måndag 19 november 2007

Kung Fu-tröja


Då var det klart, föremålet för mitt slit med eget mönster. Lilla D, behövde tröja och byxor också.
Manchestermuddisarna har jag ju redan visat och här kommer tröjan.

Den här tröjan är nog ett av det roligaste jag sytt. Till stor del beror det nog på att jag fick ett så inspirerande upplägg: "Den ska vara lite vid, lång och "killig". Sen ska den vara lite tuff, så att det kan göra de äldre killkusinerna gröna av avund. Kanske Spiderman eller nån Kung Fu-figur eller nåt. Eller nåt med kinesiska flaggan som är röd med en gul stjärna" (Lilla D är nämligen, som jag berättat tidigare, född i Kina och kommer hem till jul ungefär).

Jag kliade geniknölarna och kom fram till att Spiderman, i all ära, är tuff för småkillar (och småtjejer - haha!), men rätt uttjatad. Bättre då med Kung Fu, tänkte jag och googlade fram en bild. Så trillade poletten ned - gul tröja, med röda ärmar för att fånga det kinesiska och dessutom mjuka upp det tuffa lite. Så en brun silhuett av en Kung Fu-utövare, som matchas av brun halsmudd och bruna dekorsömmar. För att få fram sömmarna och det röda och gula ville jag ha en raglanskärning. Nu fanns ju inget mönster för det jag ville åstadkomma, så jag fick skapa mitt helt egna. Efter att hag gjort en prototyp, som kändes enormt stor, mätte jag mot en luftig PoP-tröja i storlek 86 - och den var nästan identisk! Jag gjorde därför inga andra ändringar i mönstret än att korta av den något och klippa till ytterkanterna utan sömsmån.

Tyget jag använde är Hilcos mjuka, sköna, underbara interlocktrikå. Jag funderade på om den var för tunn för att använda till tröja, men tänkte att jag ju måste testa. Och den var helt underbar! OK, det blir ingen tjocktröja, men det var ju inte heller avsikten. Tyget rekommenderas klart! Jag köpte mitt hos Nea Nobelle. Brun mudd från Jofotex.

Även applikationen är gjord av interlocktrikå. Motivet har jag först tagit från en bild där jag ritat av konturerna och sen förstorat i kopiatorn till en lämplig storlek. Därefter har jag kalkerat bilden med kalkerpapper över till vliesofix, som sedan strukits på på trikåns avigsida. När det var klart klippte jag ut motivet och strök fast det på tröjan. På tröjans aviga strök jag även fast Totally Stable Stickvlies, som man drar bort när man är färdig. På så vis går det mycket lättare att sy fast applikationen. När jag fäste den sydde jag först en raksöm (kanske överflödigt, men jag tycker den är bra att måtta med sen) runt och sen över raksömmen med maskinens satängsöm inställd på stegläng 0,5 och bredd 3,0.

Som sagt, tyget är helt underbart! Men också lite svårt att sy i. Framför allt var det svårt att göra dekorstickningarna på raglansömmarna. Jag vet inte hur många provlappar jag sydde innan jag till sist kom på att om jag pressade fast vlieseline formband på sömsmånerna (skulle man såklart gjort innan man sydde sömmarna!) gick det mycket bättre. Innan dess var det i princip omöjligt. Sen kom jag på att jag kunde fästa den bråkiga kedjesömmen med en eller ett par stygn med den vanliga maskinen ovanpå kedjesömmen. Snabbt och bra, för den var ändå trädd med brun tråd.

Maskinval:
Overlock att sy ihop. Trådspänning: 4-5-4-4; diffmatning: nästan 1,5
Coverpro till fåll och dekorstickningar samt halslinning. Till fållen hade jag diffmatning 1 och steglängd 3,5. Till stickningarna använde jag diffmatning 1,5 och steglängd 4. Trådspänning hela tiden 4-4-4-3.
Vanlig symaskin till applikationen. Satängsöm med steglängd 0,5 och bredd 3,0.

