torsdag 30 december 2010

Nattsömnsräddaren

En sovpåse! När kylan knaprar i knutarna är det lätt att det blir lite kyligt i sovrummet och lillebror har haft ovanan att sparka av sig täcket på nätterna, kanske för att det kniper lite i lilla magen emellanåt. Då vaknar han efter ett tag av att han är kall. Men inte i natt! Han var så varm och go och sov så gott, så gott. Den här sovpåsen var en riktig nattsömnsräddare. Rekommenderas varmt!

Jag hade tänkt sy en sovpåse redan till lillasyster när hon var liten, men jag kom liksom aldrig till skott och sen var det överspelat. Mönstret fanns redan tillklippt, fast i en storlek större än den här. Det kommer förresten från Ottobre 5/2006 och finns i storlek 56-68 och 74-86. Det här är förstås den mindre varianten av de två.

Sovpåsen är sydd i marinblå fleece och har rutig flanell som foder. I originalmönstret sker knäppningen bara över axlarna, men jag ville kunna öppna lite längre ned för att lättare kunna lyfta ur ett sovande barn. Alltså lät jag öppningen gå en bra bit ned på sidorna och satte tre tryckknappar på varje sida att stänga med. Vad jag skulle ha tänkt på var att jag ju snodde lite av rörelsevidden när jag gjorde det. Jag borde ha breddat mönstret 1-2 cm innan jag valde knapplösningen. Påsen passar fortfarande, men blev lite snävare än tänkt över bröstet, så den kanske inte håller lika länge som den annars skulle gjort.

Det roliga med den här påsen var att jag och storasyster gjorde den tillsammans. Eller, vi började i alla fall tillsammans. Sen tröttnade hon och övergick till att göra dockkudde istället. Men jag fick hjälp med att klippa till delarna och sy en söm på overlocken (premiär för henne, faktiskt. Hon satt i mitt knä, men ändå). Storasyster har i alla fall valt tygerna och knapparna. Det blev så fint, så fint till lillebror.

Mönster:
Ottobre 5/2006, strl 56-68

Material:
Marinblå fleece från Stoff och Stil
Rutig flanell från Jofotex
KAM-knappar strl 12,4 mm, Babythings

Bäst just nu:
Vilket toppenplagg!! Praktiskt och lättsytt.
Det var så skönt att se hur lillebror sov sin jag-ger-mig-sömn (ni vet, totalt avslappnad med armarna ovanför huvudet), varm och go och utan risk att han skulle sparka av sig täcket när som helst.

Sämst just nu:
Att jag inte använt sovpåse till de andra barnen. Jag kommer lätt att sy minst en till att ha som ombyte.

Sen var det lite tråkigt att storasyster gav upp så snabbt. Mest för hennes egen skull, faktiskt. Det hade varit roligt för henne att känna att hon hade varit med på allt och inte bara hjälpt till litegrann i början. Kanske jag kan klippa till nästa gång och hon hoppar in när det är dags att sy? Eller att vi tar det i lite mindre etapper så hon inte hinner tröttna. Näste gång behöver det ju inte vara så bråttom att få den klar.

17 kommentarer:

Onomak sa...

Vilken mysig sovpåse! Om du sätter knapparna omlott, eller hur jag nu ska förklara...som man knäpper en body, så får du nog nån cm extra på varje sida. Men det kanske är svårt att ändra nu?

Anonym sa...

Vilket sammanträffande, började igår fundera på att sy sovpåse till bebisen som kommer i februari. Från förra vinterbarnet upplevde jag att pyamaser störde nattsömnen, då bebisens ben gärna fastnar i grenen istället för att hålla sig i pyamas-benen. Dessutom måste de ha varmt på sig, just för att sova gott. Och så publicerar du en fin lösning här åt mig/oss, med mönster i Ottobre och allt!

Själv kommer jag försöka göra en öppning som sträcker sig längre ner, så att man skulle kunna byta blöja utan att lyfta ur bebisen, om blöjbyte behövs under natten.

/Emma

Pernilla sa...

Jag har också funderat på att sy en sovpåse när min lille vaknar med fötterna bar varje natt!! Din var JÄTTE fin måste kanske prova jag med om den fungerar så bra =)

Thea sa...

