tisdag 5 april 2011

Min industrisymaskin.

Jättekul, spännande, lite galet...men det står en stor, fin industrimaskin i mitt syrum.  En Yamato, 3-nåls, 5-trådig, med dubbel täcksöm.  Inte ny, men fin.  Och inte jättestor, men stabil.   Och den syr täcksöm.  Bara.

Jamen vaddå, du har ju redan en Janome Coverpro och en Pfaff 4874 med topcoversöm?? Japp, stämmer!   Men jag har insett hur mycket jag använder täcksömmen och tyckte mig behöva en rejäl täcksömsmaskin med dubbel täcksöm (top cover).  Pfaffen är jättebra, men fortfarande en kombimaskin som syr både overlocksömmar och täcksömmar (inkl topcover) och jag ville ha en kraftigare maskin, inriktad på bara täcksöm.   Så när mina snälla föräldrar (tack mamma, tack pappa!) gav mig ett bidrag för lite sen började jag leta på allvar.

Ärligt talat så har jag fundrat på en industrimaskin väldigt länge, men det har varit ett mentalt stort steg att ta, fånigt nog.  Jag funderar på varför?  Antagligen för att jag kopplat ihop industrimaskiner med fabriker.  Och med proffs.  Och kanske för att det är så svårt att hitta information om dem?  Synd, för marknaden för begagnade industrimaskiner är rätt stor.  Är de välskötta kan de hålla minst 30-40 år.  Och de är inte särskilt mycket större än vanliga maskiner, inte heller krångligare att förstå sig på och absolut inte svårare att trä eller sy på.  Många går på tvåfas el, eller kan byggas om till att göra det, så de kan pluggas i vanliga eluttaget hemma.  Fast det är klart, lite plats tar de ju eftersom de är monterade på ett bord.  Och det är lite nytt för mig att lyfta pressarfoten med en pedal.  Men det vänjer man sig nog väldigt snabbt vid!

Vad ska man välja då??  Det finns ju industrimaskiner för allt!  Grejen med industrimaskiner är ju att de gör EN grej och den är de experter på.  Som raksöm, sicksack, overlock, täcksöm, dubbel raksöm, knapphål, hällor mm.  Och specialmaskiner för båtkapell, läder...you name it!  Sen finns det en massa finesser med trådklipp etc, precis som det gör med de exklusivare varianterna av hushållsmaskinerna.  Och precis som med dem är det en kostnadsfråga.  För mig var det inte ett alternativ att köpa nytt utan en begagnad maskin fick det bli!

Då är nästa fråga vilket märke?  Det finns ju så många när man börjar leta:  JUKI, Dürkopp, Yamato, Union Special, SEIKO...  Den djungeln hann jag inte igenom.  Jag hann så långt som till att konstatera att åtminstone JUKI och Yamato är kvalitetsmaskiner att lita på om de blivit rätt skötta.  Det finns helt säkert många fler jättebra plus en del kopior som kanske inte håller riktigt samma standard.

Jag köpte min Yamato privat, men fick jättemycket hjälp av JB TekoTeknik i Sollentuna, som jag kontaktade i min industrimaskinsjakt och som har ett stort antal begagnade industrimaskiner till salu.  Det var nog det som fick mig att faktiskt våga slå till - att jag hittade en seriös handlare som verkligen är genuint intresserad av och KAN symaskiner och har jobbat i branschen hur länge som helst.  Jag fick råd och tips av dem och nu har jag fått hem maskinen därifrån efter en grundlig genomgång.

Här måste jag passa på att ge JB TekoTeknik en stor eloge:   Trots att jag knappast är någon storkund blir jag så otroligt väl bemött.  Jag har fått hjälp, tips, svar på frågor och engagemang.  Visst gillar vi sånt?!  Jag vill gärna stödja sådana handlare och kan bara rekommendera er andra att göra likadant.  Fram med dem på bloggarna!

Bäst just nu:
Å, så roligt med en ny sykompis!  Den står nere i syrummet och bekantar sig med resten av maskinparken just nu. :-)  Och som den syr!! Så mjukt, stabilt, snabbt och...alldeles underbart! :-)

Sämst just nu:
Jag ska på syhelg i helgen.  Vilket naturligtvis inte är sämst alls, utan otroligt roligt!  Men inför det måste jag hinna rita lite mönster och klippa till, annars blir inget gjort eftersom lillebror ska få följa med.  och det innebär å sin sida att det inte kommer att bli så mycket sytid alls på nya maskinen förrän i nästa vecka...  Och jag som är så ivrig!

Tack till:
Först och främst till mamma och pappa.  Kram!
Så till snälla peppande maken.
Och så förstås till JB TekoTeknik för all hjälp.

25 kommentarer:

Angi sa...

Så himla coolt att ha en egen industrimaskin!! :o)
Sömmen är jättefin (och jag är bara hur avundsjuk som helst på att du nu har två maskiner som kan bandkanta!!! ;o)
Kram

Ikuinen vauvakuume sa...

Njuta!

Mimmi sa...

Vilken lycka!!!!

