söndag 8 mars 2009

Lille katt...

Maskerad. Det här är nog det jag hela tiden drömt om att få göra i och med att jag har lärt mig sy. Egna maskeradkläder till ungarna. De önskar sig och jag syr. Jag tror kanske att jag hade en dröm om något sånt när jag var liten. Åtminstone minns jag att jag länge hade en indiandräkt högt uppe på min önskelista, men nån sån blev det aldrig.

I alla fall. Trots att jag sett fram så mycket emot att få sy det mina töser vill klä ut sig till var det närapå att den här katten aldrig blev av. Hinner inte, måste ju göra mönstret, massor av annat att sy... Men så stannade jag upp och tänkte "Vad är det egentligen som är allra viktigast att sy?? Varför syr jag?!" Jo, det är ju min hobby, det ska vara roligt och med en sån här sak gör jag verkligen min dotter glad! Och jag var nästan rörd av glädjen över kattskrället! Som bortblåst var oviljan att klä ut sig och spela teater. Min lilla söta tjeja travade i snålblåsten med svansen uppknuten dubblevikt med en hårsnodd för att inte släpa i marken.

Maken hade visst fått lite McDonaldsreklamvibbar bland alla prinsessor och batmans på kalaset. Ni vet, där killen kommer in utklädd till ett skelett mitt i luciatåget. Så avvikande var tydligen dottern i sin kostymering, alltså! :-) Men det hade gott bra och maskeradpremiären blev ett positivt minne.

Nu till sömnaden: Jag ville ha en rätt kroppsnära dräkt; jag tycker katter ska vara smidiga och inte mysbyxpösiga! Själva overallen är därför en två storlekar för liten heldräkt i form 1 från Meedoms Börnetöj 4-7 år. Jag sydde till strl 104/110 (heter 5-åring i boken, men min femåring som är högst vanlig, mäter 116), trots att dottern nu drar strl 116/122. Och det blev perfekt. Tog längd till form 2 och sydde dessutom på vikbara muddar så dräkten förhoppningsvis kan användas igen. Huvan, öronen och svansen har jag lånat från boken "Sy barnen utklädningskläder", dock med en hel del anpassningar. Från att vara en löstagbar väpnarluva gjorde jag den till en luva som satt fast på dräkten och knäpptes omlott framtill med karborrband, lite som en våtdräkt. Svansen gjordes betydligt smalare och syddes först fast i mittsömmen bak och sen även för handför att få ett "runt" fäste. Öronen är stoppade och påsydda efteråt.

Magen och svanstippen spraylimmade jag fast på de färdigtillklippta mönsterdelarna. Sen sydde jag fast dem som en applikation och klippte bort det bakomliggande tyget efterår. Annars var jag rädd att det skulle blivit lite för tjockt, framför allt till blixtlåset (som jag för övrigt sydde fast utan formband, bara overlockade kanten innan, och det gick hur bra som helst). Muddarna (=tassarna) gjorde jag i velour; tre bruna och en vit.


Fast kostymen var ju bara första delen av kalset. Sen har man ju det där med presenten... Den här gången fick det bli nyinköpta kulor och en hemsydd kulpåse med födelsedagsbarnets initial som applikation.

Mönster:
Själva overallen: Meedoms "Börnetöj 4-7 år", storlek 5 år, form 1.
Kattdetaljer: Anna Karlströms "Sy barnens utklädningskläder"
Plus en del egna anpassningar

Material:
Nougatbrun velour från Swelogent
Gräddvit och rosa velour från Jofotex
Dragkedja
Vlieseline
Spraylim
Kardborrband
Vadd till stoppning av svans och öron

Bäst just nu:
Jag är faktiskt nästan lite hög! Varför gör jag inte sånt här lite oftare?! Det är ju just sånt som inte går att köpa och som är så himla roligt att åstadkomma. Så nu vet ni som är min min bekantskapskrets var det finns en kattkostym att låna till nästa maskerad. :-)

Min fina lilla tös satt och åt middag i sin kattdräkt och hade nog gärna sovit i den också. Fast hon tyckte svansen var lite ivägen!

Sämst just nu:
Jag har lite dåligt samvete för att jag prioriterade ned en beställning till förmån för detta. Men det får nästan ses som force majeure, eller? Framförhållningen på barnkalas är ju inte enorm och man sätter sig ju inte och syr en kattdräkt "ifall-hon-skulle-bli-bjuden-på-maskerad-och-just-då-känner-för-att-vara-katt-och-det-dessutom-innan-hon-växer-ur-storlek-122!" Hoppas jag är förlåten...

29 kommentarer:

Bobo/Rumba de kransen sa...

Kattdräkten är fantastisk och jag kan bara hålla med dig. Fasiken vad kul att sy sånt som inte går att köpa!

Y sa...

Helt ljuvlig!!!!

Tanjis sa...

Vilken superfin kattdräkt!
Jag tycker du gjorde helt rätt och jag hoppas din beställare också tycker det.
Jag förstår att dottern ville sova i den.

/Kram

HegeS -LykkeTROLL- sa...

Kjempefin pusekatt !

Doris_Assar sa...

Helt rätt! Skaparglädjen främst! Underbar katt-suit ;-)

Cecilia sa...

Ser att du också gillar Times :) Jättefin katt du fick till också!

Thea sa...

Tack!

