lördag 22 september 2007

Matchande tunika och byxor


Ja, jag har ju förut sagt att rosa inte riktigt är min färg. Men så här tycker jag att rosa är häftigt! Att liksom pigga upp något annat med. Dessutom är färgkombinationen lite ny-gammal. Jag hittade en frottéklänning från när jag var liten i en av mammas kassar (jag hade kunnat göra vad som heltst för att få tag på det tyget!). Den hade just denna kombination. Sen blev jag ju väldigt förälskad i Florins set hon gjorde för ett tag sen också...

Tunikan är sydd enligt samma mönster som domartunikan. Velouren är från Sundbybergs textilcentrum och muddväven från Stoff & Stil. Banden är ditsydda med en sån bandkantningsfot till min coverpro (läs mer nedan). Jättesmidigt! Sen blev det lite bubbligt när jag sydde ihop omlottdelarna, så jag sydde ned sömmen med en stickning på vanliga maskinen för att det skulle stadga upp sig. Den sömmen fanns inte på mönstret. Ärmarna är samma mudd som halsen och fållen nedtill är gjord med tvillingsöm. Här gjorde jag så mycket jag bara kunde av fållar innan jag sydde ihop, för att slippa fästa coverprosömmarna.

Byxorna är samma som mjukisbyxorna, fast jag tog ut dem en cm för att få dem lite mindre tightslika. Tyget (visst är det härligt!) är från Michas Stoffecke; lite tunnare och jättemjukt. Tyvärr är det lite svårare att sy i än E-slöjds stabila grejer. Men jag gissar att man vänjer sig. Här sydde jag ytterbensömmar först, fållade och sydde sen ihop innerbensömmarna - allt för att slippa fästa coverprotrådarna! Overlocktrådarna fäster jag ändå när jag syr ner sömmen mot byxbenet med några stygn för att den inte ska stå upp och skava, så det blir inget extra moment. Tyvärr var jag inte så haj på att sy fast resåren. Jag gjorde för första gången en rundel av resåren och försökte sy fast den som en mudd, först med sick-sack och sen vek jag ner och körde med tvillingsöm på coverpron. Jag måste jag dragit ojämnt, för det blev lite snett. Inget som syns när man har tunikan över! :-)


Ja, just det, jag hade ju köpt en kantbandspressarfot till Coverpron. Jäääääätteonödigt kan man tycka, och förvisso väldigt dyrt mot vad man får för pengarna. Men, OK, jag erkänner, ibland blir jag lite pryltokig och det kändes helt nödvändigt med en sån här pressarfot! Dessutom tänkte jag på att det i nästa nummer av Ottobre kommer ett mönster på omlottbody och då sitter man ju och kantar i evighet. Inte för att det är så trist att kanta egentligen, men det spar ju tid till annat.

När jag sydde kantbanden hade jag max stygnlängd och trådspänning på 9-9-9-8. Resåren sydde jag fast med max stygnlängd och trådspänning 6-6-6-5.

Bäst just nu: Fortfarande mina fina tyger! Och att det går så smidigt och blir så snyggt när man kantar med kantbandspressarfoten. Och mina nya namnlappar att fästa i sidan på kläderna.

Sämst just nu: Att jag har influensa. Segt att vara så risig att man har färdiga plagg och bilder men inte orkar skriva om dem. Att jag inte kan kanta med resår så att det blir helt bra.

24 kommentarer:

Klockarbarn sa...

Men gud så fint det blir när du syr. Färgkombinationen är jättefin också (säger jag som inte heller tycker att rosa är favvofärg). Här är det hur fint som helst.

Thea sa...

Tack!! Kul att du också tycker det är en häftig kombination!

Gekko sa...

Snyggt! Du är grym som vanligt! Säger som Klockarbarn att färgkombinationen verkligen är fin! Jag är ju inte heller den som är rosa...
Nu väcktes ju mitt habegär! Var köpte du kantbandsfoten och vad kostar den? Kanske nåt att önska sig till födelsedag eller jul... Jag tänker också på de där omlottisarna. Hur funkar den egentligen? Måste man först sy fast bandet med overlocken eller gör man allt i ett moment? Blir innerkanten av kantbandet snyggt invikt? (Det gjorde jag förresten idag på mitt senaste alster, fast manuellt då)

Gekko sa...

När jag kikar på bilden en gång till så ser jag ju att den gör allt i ett. Häftigt!

A sa...

Urfint, som vanligt. Och vilken bra pryl! Hade jag haft en Cover Pro (vilket jag INTE ska skaffa, och framförallt inte så länge jag går på föräldrapenning. Halv föräldrapenning.) skulle jag absolut skaffa en sån! Det är ju urtrist att kanta!

Åh, tänk om man hade tid att sy... Tror jag ska efterbeställa lite ottobrenummer.

Och här ÄR rosa en favoritfärg, även om jag försöker undvika den lite för att plaggen ska kunna användas av eventuellt kommande lillebror. Men klänningar och annat övertjejigt kan man ju passa på till!

