torsdag 10 mars 2011

Världsbäst!

Vissa saker är roligare än andra. Så är det både hemma och på jobbet. Och när man syr. Att rita av mönster och klippa till tillhör inte de roligaste momenten inom sömnad, tycker jag. Men på samma sätt som det gör livet roligare för en synörd att ha en riktigt bra sprätt (finns på bild i det här inlägget) är en bra skärmatta guld värd när man ska klippa till.

Jag köpte en rejäl variant, som täcker nästan hela bordet. Måttet är 143*60 cm. Den var inte helt gratis; kostade runt tusenlappen, men om man syr mycket kan det kanske vara värt det? Nu kan jag bara lägga upp tyget, placera ut mönsterdelarna och sen köra runt med rullkniven.  Alla barnens plagg får plats på mattan och säkert en del vuxentoppar också. Otroligt smidigt.  Ritar ut sömsmånen gör jag inte längre; jag skär en centimeter direkt på känsla.

Det finns lite olika varianter på skärmattor. Just den här har både inch och centimeter, men själva rutnätet är i inches. Personligen föredrar jag att använda min lilla matta (den gröna längst bak på bilden) till att skära kantband, eftersom den har centimeterskala på båda ledderna, vilket gör det snabbt och enkelt att få rätt bredd på kantbanden. Men storleken på den här är oslagbar!

Just det - var jag köpte den? Hos Bergman-Johansson!

13 kommentarer:

Onomak sa...

Jag har precis skaffat skärmatta. Det är ju super! Dock har jag bara den gröna, men just nu är jag så nöjd så :)

ealina sa...

Oh.. det var lyxigt :) *önskar mig*

Mrs.Bao 包 sa...

Jag har sett i en del amerikanska bloggar att en del använder skärmatta och rollern, men jag tycker det verkar lite obekvämt? När jag använder rollern för att skära lappar till lapptäcken så går den inte alltid igenom alla lager tyg, man får ta i och sedan även vara försiktig att den inte rullar iväg utav bara farten. Eller är det verkligen bra?? Man kanske skulle ha testat...

Anki sa...

Wow, en sån hade jag gärna haft! Men det funkar rätt bra med två st A3-mattor bredvid varandra oxå, så länge man inte skär precis längs skarven :-)Får skriva upp det på önskelistan inför födelsedag å jul...

Emblan sa...

Smart grejj den är säkert toppen och spar nog tid om man syr mycket :)

http://gobitsyr.blogspot.com

Mia sa...

Jag tycker det verkar jättebra. Min erfarenhet av skärmattor är att rullkniven slinter iväg bort från mönstret, antingen inåt eller utåt. Så jag har inte kommit in i det. Borde ta en kurs i rullknivshantering.

Åsa Tidqvist sa...

den här stora MÅSTE jag ha!!

Pyssellycka sa...

Vilken stor! En sådan skulle man ha. Men jag är också supernöjd med den lilla jag har. Och med min fantastiska linjal som jag fick i julklapp, den är guld värd.

Thea sa...

Pysslellycka: Ja visst är det kanon när man hittar grejer som man har hjälpa av och tycker om! Jag förstod inte alls vitsen med skärmatta innan jag hade testat.

Gekko sa...

Jag är faktiskt rätt avis på storleken på din skärmatta. Jag använder ju min flitigt själv men den är ju som din gröna i storlek. :-)

Angi sa...

Jag har inte vågat mig på att skära än... Men det kanske börjar bli dags att vidga sina vyer ;-)

Mimmi sa...

Jag tänkte på din skärmatta häromdagen. När jag snart har röjt upp i systugan och införskaffat mig ett toppenbra tillklippningsbord (höjer ett stort skrivbord genom att sätta hjul på det) så insåg jag att en stor skärmatta inte skulle vara dumt. Har du en liten rullkniv också för små mönsterdelar? Kikade på en på symässan, men glömde sedan bort att köpa den.

Jag skall kika in på din länk.

Kaja sa...

Jag ligger på knä på golvet när jag klipper. Och jag har försökt att skära mönsterdelar med kniv, men jag får inte riktigt till det. Det går snabbt, men oftast så går det FÖR snabbt och så får jag kassera massa delar...