tisdag 22 januari 2008

Raglantröja med lokapplikation


Det kom ett mail med en fråga. Mailet var från en av mina bloggarvänner och hon frågade om inte jag kunde tänka mig att sy en tröja till hennes son i födelsedagspresent. Såklart jag kunde! Hon hade en ganska klar bild framför sig hur önskade att tröjan skulle se ut: Hon tänkte sig en tröja med raglanskärning. Hela tröjan skulle vara röd med svarta muddar, svart halslinning och svarta dekorstickningar på raglansömmarna och nederfållen. Sen ville hon gärna ha en brandman eller ett lok eller något liknande. Efter lite funderade bestämde hon sig för att satsa på ett lok.

Alltså skred jag till verket: Först kompletterade jag mitt tygförråd med röd hilcointerlock från Nea Nobelle. Sen letade och ritade jag lok. Mönstret till tröjan tog jag från senaste Ottobre (nr 1/08), som damp ner i brevlådan alldeles lagom. Jag hade nämligen inget färdigt mönster i rätt storlek och heller ingen att prova ett nyskapat på, så det hade blivit lite läskigt (det är läskigt nog som det är att sy till andra!). Och Ottobres mönster brukar ju vara bra. Sist men inte minst bönade och bad jag coverpron att uppföra sig. Det gjorde den (åtminstone för det mesta). Rackarns lynniga maskin!

Jag har fått en del frågor på hur jag syr halsmudd och appliaktioner samt på dekorsömmen, så jag berättar lite utförligt här hur jag gjort: Först gjorde jag tröjan helt färdig. För att få raglansömmarna lite stabila strök jag fast vlieseline formband på bakstyckets raglankanter innan jag sydde på ärmarna. På så vis gick det lättade att få till dekorstickninagrna med baksidan av coverprons trippelsöm (se närbilden på det sista fotot). Annars tycker jag det är svårt att få till dessa sömmar, framför allt i tunna tyger. På något vis verkar coverpron vilja ha samma tjocklek på tyget där alla tre nålarna slår ned. När jag syr med coverpron har jag alltid en liten provbit först och en sist, för att inte sömmen ska repa upp sig. Sen försöker jag alltid se till att jag kan sy över sömmen så jag slipper sy i cirkel, tex vid nederfållen, eftersom trådarna är lite svåra att fästa så att sömmen inte repar upp sig.

Halsmudden sydde jag fast på samma sätt som man syr på en fotmudd; dvs syr ihop trikån till en rundel först och markerar ut fjärdedelarna både på muddarna och halsöppningen. Sen syr jag fast den med overlocken samtidigt som jag töjer både mudden och tröjan lite.

När tröjan var klar sydde jag fast loket så här: Applikationen är ritad på vanligt papper och kalkerad över till vliesofix. Därefter faststruket på tyget till motivet spegelvänt. Sen klippte jag ut applikationen. Innan applikationen sen stryktes fast på tröjan strök jag fast totally stable på tröjans avigsida. Sen var det bara att hålla tungan rätt i munnen och gasa på med satängsömmen (eller tät sicksack) med stegläng 0,5 och bredd 3,5. Jag använder vanlig sytråd och inte någon speciell brodertråd. Det tycker jag funkar bra.

Allra sist sydde jag fast namnbandet i nederfållen. Då brukar jag sy fast ena kortänden med rätan mot tröjans aviga och sen vika runt kanten mot rätan, pressa, vika in andra kanten, pressa och sy fast i den sista kortsidan.

Puh, det här projektet var läskigt. Jag menar, det är till ett PROFFS jag har sytt, för guds skull!! Hon är jätteduktig och jag ser väldigt mycket upp till henne.

Material:
Röd hilcointerlock från Nea Nobelle. Den är så mjuk och fin och blir sköna tröjor trots att den är mycket tunnare än andra interlocker; typ E-slöjds.
Svart muddväv från...ja, kanske Sundbybergs Textilcentrum??
Svart, tunn interlock från Jofotex till applikationen

Bäst just nu:
Helheten! Jag tycker den blev jättefin (bra upplägg med andra ord!). Klart det finns nån lite skavank här eller där, men så är det ju med hemsytt.

Sämst just nu:
Att jag inte kunnat prova den. Jag sydde efter mönstret men den känns ganska stor. I och för sig har jag läst på flera ställen att en raglan SKA vara stor, men den får ju gärna passa också... Tur att det är muddar i ärmsluten; det gör ju tröjan mindre känslig för storlekar.

22 kommentarer:

Cecilia sa...

Åh vilken läcker, så fin applikation också såklart. Vilken grabb vill inte ha den där?

Tröjan ser ut att vara storlek större så jag gissar att den ska till Florin :D

Thea sa...

Ingen nämnd, ingen glömd! ;-)

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Fin,fin. /Karolina

Mimmi sa...

Riktigt snygg! Det är roligt att sy applikation när det blir bra. Vliselinet du hade vid raglanstickningen, är det ett särskilt band du köper?

BONGI sa...