Onomak: Det var ju en strålande idé! Taack!! Det ska nog gå att ändra. Tror man kan knipsa topparna av knapparna och få loss dem.

Emma: Jag funderade på det också, men killen har pyjamas under, så jag måste ändå ta ur honom och med knappar halvvägs ned funkar det lätt att lyfta i och ur. Men det är nog jättebra med öppning längre ned också.

Mockolini: Klart du ska testa! Den var superenkel att sy och passar jättebra. Egentligen var framstycket tvådelat, men det hoppade jag över.

Nilla sa...

Vilken söt och praktisk! Mina pojkar har alltid föredragit att sova på mage. När de blivit äldre har de ändå krupit fram från under täcket eller rumlat omkring och lagt sig ovanpå täcket istället. Min nyblivne 3-åring har klarat att ta på sig täcket själv sedan ett bra tag men 1-åringen klarar det inte. Här är lösningen varma velourpyjamasar men det här borde vara snäppet bättre. Frågan är om en såpass stor unge accepterar ett sådant plagg där rörelsefriheten är begränsad. Hmmm... blir nästan sugen att testa. Fast jag skulle behöva ett större mönster. Går det att förstora på ett smidigt sätt tro? Han drar 92 nu.

Thea sa...

Det borde ju gå antingen att förlänga det större eller att förstora mönstret med samma storleksskillnader som det är mellan de två andra. Det borde vara rätt lätt.

Ingrid sa...

hmmmm, det där är kanske något att prova - så fin den var :) och lillebror är ju för söt oavsett vad han har på sig!

Camilla/Timote sa...

Så himla praktiskt, den är jättefin=)

Roblin sa...

Jag måste bara skriva att jag blir så glad när jag i blogglistan ser att det finns olästa inlägg från dig, för jag vet att de alltid kommer vara matnyttiga och kommer att trigga min sylust. Tack för att du är så himla inspirerande!
Sedan så funderar även jag på sovpåsar, bebisen i magen är dock beräknad till sommaren, och då ska h*n väl förhoppningsvis slippa frysa om nätterna?! :D

mimpen sa...

Jättefin! Här har bäbis blivit för stor, men han sparkar också alltid av sig täcket, så han får sova med sockar på! Borde provsy en pyjamas eller nåt med fossingar!

Katharina sa...

Jag har varit lite av en sovpåseskeptiker innan, mest kanske för att de som finns att köpa är så stora, otympliga och fula (ok, jag generalierar lite kanske). Men i och med ditt inlägg ska jag nog banne mig ge mig på att sy en. Bebisen ska komma om tre veckor sisådär, och vårt sovrum är ju inte direkt varmt... Tack för inspirerande inlägg som alltid!

Smilla sa...

Det ser jätte-mysig ut. Jag har aldrig haft det till mina små men det måste vara jättesmart nu när det är kallt. Och kan en så enkel sak göra nattsömnen bättre är det värt några dm tyg ;)

ealina sa...

Ja, det är smart med sovpåse nu när det känns som om det drar in kyla i alla vrår.. Här sparkar lillkillen också av sig täcket stup i kvarten och sovpåse står även på min lista att sy :)

Mia sa...

Å vad bra!! Och utrymme för benspark, för det lär ju fortsätta...

Kul att ni gjorde den tillsammans. Tror inte tjejen misstycker till att hon inte var med hela vägen. Hon var med så länge det var ok för henne, hon tycker nog att hon hjälpt dig "jättemycket", särskilt om hon varit med i planeringen och tygval. Så låt henne komma och gå, du måste ju få sy i din takt också.

Pyssellycka sa...

Åh, en sådan sydde jag till min första, men den blev inte använd så mycket. Han var en riktig kräkbebis, så efter första kvällsamningen var ju påsen nedspydd... Men jag gillar konceptet, det är så smart!

Retroknappen sa...

Så fin! Och smart! Har också ett kallt hus men lillebror brukar låta täcket ligga kvar. Däremot är det kofta, mössa och vantar som gäller för hans del. ; )

Anonym sa...

Önskar jag hade haft en sån sovpåse när mina tjejer var små...

Eller förresten, kan man sy en till sin 6-åring som fortfarande vaknar alldeles kall om nätterna för att hon sparkat av sig täcket och vägrar sova i något annat än nattlinnen?? *ler*

// Angelica