måndag 22 september 2008

Att vändsy fickor på en trikåjacka

Här kommer en liten snabb beskrivning på hur jag sydde på framfickorna på min bruna svettisjacka. Först fållade jag fickkanten med topcoversöm (men det kan man ju göra hur man vill). Egentligen kan man säkert sy på fickan direkt, men det kändes vanskligt sig när man syr i så stretchigt tyg som jag gjorde.

1. Jag började med att ritad ut sömsmånerna på fickorna och lade dem som jag ville ha dem på jackan. Jag passade noga så att de hamnade på rätt höjd. Därefter ritade jag ut markeringar på själva jackan, på samma nivå som sömsmånerna.

2. Sedan lade jag fickans överkant räta mot räta med jackan så att det passade med linjen jag ritat ut, nålade fast och sydde fast den...

3. ...och sedan gjorde jag samma sak med fickans framkant; dvs lade den räta mot räta med jackan så att markerningarna låg på varandra och sydde längs linjern. Lite knöligare denna gång när överkanten redan var sydd, men det gick bra.
4. När fickorna är på plats syr jag en dubbel stickning från rätsidan och passar samtidigt på att hjälpsticka fast dem nedtill och mot framkanten.

7 kommentarer:

rino sa...

tack för den!

Hello sa...

Snyggt! Har du elastisk raksöm? Du är inte rädd att tråden kommer brista i stickningen? Jag är superrädd för att sy raksömmar i elastiska tyger, men det kanske är överdrivet? :)

Thea sa...

Hej!
Nej, här kändes det faktiskt ok. Annars är jag försiktig. Förutom när jag förstärkt med formband eller vlieselin. Och elastiskt raksöm tycker jag inte så mycket om. Den blir inte så snygg tycker jag. Och kedjesömmen på Coverpron är inte lika lätt till findetaljer - tycker i alla fall jag.

Thea sa...

Hello igen! Jag är ju inget proffs, så har du bättre förslag så tar jag tacksamt emot tips. hur skulle du ha gjort?

Jes sa...

Tack för även denna förklaring du 'är grym på att förklara :)

Gekko sa...

Bra beskrivning, tack! Det jag inte förstod är om du sydde med vanlig raksöm eller elastisk? Jag hade nog sydd med vanlig, men med minst 2.5 i stygnlängd.

Hello sa...

Oh, jag är alls inget proffs heller! Verkligen inte! En sak som sitter benhårt i ryggmärgen på mig är "aldrig raksöm på elastiska tyger" så då blir jag så imponerad att man ändå kan, och försöker bearbeta min "skräck" ;) Jag skulle nog ha sytt med tvillingnålen, tror jag. Hade ju inte blivit lika snyggt vid ficköppningen, dessvärre, men jag hade nog inte vågat något annat. Förut alltså - nu har ju du visat att man kan! Mot blixtlåskanten hade jag sytt med raksöm i alla fall. Där hamnar ju ändå blixtlåsbendeln sen och den är ju inte elastisk, så där blir ju inget töj i alla fall.