måndag 21 juli 2008

"Joppas" traktor


Det är något alldeles extra med tjejernas morfar. Har har något som ingen annan har. Han har en traktor.

På något speciellt vis är båda mina tjejer väldigt fascinerade av sin morfar. Stor och lite bullrig. Och trygg säkert. Och så gör han de där små extra sakerna som kör motorgräsklippare (som ser ut som en traktor) med dem och låter dem sitta i traktorn eller kör ett uppvisningsvarv med den för dem. Effekten låter såklart inte vänta på sig - så fort yngsta dottern får syn på ett traktorliknande fordon kriker hon "Joppa! Joppa!", och sen utbryter ett tredje världskrig när man ska försöka få med henne därifrån. "Joppa" betyder morfar. Och mormor - rättvist, va?!

Jag tycker det är så trist att vissa saker är förbehållna små pojkar eller små flickor. Plagg med fordon är så gott som uteslutande avsedda för små pojkar och jag är helt säker på att det inte bara är mina tjejer som har fascinerats av traktorer och annat på hjul. Därför bad jag pappa (alltså "Joppa"!) att rita en traktor (det gör han väldigt bra!) som jag kunde göra ett tryck av. Det gjorde han så gärna.

Tygvalet föll på en gul Eisertrikå till yngsta dotterns klänning (samma som till elefantklänningen och uggleklänningen) och vit interlock från Jofotex till äldsta dotterns tröja. Mudden ville jag skulle passa till båda plaggen (så lat är jag!) så det fick bli blåbär-och-mjölkfärgad stretchjersey från Stoff och Stil (Passar bra för båda ungarna är fullkomligt galna i blåbär med mjölk). När jag ändå hade maskinen rätt trädd sydde jag ett par matchande pirtattights till yngsta dottern också.

Efter åtskilliga försök att få till en schablon lyckades jag. Teckningen var ritad i svart och rött. Skulle jag ha gjort om det skulle jag ha bett pappa att rita den med svart först och färglägga sen... Nu fick jag skära bort det röda med skalpell och förstärka det svarta med tuschpenna och sen ändra kontrasten i Photo Editorn för att få det svarta riktigt svart. Annars blir inte schablonen täckande. Först på tredje försöket fick jag till det. När jag tryckte gjorde jag alltså bara konturerna; det röda fyllde jag i i efterhand med hjälp av en schablon som jag skurit ut i OH-papper och limmat på tyget med Gold-Zacks spraylim "Spray Adhesive" (finns hos Bibbi). Sen duttade jag i röd färg med en stöppel och en pensel som jag hade tejpat markeringstejp på övre delen av stråna för att få lite kortare borst. Där det blev små tunna glipor bättrade jag på med textilpenna. Bra mycket pyssel med andra ord! Nån gång i ett senare liv ska jag lära mig att göra flerfärgstryck, men det måste vara väldigt svårt att få det tillräckligt exakt. Nån som vet?

Mönster:
Eget utifrån Meedoms "börnetöj 0-4 år" till klänningen
Ottobres Creativ Workshop 301 till tröjan
Meedoms "Börnetöj 0-4 år" till tightsen

Material:
Gul trikå från privatpersonen "Trikå-Eva"
Vit interlock från Jofotex
Muddväv från Stoff och Stil
Screentrycksset från Screentec
OH-papper till schablonen
Gold-Zack limspray "Spray Adhesive" från Bibbs Textil

Tack till:
Pappa som har designat trycket
Jenny på Jny Design som har givit mig så många tips och så mycket hjälp med att komma igång med tryckandet.
Liza på Små Yrväder som har hjälpt mig att bolla
Gekko som hjälpte mig att hitta limpsprayen
Alla ni som läser bloggen och kommer med tips och ideer och glada tillrop! :-)

Bäst just nu:
Jätteroligt att få så personliga plagg. Dels att pappa har designat trycket och dels att det blev traktorer till mina döttrar. Jag gissar att det inte är så många småtjejer som har traktorklänningar! Just klänningen är jag extra nöjd med; färgkombinationen blev så bra, fast jag var lite osäker innan.

