tisdag 22 maj 2007

Bodysuit i flower-powerstil!

De växer så fort! Den förra bodysuiten jag gjorde stramar redan lite i grenen, så jag gav mig på att göra en ny. Jag tog mitt gamla mönster som jag använde till denna, ritade av det och klippte isär och la in 2 cm på längden och 1 cm på armarna och benen. Den här gången fållade jag ärmarna istället (vilket kanske var lite synd, det hade nog blivit lite mer balans med kantade ärmar också) och gav mig på en annan knäppning. Mest för att den andra var så stökig att göra. Inspirationen till den här knäppningen fick jag i ett skyltfönster nånstans!

När jag sydde sydde jag först ihop ärm, framstycke, ärm, bakstycke. Sen kantade jag halsringningen och lämnade sömmen mellan ärm och bakstycke kvar. Den sydde jag ihop när jag kantat färdigt. Nackdelen med den är att det är svårt att gömma kantbandsskarven. Det blev tyvärr lite fult. Har nån någon idé om hur man kan göra istället? När halsen var klar sydde jag ihop ärm-långsida på ena sidan och lämnade den andra öppen. Den sydde jag igen allra sist, när jag hade kantat hela bendelen. Tyget är ett lite tunnare trikåtyg köpt på Jofotex i Söderköping. Kantbandet är bomullstrikå från E-slöjd, klippt i 5 cm långa remsor.

14 kommentarer:

Carolina sa...

Nyfiken
Var har du fått detta vackra tyg ifrån?

Jättefin blev den! Har tyvärr inget tips om kantningen.

Thea sa...

Tyget är köpt på Jofotex i Söderköping. Kantbandet är trikåtyg från E-slöjd. Tyvärr kan man inte beställa från Jofotex över nätet, men det lär vara möjligt att ringa dem och be dem skicka. Har dock aldrig testat. Har för mig att detta blommiga trikåtyg kostade 98 kr/m.

gullhjärta sa...

Vilken cool babysuit, hur frän som helst. Var den svår att sy? Tack för kommentaren på min blogg, jag är ju alldeles ny både i syvärlden och bloggvärlden så det är kul att få lite positiv respons.. :)

Du gör så fina kreationer, är inne och spanar på din blogg lite nu och då...

Thea sa...

Nej, den är faktiskt riktigt enkel. Det enda som är lite pilligt är kantbanden. Med med flitigt användande av strykjärnet går det rätt lätt! På den förra bodysuiten skrev jag hur jag gjorde mönstret efter en bodysuit jag hade och hur jag kantade. Kolla där om du inte redan har gjort det.

Kul med en syblogg till. Jag är väldigt ny själv i bloggvärlden och har inte heller sytt så länge; sådär en två-tre år och då hade jag inte sytt sen syslöjden i nian. Men man lär sig så sakterliga!

Lina sa...

Jättefin och ser väldigt välsydd ut! Man ser inga fula skarvar här i alla fall och är man inte oftast mest petig själv??? Titta i de dyra köpta märkesplaggen, så ser man ju att det inte alltid är så himla välsytt!

Thea sa...

Jo, visst stämmer det att de dyra märkesplaggen faktiskt rätt ofta är lite slarvigt sydda. OCh jag får väl låta bli att tala om var det blev lite fult :-) (Fast om du kikar i halsringningen så syns det ju så tydligt var jag sydde ihop den. Men, det är klart, jag hade ju inte fyra gröna rullar med overlocktråd - utan bara lite vanlig tråd till den tråd som syns i sömmen)

Carolina sa...

Har fått tipset om Jofotex av en bekant som är designer och faktiskt har egen affär (http://www.rahofscandinavia.tyfon.com/index.htm), även en i Söderköping.

Tyvärr upptäckte jag att man nog måste åka till Jofotex för att kunna botanisera i sortimentet ordentligt.

Catarina, Jonas, Elsa och Ebbe sa...

Men, nu såg jag ju boken! Rätt så dyr. Beställde just en annan bok från Ica Förlaget, sy till småbarnen av Anita Gunnars. Vet du något om den boken?
Åh va fin Bodysuit! Är det svårt med knapparna?
*kramis*

Thea sa...

Carolina,
RÅH har ju jättesnygga kläder! En av mina favoritbutiker i "Sörping". Jofotex är väl värt ett besök. Massor av trikå. FAst det är alltid svårt att hitta när det finns så många olika kvaliteter och mönster att välja på.

Catarina, Jonas o Elsa,
Jag har också "Sy till småbarnen". Den verkar bra, men jag har inte sytt så mycket ur den än. Fördelen med "Sy till barnen" är att de mönstren är så enkla och dessutom lätta att anpassa. Fast sist tror jag auktionen slutade på runt 400 kr...

Knapparna på bodysuiten är inte så svåra. Jag har en tång, men då måste jag i ärlighetens namn säga att de trillar loss ibland. Tror de sitter bättre om man bankar. Fast det är så svårt att göra det med sovande småbarn!

malin sa...

Vilken snygg!!! Måste genast försöka mej på att göra en jag också!

Carolina sa...

Vad kul att du hittat till RÅH-butiken i Söderköping. Tyvärr medger inte klädkontot allt för många besök i butiken även om kläderna är hur fina som helst. Framförallt tycker jag det känns skönt att veta att allt är schysst tillverkat.

Gekko sa...

Smyger in och tjuvkikar lite. Jag håller på med bodysuit till Mille i ditt mönster nu. Insåg nu när jag nästan är klar att jag hade kunnat kika in hos dig och se om du hade några bra tips. Vi gör det i helt olika ordningsföljd! Just nu har jag bara kvar att klippa sprund och sen kanta det och halslinningen. Samt att sätta på tryckknappar överallt. Hur många använde du? Jag lär ju gå på känseln men vore kul att veta! Dina båda bodysuits är så fina!!

Thea sa...

Hej Gekko!
Tack! Det var längesen man fick en kommentar på den här :-) Tur att man prenumererar på kommentarer!

Jag hade 9 knappar nedtill. Hellre för många än för få skulle jag vilja säga. Men det borde räcka med 9 för dig, för din är lite mindre, ju. Är inte säker på att jag skulle gjort på samma vis om jag gjorde den nu. Det var ju ett tag sen och man har ju lärt dig sen des... Ska bli jättespännande att se din! Är det i retrotyget? Eller kanske äpplena?

Gekko sa...

Ja, jag antog att du prenumererar:-)

Jag sydde den i S&S-äpplettyget, tänkte använde stjärnorna eller retro sen (jag är nog lite räddare om det!) Just nu är jag lite sur bara, testade S&S-knapparna men de håller ju inte måttet. Får se om jag testar att banka i de i stället, känns dumt att byta knapptyp mitt i. Sen blev inte sprundet riktigt så snyggt som jag tänkt mig, gjorde det nog för litet. Äh, jag är ju jättenöjd ändå men jag ogillar att tryckknapparna dummar sig, tacke mig till Prym!