Thea sa...

Gekko: Jag har lagt ut en närbild på remsan nu. Jag köpte min via Stockholms Sycenter (www.symaskin.nu), som tog hem den och skickade den åt mig mot förskottsbetalning. Det tog inte många dagar. Fast den kostade dryga tusenlappen, så det är väl inget man tjänar in direkt...
Innerkanten blir jättesnygg! Det är väl det som gjorde att jag föll. Sen kan man justera lite om den ska överlappa lite eller gå kant i kant. Det beror väl på om man har täcksöm eller kedjesöm.

Nikka: Om du gillar rosa (härligt att man är så olika!), frossa då i det!! När en eventuell lillebror kommer har du redan tröttnat på grejerna och vill inte sätta på den lilla färskingen slitna kläder med bananfläckar på! Overaller kan ju vara undantaget, åtminstone i början. Så var det åtminstone för mig.

Systickan sa...

Jättefint set! Jag känner igen prylmanin - vill oxå ha en bandkantningsfot till min maskin (Pfaff Coverpro) men har varit lite osäker på resultatet. Dags att kolla upp det igen!!!

Systickan sa...

....menar Pfaff coverlock...

Thea sa...

Visst ser de lite skumma ut?! Men det var inte bökigt att sätta fast dem och resultatet blev jättebra. Jag tänkter mig att man kommer att använda den mycket till texomlottgrejer när man syr långa stycken.

DORIS DAISY sa...

Kanonsnyggt! Och jag blir suuuuugen på en overlock... Eller coverlock... Vet eg. inte skillnaden, så jag kanske ska låta bli :o)

Thea sa...

Doris Daisy: Jag visste inte heller ens att det fanns coverlock för ett par månader sen! Och för ett par år sen hade jag inte en aning om vad en overlockmaskin var.

Skillnaden mellan en coverlock och en overlock är att med overlocken syr man ihop saker; den klipper, syr ihop och sicksackar på en gång. Coverlocken har man till att sy elastiska sömmar och göra fållar med, så den syr bara ett par olika sömmar. Sen finns det en del overlockmaskiner som kan göra både och, men de måste träs om emellan de olika momenten. Hur man vill ha det är en smaksak. Man klarar sig långt på sin vanliga maskin, men det är väldigt skoj med maskiner som gör att det går snabbare (tycker jag!). Dessutom ser det "fabriksgjort" ut på ett annat vis, om man nu tycker det är kul.

Anonym sa...

Jättefint! Underbar färgkombination och som vanligt helt otroligt snyggt gjort. :)

Bandkantningsfoten verkar ju toppen!

Majtjho sa...

Åhhh så fint. Vilken fiffig pryl du har skaffat dig till din cover. Jag vill också ha en sådan till min maskin. Dyr investering dock men så skönt att slippa dubbelarbete!

Anonym sa...

Hej! Jo, nu kan jag lägga kommentarer hos dig, vad roligt! Du har så fina saker på din sida och det är alltid kul att kunna kommentera dem!

Thea sa...

Hej Lucia! Kul att det funkar nu! Så bra att du talade om det för mig.

Tack ni andra för trevliga kommentarer!

Jes sa...

Å vilka fina kläder, du är grym på att sy :) Den där prylen måste jag ha, i denna stund ångrar jag att jag inte köpte maskinen från englad tror att denna grej gunde man köpa till reducerat pris om man köpte maskinen hos dem. Men man kan ju önska sig en i julklapp.

Botilda sa...

Toppenfint! Rosa kan ju vara tufft också ;-)

Undrar just om man kan ha en sån där pressarfot till en vanlig maskin - prylgalningen i mig tänker nog ta reda på det.

Thea sa...

Jes: Kanske kan den finnas på Syfesativalen 2-4 november om du tänkte gå på den? Kolla med en återförsäljare, de kanske redan nu kan sälja till mässpris i sånt fall?

Botilda: Jag vet att ett sånt tillbehör finns åtminståne till min husqvarna. Vet inte om den funkar till stretch, dock...

Jes sa...

Bra ide´. Mässan hade jag tänkt att gå på.

Thea sa...

Jag också. Man kanske borde ordna en bloggarfika?

Jes sa...

Det vore trevligt :)

Thea sa...

Kul! Vi får bestämma lite mer när det närmar sig!

gullhjärta sa...

Ursnygg, ser hur proffsigt ut som helst. Som vanligt är du urduktig! är så impad...

Anonym sa...

Hej!
Du verkar ju vara helt grym på att sy och kombinera färg och form! Jag är grafisk formgivare, men funderar på att trycka mina mönster på kläder. Jag skulle gärna vilja sy trikåkläder. Vad skulle du rekomemndera att jag köper in? En overlockmaskin? har provat sy på en sådan i skolan, har sytt mycket med vanlig maskin. Har du några andra bra tips om tyger, mönster mm så snälla maila mig!
tineling79@hotmail.com