Sämst just nu:
Det var ju rätt omständligt... Och svårt att få den röda färgen helt jämn. Jag måste helt enkelt lära mig flerfärgstryck. Jag ska pröva att trycka det röda först och sen noggrant passa in det svarta. Med olika tekniker blir det olika struktur och att trycka genom den finmaskiga ramen ger ett överlägset resultat.
Den vita tröjan fick nog lite långa ärmar. Får kanske klippa av och fålla istället.

Här har jag limmat fast en schablon (OH-papper) med de fält som ska bli röda utskurna ovanpå den färdigtryckta traktorn. För att inte bitarna ska trilla loss har jag lämnat små remsor kvar som jag får fixa till i efterhand.
För att fästa schablonen använde jag Gold Zacks limspray.
Sen duttar jag i röd färg med en stöppel (finns på Panduro tex)



Färdigt!
Här ligger trycket och torkar. Det går att dra loss den och skölja av och torka och limma på nästa tryck också, men det var lite jobbigt när det var så många smådetaljer.
På bilden syns också spraylim, stöppel och färgen (Just den är från Screenteck och är avsedd för stretchiga tyger. Fixeras med strykjärn 3*20 sekunder).

19 kommentarer:

Kort og Søm sa...

Du er jammen flink!:o)Traktor til jenter høres bra ut!

Lallis/Helene sa...

Oj oj så duktig du är! Jättefint!!!

fante sa...

De är ju jättefina :-D Och vad kul att morfar hjälpte till :-) Det ger ju tröjorna ännu mera värde :-)

Lina sa...

Jättehärlig traktor. Tänk vad kul att få morfar att hjälpa till!

Unknown sa...

hur tufft som helst till småtjejjerna:)
//erika

Syserine sa...

Helt underbar traktor! Jag försöker hitta traktor/gård/älg kläder till lilla tjejen för pappan (och jag) tycker det är roligt och speglar lite av hennes lantliga bakgrund, men som du säger, mest till pojkar.

GOBLIgobli sa...

Ja där ser man var din konstnärliga ådra kommer ifrån! ;-) (din mor kan säkert hon också)
En sån typisk KokaLal-grej att komma på traktortryck på klänningar, helt underbara!!

Anki på sytt/vurm sa...

wow!

SNUX sa...

Så kreativt! Og så bra det ble- dette kunne du jo få solgt i en butikk!?

an.lo sa...

Skitsnygga!

Jes sa...

traktorn blev verkligen fin, du får hälsa din pappa att han är en bra konstnär :)Kläderna blir väldigt personliga när det är en närstående som är delaktig, de är verkligen unika & kanon fina.

prickig design sa...

Oj, jag blir lika imponerad av dig varje gång! Vilket tålamod & vad dy är pysslig!

á Yeliqa sa...

WOW så läckert!!!
Du är verkligen hur duktig som helst på det här:)

Thea sa...

Tack snälla ni! Jätteroligt att ni uppskattar Joppas fina traktor! Tjejerna hade sina kläder på sig häromdagen och de var verkligen jättesöta i dem. :-)

Solveig Lövendahl sa...

Jättefina! Jag är imponerad. Och vad fint med plagg som mamma och morfar har skapat tillsammans.

Kånkarong sa...

Härligt motiv!

Jag har utmanat dig :) (Hoppas du inte fått en redan)
http://kankarong.blogspot.com/

Cecilia sa...

Jättefina Thea, verkligen unika. Jag fick stänga ner din blogg snabbt som sjutton när min treåring dök upp annars hade det blivit traktor-tjat :D

Naíma´s sa...

Snyggt!!!Vilken kreativitet:)

JNYdesign sa...

Super fin Thea. Mina barns morfar har också en traktor och åkgräsklippare och en timmerbil, som barnen älskar att få åka runt i. Skulle förståss inte komma på tanken att be honom rita en traktor, men det blev verkligen jättefin. Flerfärgstryck skall inte vara så svårt att göra, det finns en video på screentec hemsida som du kan titta på, men man måste ha två ramar och två schabloner. och jag tror att det är själva snurran som är svår att få till. det skulle vara kul att gå en kurs någon gång för att lära sig mer.