torsdag 11 oktober 2007

Retro, retro, retro

...nån som missat att jag gillar retro?!

Visst är tyget helt underbart?!! Det kommer från Jofotex, liksom den bruna muddväven. Det känns som att man sett tyget förut... jag associerar det till nån skjorta jag sett pappa ha på ett foto från typ -75. Och nog skulle man själv kunnat haft på sig en sån här body när det begav sig? Fast jag undrar om den här modellen fanns då. Mönstret till den här kommer från Ottobre 3/2004 och är så bra, eftersom man inte behöver nån knäppning i halsen. Ringningen är tillräckligt rymlig ändå och blir trots det inte slapp. Jag använde mig av samma mönster när jag sydde giraffbodyn i våras, men då i storlek 74. Den här gången tog jag i och slog till med storlek 86. Den känns väldigt stor just nu, men funkar säkert redan idag.

Ärmarna har jag fållat upp istället för bandkantat. Sen stickade jag ned axelsömmarna med trillingsömmen på coverpron med brun tråd. Jag gjorde även det på ärmsömmarna först, men då tyckte jag att det blev lite för plottrigt, så jag sprättade upp det. Konstigt, när man vill ha coverprostygnen kvar repar de så gärna upp sig, men när man vill bli kvitt dem sitter de som berget. Knapparna är från Prym - synd att de är så dyra.


Maskinval:
Overlock till att sy ihop (5-5-5-4, diffmatning mellan N och 1,5) och att sy fast kantbanden. Coverpron använde jag dels till att fålla ärmarna och sticka ned axelsömmarna och dels till att sy fast kantbanden (4-4-4-3, diffmatning 1,25 och steglängd 3).

Bäst just nu:
Att maken sa att "otroligt vad fint du syr" när jag visade mitt nya alster. Jag nästan sprack av stolthet!
Mitt fina tyg! Det är så kul att gå på Jofotex, för man hittar alltid något nytt. Det finns inte alltid så mycket av varje och det kommer in nytt hela tiden, så det är aldrig meningslöst med en visit!

Sämst just nu:
Att jag inte hinner sy mer! Jag har ett retroprojekt till som ligger och väntar... Skulle vilja kasta mig över det genast.

19 kommentarer:

Snux sa...

Åh, jeg er så misunnelig på dere svensker som har så mange kule stoffbutikker! Her har vi veldig lite butikker med kule trikå og bomullsstoff.Og når man finner noe bra, koster de gjerne 300 kr for meteren.

Men jeg lurte på en ting, du nevner spretting av sting. Hvordan fester man stingene på en overlock? Jeg syr gjerne rette linjer og kutter tråden hver gang fremfor å forsøke meg på alt for mange svinger, og da blir det en del trådstumper. På vanlig maskin kan man jo sy tilbake og så frem igjen, men det kan man jo ikke på overlock.

Gekko sa...

Oh my God så snygg! Jag förstår verkligen din sambos kommentar! (Sen är det inget som värmer så mycket som när det kommer från det hållet, för mig iaf)
Förstår jag det rätt som att du inte använde kantbandsfoten till CoverPro nu? Får man fråga varför?
Hoppas förresten få se bodyn in action! Den påminner nästan lite om Katvigs bruna storäppelprint från höstens kollektion, trots att mönstren är väldigt olika. Den ger samma känsla på nåt sätt..

Botilda sa...

Oj, så fin body och härligt tyg! Verkar som att det kan vara värt en tur ner till Sörping någon dag (som om tygförrådet inte är tillräckligt stort som det är) ;-)

Thea sa...

Snux, jag tar beskrivningen lite senare! Har båda tjejerna hemma idag, så det blir bara en snabbis framför datorn!

Gekko, kul att du gillade den. Håller med om att tyget är lite Katviglikt. Hoppas det föll i smaken ;-)
Jag orkade inte ställa in kantbandsfoten. Är lite sur på den sen sist. Men nu måste jag, för jag fick nya Ottobre idag med omlottbodyn.

Botilda: Ja, egentligen skulle man bo i Sörpin, så man kunde svänga förbi varje dag efter jobbet!

Nikka sa...

Iiii, måste till Söderköping! Nejdå, tyget kanske inte ens finns kvar. Även jag som inte är så retro älskar helmönstrat så detta skulle jag lätt köpa om det fanns. Undrar när jag ska hinna med en sväng dit. Det är ju bara ca 4 mil från mig men det är ju inte direkt motorväg...

Jättefin!

Systickan sa...

Härligt tyg och fin body!!! Synd att jag inte bor närmare Söderköping och Jofotex.

Mannagryn sa...

Hej, jag brukar ofta kolla in din blogg och har nu startat min egen under namnet mannagryn, hoppas att det går ba att jag länkar till din blogg. Amanda

Thea sa...

Nu, Snux, sover tjejerna middag!
Jag brukar låta en lång tamp hänga kvar. Sen knyter jag en knut på den, så nära intill tyget det bara går. Kan jag syr jag fast den med vanliga maskinen. Annars duttar jag på lite Fray Check på sått att den interepar upp sig. Men träna du på att svänga, så slipper du allt för många knutar. Du ska se att du snart blivit en hejare på det.

Mannagryn: Klart det är OK. JAg kikar genast in på din blogg!

Carolina sa...

Ååååh så snygg! Håller med om att den är lite Katvig.

Jag blir avis på dig som alltid hittar så mycket snygga tyger...
I affärerna här är det mest gardin och möbeltyger :(

Snux sa...

Fray Check hørtes bra ut :), men det vet jeg ikke om vi har i Norge (har vi, gekko?)? Er det noen slags stofflim?

Thea sa...

Märket heter Gold-Zack. Kolla in länken, så vet du i alla fall hur flaskan ser ut. Du lär även kunn köpa på nätet, men bergis har ni det i Norge också. http://www.fredaldous.co.uk/product_352230014.htm

Cecilia sa...

Fint som vanligt :) Jag är så imponerad av alla som syr bodys, det verkar så krångligt.

Thea sa...

Då skulle du prova detta mönster! Det är toppen och inte tillkrånglat nånstans. Vill du jag ska rita av och skicka?

Snux sa...

Aha, da skal jeg gå på detektiv-runde i butikkene:). Takk:)

Botilda sa...

Thea, nej nej, inte bo i Söderköping. Om man svängde in till Jofotex på väg från jobbet varje dag skulle man ju aldrig hinna sy! Men lite närmare skulle man kanske ha ändå...

Thea sa...

Botilda, tänkte inte på det! :-)

Jes sa...

Vilket underbart tyg, & en superfin body. Du syr så mycket fint

Thea sa...

Tack! :-)

Anki sa...

Åh vilken snygging!
Och tyget är verkligen underbart, synd att man inte ar nära till nån bra tygbutik.