Cecilia: Först fattade jag ingenting, men sen förstod jag att du måste ha menat teckensnittet, haha! Är det det du har till dina fina mössor också? I sånt fall är jag en liten härmapa! :-)

krajamaria sa...

Jätte fin kattdräkt! Nästan så man önskar sig en egen i vuxenstorlek... ;)

Jenny sa...

Så rar kattdräkt, jag håller med dig, ibland måste vi stanna till för att tänkta till. Annars springer tiden iväg och vi får inte gjort det där som gör att vi verkligen blir glada och trivs. Bra gjort! Nu syr jag långsamt, men när jag är färdig med mitt senaste projekt så ska jag sy en jättefin prinsessklänning till min flicka, det är ju det hon verkligen önskar sig för stunden! Tack för all inspiration!

Marie Frost sa...

Kattdräkten är helt underbar, och jag tror att din beställare förstår att du prioriterade ner beställningen lite. Ibland behöver man stanna upp och tänka till lite över vad som är viktigt egentligen, så nu ska jag gå och prata med sonen som har tjatat på mig några minuter att jag ska komma! :)

Heilt spesiell sa...

Fantastisk drakt.Ikke rart hun ble fornøyd.Det er bare sååå mye gøyere med hjemmesydde karnevalsklær.

Heimlaga sa...

Jättegullig katt! Jag har också sytt en del utklädningskläder till mina barn genom åren, ffa just djurdräkter.Dock har jag inte alls gjort dem lika avancerade som din! Min standard är huvtröja med lämpliga öron, mjukisbyxor samt avtagbar svans. Svansen-om det är en lång kattdjursvariant-har jag fäst på ett brett resårband som jag klätt in med samma tyg som svansen/dräkten, och som man sen har runt midjan/rumpan. Fördelen med den är just att man kan ta bort den, alternativt snurra fram den på magen, om den är i vägen under overall, när man skall sitta etc. Kaninsvansstump har jag fäst med kardborreband.Avtagbara svansar gör dräkten mer lättvättad också. Fördelen med en delad dräkt är att den funkar under betydligt längre tidsperiod, Findusdräkten(som faktiskt finns bloggad fast den har många år på nacken) har använts av allt från 3-11 åringar.
Men din dräkt var verkligen kanonfin och arbetad!

Thea sa...

Jenny: Nu står prinsessklänning högt upp även på min lista. Ska sy undan lite, sen så!

Många bra tips där, Heimlaga!! Kan tänka mig att en katt kan bli en kanin tex också, om man har löstagbar svans. Jag har fick för mig att det ser trist ut med resår runt magen, men om man klär in den i samma tyg som själva dräkten blir det ju en helt annan sak. Och tvådelad är såklart smartast. Bara att jag såg framför mig en slimmad dräkt, dum som jag är!

od Andulky sa...

Underbar kattdräkt!!! Mössan är också toppen!

od Andulky sa...

Sprry, det var ju ingen mössa *skäms*, men den hade varit cool som mössa ;-)

Thea sa...

Jamen det är ju nästan en mössa! Den sitter ju på huvudet, bara att den är fastsydd! Fniss!

Kool Inka sa...

Vilken underbar dräkt och vilken inspirerande blogg du har!

Äppel Päppel sa...

Ojojoj! Vilken fantastisk dräkt! Helt underbar! Gud vad duktig du är! Och jag måste också hålla med dig om att det är sånt här som verkligen är kul att sy! Och att få se sina barn så glada är ju obetalbart!

Äppel Päppel sa...

Ojojoj! Vilken fantastisk dräkt! Helt underbar! Gud vad duktig du är! Och jag måste också hålla med dig om att det är sånt här som verkligen är kul att sy! Och att få se sina barn så glada är ju obetalbart!

Anki på sytt/vurm sa...

Åh vilken kattdräkt,
den är ljuvlig!
Förstår att hon skiljde sig från mängden då de flesta köpa dräkter är otroligt fula
(förlåt tillverkarna...)
Men din hemsydda är verkligen något extra!

Välkommen! sa...

vilken härlig kattdräkt!! jättefin! du borde sy en i gult oxå! ;)

Bobo/Rumba de kransen sa...

Måste tillägga att min 4-årige son såg kattdräkten och undrade när han skulle få en!

Thea sa...

:-D

Farligt att titta på sybloggar med 4-åringar, haha!

Unknown sa...

Hur cool som helst! Min dotter önskar sig en helvit kattdräkt, som hennes katt. Undra hur länge sen det var hon sa det:((
får inte "ändan ur vagnen"..

Jes sa...

Vilken underbar katt dräkt!!! Blir så impad!!! Den är verkligen helt underbar, va söt hon är som katt :)

Anonym sa...

Å du tänker så rätt, klart det är vad sömnaden handlar om! Å den blev bara så himla läcker! Nästan så man önskar att man kände dig då så man fick låna en kattdräkt när det kniper;) hahaha

fante sa...

Helt enkelt underbar :-) Och visst måste man få prioritera sig själv/sin familj också. Det är viktigt att göra sånt som får en att må bra :-)

Gekko sa...

Vet du, denna bild vågar jag inte visa dottern, hon skulle bli helt tokig och kräva att få en själv! Helt underbar! Vilket lyllo din dotter är som har en mamma som syr såna drömkreationer!!!

Thea sa...

Vad du är gullig, Gekko! Jag ska gömma den så hon inte ser den när ni kommer hit! ;-)