lördag 15 mars 2008

Retrobrallor och kantbandPolarn & Pyret hade så himla fina tröjor och bodies med landskapsmotiv i höstas. Min yngsta har en sådan body. Den sitter precis lagom tight och har helt rätt färgskala för att passa ihop med ett par orangea retrobrallor (i samma modell som dessa). Velouren hade jag kvar sen förra våren när jag köpte ett par meter på Sundbybergs Textilcentrum.

Att klippa till gick snabbt. Att sy ihop gick nog ännu snabbare, eller kanske inte riktigt om jag räknar med fållandet (som jag numer alltid gör innan jag syr ihop byxornas innergrensöm). Men sen tog det stopp. I bergis en och en halv timme försökte jag få till kantbanden med Coverprons bandkantare. Jag tror jag utnyttjade hela mitt förråd av svordomar och oset låg som en Lützendimma i syrummet. Det är det värsta jag vet när man sitter och slösar bort massa remsor dyr muddväv på en bandkantare som bråkar.

Till slut struntade jag i bandkantaren och sydde kantbandet på gammalt hederligt vis istället: Jag sydde fast remsan med overlocken räta mot räta och vek över den mot avigan och pressade. Därefter vek jag in kanten och sydde sen fast från rätan med tvillingsömmen på coverpron. Det blev bättre, men inte så helt jämn som jag eftersträvar. I min ilska slängde jag iväg ett mail med nödrop till Gekko. Och tänk, vilken tur att jag gjorde det. För tillbaka kom tipset att skruva ned pressarfotstrycket i botten när man syr över skarvarna. Med lite annat fix som jag skriver om i tipsrutan nedan blev resultatet jättebra!! För att klara av belastningen sydde jag en träns med tät sicksack precis där kantbanden till ärmhålet och knytbanden möts.

Tips för lyckade kantband med bandkantare:
Trådspänning: 4-4-7
Diffmatning: 1,75 (ger "raksträckor"; 2,0 ger "ytterkurvor" och 0,75 ger "innerkurvor")
Steglängd: 4
Pressarfotstryck: 8mm. När man syr över tex kantbandsskarvar skruvar man ned pressarfotstrycksratten i botten.

Mönster:
Eget

Material:
Velour och muddtrikå från Sundbybergs Textilcentrum (förra våren)

Bäst just nu:
Att jag kom på hur jag ska sy kantbanden!! (Hoppas det går lika bra nästa gång så det inte var en engångsföreteelse). Tack Gekko, för hjälpen! Vad det är bra att kunna bolla med dig!

Sämst just nu:
Axelbanden bak. Inte dåliga, men inte heller så bra som jag vill ha dem. Men nu vet jag ju hur jag ska göra! :-)
Sen är jag väldigt nöjd med att jag äntligen fick till bilder med byxorna på! Jag vet inte HUR många bilder jag tog den här gången! :-)

26 kommentarer:

Shamu sa...

Denne er bare såå utrolig kul!!!!

[sarah lucy carin] sa...

snygga! jag gillar färgen skarp, den passar verkligen till den modellen.

Anonym sa...

så himla snygga!

Carolina sa...

Supersnygga!!!!!!
Antecknar genast tipsen om bandkantaren ;) Det är tråkigt att denna mojäng är så opålitlig ;(

LinSar sa...

Kanon snygga.Du är ju bara för duktig;)Passade verkligen med den färgen!!

Anonym sa...

Åh vad fina!!
Det mönstret skulle jag vilja ha...! :)

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Så söt lill blöjbaken blir med det retro tighta ;-) /Karolina

Anonym sa...

Underbart och fantastisk dress, blir så avundsjuk. Den är sjukt snygg

Thea sa...

Tack, vad glad jag blir! *sträcker stolt på mig* Det är en väldigt roligt känsla att vara unik! :-) Jag verkligen älskar dessa byxor och de sitter så gulligt, precis som Karolina sa.

malin sa...

Åh, dom är ju helt underbara!!! *vill ha*

Anki på sytt/vurm sa...

Mycket snygga!
Efter att ha läst om bandkantare som krånglar är jag faktiskt inte så sugen längre..
Det blir ju väldans bra med overlocken och sticka ner sömmen oxå :)

Thea sa...

Anki, absolut!! Om den alltid funkade när den fukar som bäst skulle jag rekommendera den till allt och alla. Nu kan jag nog bar rekommendera den om man har en stor portion tålamod eller är beredd på att alltid köpa dubbla mängden muddväv.

Anonym sa...

Sååå snygga!

Tyrvi sa...

Åh vilka fina! Jag älskar dem! Underbara. Sånna vill jag också ha :-) men det lär inte bli av. Älskar hur byxor med hängslen ser ut men gillar egentligen inte att använda dem, tycker det är bökigt.

Unknown sa...

såå cooola:)tycker oxå att det är fränt när rumporna blir så där tajta;)

GOBLIgobli sa...

Helt underbar modell! Jag älskar "bellbottoms". :-)

Jes sa...

Byxorna är super!!! ännu fräckare än de randiga tror jag att jag tycker :)Väntar på strech velor från stoff & stil sen blir det nog ett par till K :) Noterar tipsen om kantbandaren, snart får jag se vad jag get mig in på när den kommer!

Katarina sa...

Tokfina byxor och troligen mycket användbara tips för CP:n :-)
Har knappt börjat använda min och redan blivit smått ovän med den, utan att ens ha testat bandkantaren ännu...men hoppas det blir bättre framöver!! Tack för att du delar med dig så frikostigt av tipsen!

Thea sa...

Kul att du också har investerat i en coverpro. Hoppas att mina tips fuinkar ävan för dig. Och att de funkar för mig själv nästa gång också... Jag och min coverpro har ett väldigt stormigt förhållande!

Anonym sa...

jättehäftiga byxor! Du är verkligen jätteduktig och påhittig. Jag är lite nyfiken hur det går med din nya pfaff-maskin. Vad skiljer den ifrån t.ex husqvarnas fem-trådiga overlock. Är lite osäker på vad jag ska välja.

Thea sa...

Maila mig så kan vi ta det på mailen!

thea.kokalal@gmail.com

Lina sa...

Jättehärliga!

Tosing sa...

Vilka underbart härliga byxor!

OttoPippi sa...

Hej Thea! Måste liksom bara titta på byxorna igen. Jag väntar och längtar efter mina. /Lisa

Thea sa...

:-D

Gekko sa...

Vad snygga!! Och så skönt att mina tips kunde hjälpa dig lite! Din lilla tös ser så cool ut i sina retrobrallor!