torsdag 24 januari 2008

Mitt livs första Jumpsuit

Oj så stolt jag är! Som många av er redan lagt märke till är denna jumpsuit väldigt lik de som Gekko tidigare sytt. Inte konstigt alls, för mönstret till den är Gekkos egna (med några mindre anpassningar från min sida, efter tips från upphovsmakerskan!). Vi bytte mönster här innan jul; jag fick hennes jumpsuit och hon min tunika. STORT TACK Gekko!

Jag klippte till jumpsuiten redan samma dag som jag fick mönstret, men sen blev det liggande. Jag var helt säker på att jag skulle göra det under julen, men av någon anledning drog jag på det. Vid närmare eftertanke vet jag varför...dragkedja och krage... Jag har sytt så mycket i mjuka tyger nu att jag börjar få lite känsla för det, men det där med dragkedja och kragar och så är lite nytt för mig och då blev det genast lite besvärligt! Men att låta en Gekkojumpsuit bli ett UFO (=unfinished objekt) finns ju bara inte! Och när jag väl satt igång tog det faktiskt inte så lång tid.

Som sagt finns redan en utförlig beskrivning här. Jag koncentrerar mig istället på att beskriva de bitar som var nya för mig; nämligen blixtlåset (och kragen, men den beskrev Gekko så bra). När jag sydde blixtlåset hade jag sytt grensömmen ända fram till den punkt där blixtlåset skulle börja. Eftersom jag hade ett 60 cm långt blixtlås fick jag kapa det i lämplig längd och sen sicksacka ett gäng gånger strax ovanför där jag klippte. Sen pressade jag in sömsmånerna på resten av mittframsömmen, på båda delarna av framstycket. Här skulle jag ha sicksackat dem också, men det glömde jag! Efter det strök jag allt noggrant, så det var helt slätt och fint på framsidan. Sen nålade jag och sydde med en raksöm ned sömsmånen från rätsidan. Därefter nålade jag fast blixtlåset, bytte till blixtlåspressarfot och sydde sen i samma stygn ett varv till. Ta-dam! Klart!

Fickorna rynkade jag inte, utan pressade bara in sömsmånen som jag hade sicksackat med overlocken. Däremot sydde jag två parallella rynktrådar när jag sydde fast kantningen på byxbenen. Den, liksom ärmhålen kantade jag med egenhändigt tillverkad snedslå i samma tyg som byxorna. (Vill du läsa mer om det, kolla här.)

Material:
Brun stretchsammet från Michas Stoffecke.

Att tänka på till nästa gång:
Sy axelsömmarna innan jag syr på kantband.
Lite mer sömsmån till kragen.

Bäst just nu:
Å, det färdiga resultatet! Jag är så himla glad för jag ville verkligen kunna göra en sån här! Att jag dessutom vågat ge mig i kast med krage och blixtlås känns extra stärkande. Stort tack, Gekko, för mönster och hjälp på vägen!

Sämst just nu:
Inget!


15 kommentarer:

GoSi sa...

Åhh, snyggt jobbat! Som alltid när du är i farten så blir det kalasfint:)

Jes sa...

Den blev ju kanonfin, ja visst känner man sig nöjd när man lyckats med något som är lite "ny mark". Bra jobbat.

LinSar sa...

Jag sa ju att du skulle fixa bixtlås:-) Kul!Den blev verkligen bra.Trevlig helg på dej.

Thea sa...

Tack!
Linsar: Jag har inte vågat i mjuka tyger än! :-)

Cecilia sa...

Åh vilken fin! Snyggt jobbat :) Men vad precis, jag har själv en liknande i manchester tillklippt före jul men den ligger av just samma anledningar som du skriver. Hmm, kanske måste ta mig mod snart då.

Thea sa...

Cecilia, gör det! Det var inte så svårt som jag trott. Det är ju egentligen mycket enklare att sy i lite stummare tyger. Vill du bolla är det bara att maila (nu när Gekko är upptagen med annat, annars är det ju hon som är det riktiga proffset!)

Gekko sa...

Vad snygg den blev! Det är ju jättekul att se vad du fått till av mitt mönster. Sen är det roligt att man har olika syfobier eller vad jag skall säga. Dragkedja känns inte alls besvärligt tycker jag däremot drog jag mig inför t-ex tryckknappar hur länge som helst!

Hoppas att få se din också snart då Cecilia! Det är bara att fråga om det är nåt, så får jag se om jag hinner svara.

Thea sa...

Gekko, syr du dragkedja på samma sätt som jag?

Snux sa...

Glidelåsen ble jo kjempebra synes jeg. Den sitter akkurat som den skal, uten klumper og sånt som det blir hos meg noen ganger.

Og morsomt som gekko sier, at man har forskjellige fobier. Jeg synes trykk-knapper og glidelås (bixtlås) går ganske greit, men jeg er litt redd for noe så dumt som muddväv, det blir alltid for stort eller for lite synes jeg :)

Thea sa...

Ja, visst är det festligt att man har olika små rädslor! Antar att det är just utmana dem man måste för att man ska lära sig...

Gekko sa...

Hmmm, jag syr nog lite olika. Dolt blixlås syr jag ju dolt. Jag syr inte ner sömsmånen först men det händer att jag tråcklar fast dragkedjan först. Sen syr jag inte alltid ihop nedanför dragkedjan innan jag syr på den utan tar det efteråt. Det blir lättare snyggt då.

mamma i nord sa...

Du lager så utrolig mye fint.
Det er en fryd å være innom siden din, for du er så produktiv.
Like spennende å se hver gang hva du har tryllet frem.

Thea sa...

Tack! Både Gekko, Mamma i Nord och ni andra! :-)

Ceci sa...

ilken cool jumsuit, den ser riktigt retro ut och du lyckades ju bra med både dragkedja och krage! När både du och andra erkänner era rädslor skall inte jag vara sämre. Jag kan inte sy i mjuka tyger, jag syr mycket hellre i "vanligt " tyg...

Thea sa...

Ceci; jag håller egentligen med dig. När man får chansen att sy i vävda tyger inser man att det är enklare. Samtidigt är ju mjuka tyger rätt förlåtande, så ett litet felsteg syns inte så väl!