tisdag 25 september 2007

Pippifeber


Det finns så många saker på min "det-här-vill-jag-sy-lista" att jag inte vet var jag ska börja. Det blir lite så när man varit ifrån symaskinerna ett tag och har hunnit jobba upp idéer istället. Det fick bli lite småpyssel för att få upp ångan!

I fredags var vi på Junibacken. Inte bara vi; tjejerna och jag, två kompisar och deras respektive två barn. Utan där var också PIPPI. RIKTIGA Pippi. Det har pratats Pippi och Världens bästa Karlsson i ett sen dess. Varför var egentligen Pippi där??? Allt detta Pippi-prat fick mig att dra mig till minnes att jag lovat äldsta dottern att sy ett kuddfodral i ett Pippityg jag köpte på Åhléns i våras. Jag rotade fram tyget längst ner i en gömma. Vips var kuddfodralet sytt. Det var ju inte så svårt. Fast det höll på att gå åt fanders. Jag hade markerat mitten med en knappnål, glömt det och gasade på med overlocken. Pang! Som tur var klarade sig kniven. Usch, så otroligt klantigt!!

Som ränta för att hon väntat så länge kunde jag ju göra något mer av tyget... En liten väska med tillhörande påse fick det bli! Utmärkt, då kunde jag öva på att göra väska! Jag tog ett kraftigt grönt bomullstyg från IKEA till foder, eftersom Pippityget var lite sladdrigt. Först av allt sydde jag på en ficka på fodret. Sen sydde jag på blixtlåset 2 cm från överkanten på båda fodersidorna. Sen sydde jag ihop foderpåsen (sånär som på ett hål jag vändsydde igenom). Sen sydde jag handtagen och sydde fast dem i ytterpåsen, när jag sytt ihop den. Därefter lade jag ihop räta mot räta (med ytterpåsen istoppad i fodret och handtagen emellan) och sydde ihop dem. Vända genom hålet - Klart!

Sen har jag länge tyckt att Ankis på Sytt mobilfodral är så snygga, men inte riktigt trott att jag kunde själv. Detta fick bli tillfället att testa kunskaperna! Påsen är sydd i det gröna bomullstyget med en ficka i Pippityg på ena sidan. Den stängs med öljetter - premiär för min del! Mycket enklare än jag trodde - fast jag satt dem på insidan först, så just detta exemplar har dubbla öljetter :-)
Får se vad dottern säger när hon vaknar...

8 kommentarer:

Jes sa...

God morgon :)
Pippi är aldrig fel, har också köpt pippi tyg på Åhlens fast det var med gul botten och lite tjockare än ditt, men det ska nog bli klänning och ett par byxor. Gillar väskan, fint med pippi fickan mot det gröna tyget. Va det inte pillit att sy "mobilfodralet"?

Gekko sa...

Hehe, det tyget känner jag igen:-D
Vad fint det blev! Vad tycker dottern nu då? Om Pippi är stor för tiden så måste det ju vara en mycket poppis överraskning! Ser fram emot att Gullklumpen också ska börja tycka att det är kul med det jag syr. Hennes favorit för tiden är bebisvantarna, hon älskar nämligen att stoppa händerna i saker...

Thea sa...

Jes: Nä, det var faktiskt inte pilligt. Det enda var fållen på slutet, men det var inte värre än att sy fotmuddar på muddbyxor.

Gekko: Nu ser jag att det är samma tyg som till din bilväska! Bra smak :-)

KLOCKARBARN sa...

Det där skulle min Pippigalna busunge gilla.

Gekko sa...

Kul att det blir så olika uttryck beroende på färgen på fodret!

Lucia sa...

Oj, vad snygga grejer. Gillade väskan och vad bra förklaring på hur du gjorde jag tycker det är så svårt ibland och jag hatar att läsa beskrivningar men den här fattade jag. Jag gillade pippi-tyget hoppas det fortfarande finns att köpa på åhlens.

Thea sa...

Klockarbarn: Bergis! Det är så tacksamt att sy till de små!

Gekko: Ja, visst är det häftigt att se vilken betydelse färgval har. Mönster är ju bara en liten, liten del.

Lucia: Jättekul att du förtod min beskrivning. Jag känner igen mig i att det är svårt att förstå. Man vill bara hajja direkt! Och Pippityget finns säkert kvar.

theresa sa...

Åh du gör så mycket fint. Här fick jag massor med insperation.