måndag 15 oktober 2007

Vändsydd klänning i camo/ljusblått

Mysteriet med de vändsydda klänningarna är löst! Hurra! Som jag slet mitt hår när jag gjorde den orangea finklänningen till storasyster att ha på lillasysters dop i våras. Det slutade med snedslå runt hals och ärmar... Sen dess har jag avundsjukt kastat blickar på andras vändsydda alster. Theresa på Sytt gör fina såna... Så plötsligt en dag när jag surfade runt hittade jag lösningen på Sysidan. För mig kändes det som rena trolleriet!

Vad som skulle bli av mina nyvunna kunskaper var inte helt klart. Jag har haft det i bakhuvudet ett tag. Så i duschen kom idén. En klänning av det sista camotyget jag införskaffade på ett av min Jofotexbesök i våras, med en blomma i samma design, sydd i en överbliven bit isblå manchester från manchesterklänningen jag sydde häromdagen. Och sen gör jag den vändbar... med ljusblått tyg och motsvarande blomma fast i camotyget. Egentligen hade jag velat prova med rosa. Tror att det hade varit en snygg kontrast. Men eftersom jag inte är någon rosamänniska hade jag varken rosa manchester eller rosa lakansväv. Och jag ville sy NU!

Mönstret till klänningen är en vidareutveckling av det förra klänningsmönstret. Denna är inte så "ballongig". En lite fiffig lösning tyckte jag var att sätta en snodd i sprundet och en knapp på varsin sida, så kan man stänga likadant från båda håll.

Min tågordning när jag sydde klänningen såg ut så här:
1. Sy båda applikationerna (se tex den höstiga kanintröjan)
2. Sy ihop båda klänningarna var för sig - spara ett hål i ena kanten att vända igenom
3. Sy halslinningen och sprundet
4. Sy ihop de båda klänningarna i ärmhålet (den som vill läsa mer om hur man gör denna otroligt smarta manöver kan läsa HÄR)
5. Sy ihop fållen i nederkant på samma vis som ärmhålen
6. Vränga klänningen genom hålet i sidan
7. Pressa
8. Sy stickningar runt
9. Sy igen hålet och sy i knappen

Maskinval:
Overlock att sy ihop, resten med vanlig maskin. Men hade inte overlocken varit trädd med rätt tråd hade det blivit vanlig maskin av allt. Det fanns inte så mycket tid att tjäna på att använda overlocken egentligen.

Bäst just nu:
Att jag äntligen lärt mig hur man vändsyr en klänning. Tror banne mig att jag till och med fattade principen för hur jag skulle ha gjort för att muddarna på munkjackan skulle ha blivit rätt. :-)

Sämst just nu:
Att man inte behöver hur många klänningar som helst!

13 kommentarer:

Cecilia sa...

Det blir så läckert med det vändbara :) Tur i oturen att jag inte har flickor för då blir det inte sååå många klänningar. Men det ser ut som rolig sömnad. Jag ska komma ihåg att kika in här igen när jag vill testa en egen. Har sett Theresas också och alltid undrat men vet inte om jag fattar nu heller *haha* Ska läsa igen!

Thea sa...

Kolla länken, där finns en bra tecknaing som till och med jag hajade. *skratt*

Gekko sa...

Jättefin! Och kul med omvända applikationer. Himla smart med knapparna också! Det jag inte är med på är vändningen. Är lite trött just nu men jag förstår inte problemet. Eller så har jag bara sytt fel när jag sytt tidigare. Ska läsa allt igen en annan dag när jag ska sy en själv så ska du se att jag fattar att jag inte har fattat...

Thea sa...

Det går inte att sy både hals och ärmar räta mot räta, för då blir det tvångströja av det hela. Vet inte hur länge jag höll på första gången innan jag gav upp!

Gekko sa...

Känner mig lite dum för jag fattar inte hur jag har gjort, kanske jag har sytt helt andra sorters klänningar? Som sagt får jag nog tänka igenom det hela imorgon när jag är piggare...

Thea sa...

Du har vändsytt dina fina förklädesklänningar, va? Då har du ju inga ärmhålor som sitter ihop. Eller så är det jag som tänker helt galet!

Gekko sa...

Det är säkert så det är! För just nu kan jag inte minnas att jag sytt andra:-) Bra, då ska jag läsa och fatta imorgon!

malin sa...

Vadå inte kan ha hur många klänningar som helst? Det kan man väl? ;) (säger malin som har fyra killar och aldrig får sy klänningar). Jättesnygg är den!

SNUX sa...

Jeg tenkte også litt som gecko at det ikke var noe problem, men så kom jeg på at alt jeg har vrangsydd har hatt trykk-knapper på skuldrene og ikke armhull...


Det var nyttig informasjon, Thea!.

florin design sa...

Jätte fin klänning!!!!

Har oxå haft det där problemet när jag skulle göra en vändbar klänning men jag gav upp.... Orkade inte fundera mer på hur jag skulle få till det....

p.lu.to sa...

Åh vad bra!!! Jag vill genast prova...men klockan har hunnit bli för mycket....jag har också försökt nån gång men snabbt kommit fram till att det inte går:) Varje dag lär man sig något nytt, och tur är väl det!!!

Fin klänning förresten!

/Lento

Anonym sa...

Härlig att du hittade svaret till vändsydda klänningar, jag har oxå undrat, tack för att du har ett svar.
jättefin klänning - gillade verkligen applikationerna.

Thea sa...

Så det var inte bara jag som inte hade hajat det där med vändsydda klänningar... Skönt! Jag trodde varkligen jag var en fullkomlig idiot där i våras :-)