!!???

Thea sa...

Hahaha! *skrattar högt!*
Nä, jag har aldrig varit nån TV-tittare. Är nog lite för rastlös.
Och sen har jag tur att mina vilddjur sover från halv åtta. Men de är långt ifrån några filbunkar, utan fullt ös när de är vakna, så då blir inget sytt. Kanske därför jag behöver sätta mig framför symaskinen och få lite egentid när de har lagt sig. Sen kommer man ju inte ut så mycket på kvällarna när man har en liten som fortfarande gärna snuttar. Och jag är ju hemma med lilltjejen, så en del av det där eviga småplocket, typ sätta på en tvättmaskin och röja i köket, hinner jag ju göra på dagtid.

Hmmm, Åhléns var det. Det missade jag. Tror jag letade på alla andra ställen. Typiskt. Men nu fick jag användning för min bävernylon istället!

Florin sa...

Jag sydde oxå av bävernylon. Byxorna blev nästan gratis för jag fick bävenylonen för 40:- av kvinnan som jag fyndade de där rullarna medretro-tyg av för ett tag sedan.

Cecilia sa...

Fräsiga, din tös kommer ha de finaste överdragsbyxorna i höst. Passpoaler är ju så snyggt!

carina sa...

visst är överdragsbyxor bra, galonisar är mest för regn tycker jag. Ursnygga o proffsiga byxor!

Thea sa...

Ja, Florin, du är en riktig tur-tös!

Nu har jag provat byxorna och de både passade och blev rätt tuffa. Jättekul!

Charleston sa...

Kanonfina brallisar. Imponerad! Kul att se lite annat än tröjor och klänningar.

Jag såg nått om HTML-fundering, och lägger mig i utan att ha en aning om vad det gäller. men gissar lite, att det handlar om texten som är mer ihoptryckt efter bilden. Den blir så när man lägger in bilder och man får övergå till HTML-kodningen och skriva hake < p bakåthake i början av texten och avsluta text-stycket med hake bakåtstreck / p bakåthake >Då blir texten lika dan överallt.

Thea sa...

Wow, tack Charleston. Det ska jag testa. Tänkte inte på att man själv kunde ändra i koden. Sen hade det förstås tagit mig en evighet att ta reda på hur jag skulle göra, så jag tackar och bockar verkligen för hjälpen!

Jes sa...

Paketet skickat, hoppas det funkar, lycka till :)

Thea sa...

Tackar!

Systickan sa...

Vilka proffsiga överdragsbyxor - coolt med reflexpasspoaler!