tisdag 16 september 2008

En vinteranpassad sommartunika

Ja, så kan man lite vemodigt konstatera att en sommar till är till ända. Och fort gick det! Här är det riktigt kyligt och vi fick snabbt leta fram fingervantarna. Fina sommar kläderna får man sortera ut för att lämna plats åt lånkisar och tjocka tröjor. Men det finns något fint med årstidsväxlingar - ungarna behöver nya kläder!! Hurra, säger syglada mamman som nu kan fylla på garderoben med gott samvete.

Höstvädret till trots kunde jag inte låta bli att sätta saxen i detta underbara landskapstyg från Superbuzzy. (Tack snälla Jes för att du tipsade mig - nu är det redan slut. Kan bara konstatera att jag nog skulle handlat lite till.) Visst är det härligt? Det är ett japanskt tyg, men jag säger som Anki på Sytt; de måste allt ha sneglat på svensk design när de gjorde det. Jag hittar flera likheter med svenska tyger. Till exempel påminner tulpanerna om en rullgardin jag hade när jag var liten. Och de svenska kyrkorna finns där - fast här är de korsade med väderkvarnar (de kan inte ha gjort någon inspektion på plats, det är helt klart!). Sen kan jag konstatera att de till och med fått med våra hederliga svenska koraser SLB och SRB) svensk låglandsboskap resp svensk rödbrokig boskap! Den lär ju knappast finnas i Japan! :-)

Oj, det var en utsvävning! Nu var det ju sömnad det handlade om. Åter till ämnet! Klänningen som är i tunikalängd är helfodrad med ett lite tjockare lakansväv. Det behövdes eftersom yttertyget är väldigt tunt. Att fodra en klänning är faktiskt lite klurigt. Första gången jag skulle göra det satt jag en hel natt och fick till slut ge upp. Men nu har jag lärt mig, även om det behövs mer träning.

Så här gjorde jag:
1. Sydde ihop både ytterklänning och foderklänning (spara ett hål i foderklänningens sidsöm att vända igenom).
2. Sydde halshålet och sprundet räta mot räta
3. I ena sprundhörnet sydde jag fast ett gummiband till knäppning.
4. Lade de båda klänningarna som på bilden (eftersom Alvan redan har gjort en jättebra bild på hur man gör bad jag henne om lov att visa den här.). Man vränger axelsömmen så att fodret hamna på ena sidan och yttertyget på andra. Sen syr man ihop tyglagren med de gröna punkterna. Tyget emellan knölar man liksom in. Sen syr man andra sidan på samma sätt. Jag tycker det är enklast att se var man syr om man inte startar eller slutar exakt vid axel- eller sidsömmen.
5. Sy sömmen nedtill på samma vid. Tänk efter innan så det inte blir fel!
6. Pressa och sy en stickning någon mm från kanten.
7. Sy knapp och namnband.

Mönster:
Justerad retroklänning utan vingar

Material:
Landskapstyg från Superbuzzy
Kraftig lakansväv från Jofotex

Bäst just nu:
Jag gillar både tyget och modellen. Ser redan framför mig vad nästa projekt ska bli!

Sämst just nu:
Jag måste träna mer på att vändsy ärmhål. Jag vill att det ska gå FORT!

16 kommentarer:

sygryn sa...

Den var verkligen fin! Och vilka fina bilder! För visst var det så att du börjat photoshoppa?? Duktig är du i alla fall!

mustafa sa...

tjusig klänning!

tyget är superfint men som sagt väldigt likt gamla landskapstyger från 70-talet. det är en fin balansgång det där mellan rip-off och inspiration.

Thea sa...

Sygryn:
Ja, det är precis hur kul som helst! Frågan är bara hur man ska hinna med det OCKSÅ!

Mustafa: Men visst är det tur att någon tar tag i att göra de gamla tygerna! Synd att inte fler tygtillvekare/designers låter sig inspireras! :-)

lilla hjärtat sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
lilla hjärtat sa...

Så söt tunika och fin bild. Ville bara tacka för hjälpen med den fina beskrivningen i förra inlägget. Nu är det gjort ; )

Kort og Søm sa...

Det var et helt fantastisk fint soff , så synd at det ikke er mer igjen.
Kjolen var veldig fin, smart med lukking med strikk og knapp i nakken. :o)

Anonym sa...

den var riktigt super snygg!!!!!!

Gekko sa...

Jättehärlig! Och vilken snygg bild du gjort med svartvitt och färg! I like!

ildana sa...

Min första tanke när jag såg bilden: nu blev jag kär! ;) Sötare klänning får man leta efter. Underbart tyg!

Strömming sa...

vad fin klänningen var!

har också det tyget men allt blev missfärgat när jag skulle krympa och det har jag inte riktigt kommit över än.... allt är ljusblått liksom...

tack för att du visade hur man vändsyr! måste prova!!

Hello sa...

Den är ju bara superfin! Och ett underbart sätt att få sommarkänsla i höstkylan!

Jag blev verkligen inspirerad att hitta något enklare sätt att vändsy klänningar med hel rygg och framsida. För även om beskrivningen var utomordentligt gjord, så verkar det ju på inget sätt enkelt och smidigt ;) Synd att vi ska flytta om några veckor, för tiden att fundera finns inte riktigt just nu. Men jag måste nog testa lite i alla fall :)

Jes sa...

Va underbar tunikan blev!!!! Snyggt att blanda svartvit/färg i samma bild :) jag har tyvärr inte hunnigt sätta saxen i mitt tyg ännu. Vilken bra beskrivning på hur man vänd syr den ska jag spara :)

Heilt spesiell sa...

Nydelig!Skikkelig herlig stoff og utrolig forsegjort.Veldig kjekt med alle bildeforklaringene du har på bloggen,det er til stor hjelp!

Retro Elephant sa...

superfin klänning!

OttoPippi sa...

Tack för alla tips du kommer med!!! Helläcker klänning!!

Mimmi sa...

Jag orkar inte riktigt sätta mig in i sättet att vändsy. Återkommer istället när det blir mer aktuellt.

Har sagt det förut, du är fantastisk på att upplysa oss övriga ;-)