Du plockar väl med den i helgen så vi får prova? ;-)

Klockarbarn sa...

häftigt.
Jag syr på en industrimaskin på jobbet som bara kan raksöm. Den går vansinningt fort och kan sy igenom allt känns det som. Min kollega sydde i fingret en gång och benet inuti fingret sprack. Det är tryck i de maskinerna. När jag köpte min overlock blev jag så lycklig över hur fort man kunde sy. nU när jag arbetar med raksömsmaskinen och kommer hem till overlocken så går det sååååå långsamt. Jag syr väldigt sällan i full hastighet på jobbet. Man måste ju hinna med och svänga tyget och sånt också.
Grattis till din maskin. Det ser ut att bli kanonsömmar.

Benglan sa...

Wow! Jag vill också ha! :)

Cecilia & Busiga ungar sa...

Wow....och jag som skulle ge vad som helst för en cover pro så har du en äkta industrimaskin!!! GRATTIS...=)

Anonym sa...

Får man fråga vad en sådan maskin kostar?

Heilt spesiell sa...

Herlig! Nyyyydelig søm-sukkertøy for øyet!

Karin W sa...

Åååh vad fantastiskt!!
Jag har funderat på att köpa en vanlig maskin med topcover, typ den pfaff som du har. Men en industrimaskin verkar ju fantastiskt. Om du bara skulle köpa en, vilken skulle du välja då? Hur mycket dyrare är en industrimaskin än en vanlig bruksmaskin?
/karin

Anneli sa...

Härligt! Grattis till din nya maskin!

Jes sa...

Wow wow wow vilket moster :) Gud va avis jag blir.
Ska bli spännande att få se den live nästa gång jag
Är hos dig :)

Gekko sa...

Vad kul! Jag ser fram emot att få se mer alster efterhand som du hinner. Kan verkligen förstå att det är svårt att hinna sätta sig med den nu innan helgen! :-)

Jenny B sa...

Oj, jag är grön av avund. Vad kul det ska bli att se allt fint som du kommer att sy med den. Sömmen var ju otroligt snygg.

od Andulky sa...

Wow! vad sugen man blir!! Vad gav du för den?
Kram

Thea sa...

Mimmi: Tyvärr står den ju på sitt bord, så den blir lite svår att få med i skuffen! :-) Men du får komma hit och sy. Fast jag är bra sugen på att ta med den!

Klockarbarn: Men hu så hemskt! Jag får helt enkelt se till att hålla fingrarna i styr!

Och så prisfrågan. En ny maskin av den här typen kostar väl typ 40.000 plus moms. Och begagnade varierar beroende på ålder och skick såklart. Maila mig den som vill veta mer, det känns bättre än att lägga ut det på bloggen!

Susanna sa...

ojojoj en sån där skulle man ha.... blev lite grön i ansiktet nu.

Hoppas ni blir riktigt goda vänner! :D Och ha en rolig syhelg!

Anonym sa...

Oj, förlåt Karin, jag glömde svara dig.

Om jag bara skulle välja en? Menar du Pfaffen eller Industrimaskinen? Det beror lite på hur jag skulle använda dem. Nu har jag ju en annan overlock också och ville ha en som var specialist på dubbel täcksöm, så därför valde jag att satsa på en industrimaskin. Jag tänkte sälja Pfaffen för att delfinansiera Yamaton. Men, som sagt, det är väl en smakfråga. Pfaffen kan ju mycket mer men är å andra sidan inte en expert.
//Thea

Anki sa...

Wow vilken skönhet! Grattis å lycklig sömnad eller vad man nu säger :-)

Mia sa...

WOW. Häftigt. Förstår dina känslor. Jag funderar mycket på att industrin har så bra grejer och tyger med kvalitet, mindre knappar till barnkläder osv. Mer sånt till oss hemsömmerskor!

Tack för namn och tips. Klart vi ska stöda dem som stöder oss.

jenny sa...

Åh, riktigt juste! Jag länge tänkt att det skulle vara kul att testa en industrimaskin. Ska bli kul att se dina sömmar framöver ;-).
Tack för att du delar med dig av så mycket, det är väldigt uppskattat.

Ingrid sa...

Å så kul!! Det strålar om hela ditt inlägg att jag blir alldeles lycklig hela jag :)

Thea sa...

Haha, Makrill, gör det?! Ja, jo, jag ska erkänna att jag är lite glad... :-)

Pernilla sa...

Oj så roligt men se upp med fingrarna det brukar vara en jädra fart i dom maskinerna, sydde jätte mycket på industri maskin när jag gick på gymnasiet och vad jag minns så jäklades dom inte alls på samma sätt och lika mycket som dom maskiner jag har i dag. Fast det kanske bara är tiden som förskönat minnet =)

Pyssellycka sa...

Åh, så spännande och kul! Stort grattis till tillskottet i familjen!

rino sa...

Coolt!
Liksom klockarbarn har jag bara provat raksömsvarianten (på tillskärarakademin) och tänker alltid på det där avsnittet av project runway när nån sydde sig i fingret. Jättestark och jättesnabb är en dålig kombination om man inte är helt pigg