Jättefin!!! Vilken härlig tröja!!

Thea sa...

Tack! Hoppas bara den nye ägaren kommer att gilla den.

Mimmi: Ja, vlieseline formband köper jag på metervara. Det är som en 1,2 cm bred, tunn remsa med en kedjesöm 2 mm från ena kanten (som gör att man kan forma remsan) och vlieseline på baksidan. Finns i svart och vitt. Det kan vara lite svårt att hitta har jag märkt. Jag har köpt mitt i min symaskinsaffär samt på Kilotex i Järfälla.

www.syfroken.se sa...

Vilken otroligt välsydd tröja. Applikationen ser ju helt perfekt ut!
Tycker inte ni att Ottobres mönster är lite stora i storleken?

Florin sa...

ÅH!!!! Den är ännu finare än bilden jag hade i huvudet!!! Anton kommer att älska den, det är jag säker på.

Å om den är lite stor så är det ju bara bra, då kan han ju ha den länge :-) Det är däför jag ville ha raglan med muddar i ärmsluten, då viker man bara mudden innåt så passar tröjan i alla fall :-)

Å du är verkligen en klippa på applikationer, jag vill oxå kunna!!!

Tack snälla, gulliga du!!!!

Kram från en mycket nöjd beställare

Thea sa...

Å, jag blir så himla glad att du gillade den, Florin!! Det är ju alltid lite läskigt innan man vet om man tänkt samma sak.

Jag lovar att du också kan applikationer - testa bara!

Syfröken: Jag brukar nog inte tycka att de är för stora, mer än att de brukar börja frön den storlek som anges; dvs att man kan börja ha ett plagg i storlek 104 när man är 104 lång etc. Vissa andra räknar med att man kan ha plagget TILL man är 104 cl.

Jessica sa...

Jag förstår att Florin blev nöjd, den blev ju kanon!*GoSi*

Gekko sa...

Vet du, jag tror faktiskt inte man inte kan bli nöjd med dina alster! Den ser jätteproffsig och snygg ut, precis som vanligt! :-)

Bra beskrivning var det också. Jag har verkligen haft svårt att hitta vlieseline formband. I stället har jag plastband från Stoff och Stil men de går ju inte att stryka fast och är mycket smalare. Så dina är nog bättre.

Majtjho sa...

Supersnyggt. Håller med alla andra att det verkligen ser super proffisgt ut.

Mina applikationer blir inte så fina som dina. Vad använder du på baksidan och var får du tag i det

Thea sa...

Tack för era snälla kommentarer! Hoppas Florin tycker att den är fin när hon synar den på nära håll också!

Gekko: Om du vill kan jag köpta lite åt dig nästa gång jag handlar åt mig själv.

Majthjo: Det heter Güterman Sulky Totally Stable och finns i rulle eller i mindre pack. Jag har köpt i min symaskinsaffär och på Kilotex i Järfälla, men de har nog där de säljerbrodermaskiner. Totally Stable är lite som ett mellantunt papper som man stryker fast. Det fastnar inte speciellt hårt, så det är lätt att dra bort när man sytt klart. Ovärderligt om man inte vill att det bubblar sig. Jag har iofs lyckats med vanligt lösrivbart mellanlägg också. Även det inköpt i symaskinsaffären.

Gekko sa...

Gärna:-)

PysselFröken sa...

Åh, vilken fin och välsydd tröja! Klart att den kommer att bli favorit hos sin nya ägare.

Och jag blev så inspirerad av att försöka mig på applikationer... måste nog ta mig ner till symanskinsaffären och se om de har totally stable där.

Gekko sa...

Jag har svarat på dina frågor i din blogg nu, hinner inte maila just nu.
Kram!

Gekko sa...

I min blogg skulle det vara, förlåt spammandet!

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Om man skarvar 2 tyg i tex olika färg men samma tyg kvalla med ovelocken så man syr i stretch riktningen. Ibland vill det ju vecka sig nästan...bli utdraget....hur löser du ett sånt problem?/Karolina

Thea sa...

Karolina: Hmm, jag vet inte riktigt. Jag har själv funderat på att använda formband när jag syr fast onlottdelen på mina tunikor på framstycket. Det kanske är lite likt det du tänker dig? Men jag har inte testat än...

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Jo,då det är likt. Vad är då formband?/Karolina

Thea sa...

Karolina: Se svaret till Mimmi ocan - hon frågade samma sak.

MadebyMammaMia sa...

Du skrev:"När jag syr med coverpron har jag alltid en liten provbit först och en sist, för att inte sömmen ska repa upp sig. Sen försöker jag alltid se till att jag kan sy över sömmen så jag slipper sy i cirkel, tex vid nederfållen, eftersom trådarna är lite svåra att fästa så att sömmen inte repar upp sig."

Jag förstod inte det dära:) För jag har problem med att sy en snygg fåll nedtill på en tröja, får inte starsömmen och slutsömmen att gå precis ihop! Hoppas du kan förklara om du har tid o lust:)
Tack på förhand