Bäst just nu:
Å, jag är så otroligt stolt över och nöjd med denna tröja. Jag hoppas SÅ att den var vad min kompis hade tänkt sig. Och att småkusinerna blir riktigt, riktigt impade!
Det är verkligen roligt att få designa något på det här viset. Sen är det jättekul att D:s mamma kom med så många bra förslag att spinna på!

Sämst just nu:
Egentligen inget alls!
Möjligen att Coverpron är lite svår. Fållarna blir bra, men dekorsömmarna är lite knepiga att få till. De blev bra, men var väldigt mycket jobb och många provlappar. Kanske är det så att den egentligen inte är tänkt till sånt?

27 kommentarer:

Ellilo sa...

Sååå snyggt det blev!! Superproffsigt.

Cecilia sa...

Fullkomligt lysande :) Det är så roligt att du bloggar på igen, blev nästan lite orolig där när det var så stilla :D

Då måste jag förstås köpa det där sabla tyget också. Tunt kan ju vara väldigt skönt också!

Thea sa...

Tack!
Ja, tyget rekommenderas varmt. Tyvärr inte helt billigt. Men värt det. Och det är ju tiden man lägger ned som kostar mest. Egentligen.

Botilda sa...

Ojojoj, fenomenalt! Jag blir väldigt inspirerad att göra en tröja med Isadora Duncan-figur till min dansande guddotter. (fast det blir utan de snygga dekorsömmarna, för dem klarar jag inte av)

Hilcotrikån är nästan dubbelt så bred som E-slöjds interlock - tänker man så är de ungefär lika dyra. Fast E-slöjd är ju inte direkt billiga de heller...

Thea sa...

Ja, det har du rätt i. Fast som sagt, E-slöjds trikå kostar ju, den också.

Klart du ska sy en personlig tröja till guddottern! Det blir finfint även utan dekorsömmar. Eller så sicksackar du istället. Det har jag sett nånstans - tror det var Me&I som hade på något plagg nån gång. Och det är också jättefint.jättesnyggt.

Tea-Louice sa...

Hmm... vad är satängsöm? Jag gör också applikationer, men jag brukar bara använda tät sicksack. Den här satängsömen ser mycket proffsigare ut. Var den uppfunnen på 60-talet? Min maskin är en sån där grön blytung Husqvarna 2000!

Gekko sa...

Ok, såhär vet man att man är en synörd: jag blir löjligt glad när jag ser att det finns något nytt i din blogg och läser sen med njutning din fantastiskt bra beskrivning. Får därefter en stark längtan efter att spinna vidare på alla de idéer som väcks! Tack!
Och förresten (ifall du inte förstod det av mitt utlägg, tröjan är rikitgt häftig!)

Thea sa...

tea-luice: Min husqvarna är från 2006. Kanske att den sömmen är ny. Symbolen för den ser iaf ut som 7 parallella, vågräta, lite bredare streck.

Gekko: Jag måste skratta när jag läste ditt inlägg, för jag känner så väl igen mig! Jag är precis likadan. Man blir tokivrig när man läser nåna nnans inlä'gg och får tusen idéer. Nästan stressande ibland! :-)

Maria sa...

Men hur tuff var inte den tröjan då? Härmed utnämner jag dig till VECKANS SYDROTTNING, trots att veckan bara börjat! Kanske t o m månadens!! Ok jag har väl inte befogenheter att utse folk till kungligheter hit & dit, men i min värld är du det iallafall... :) De andra plaggen är också jättejättefina.

Naíma´s sa...

Man blir så inpirerad av allt fint du gör :)
Du är verkligen super proffsig!

Jes sa...

Tröjan är ju bara att dö för, helt underbar, håller med föregående talare du är en sydrottning. Man blir så glad av att g¨å in på din sida för du har så många fina ideer du förverkligar.

GOBLIgobli sa...

Totalimpad!! En så perfekt mix av färger och den tuffa bilden. Återigen, du är en sygudinna! ;-)
/GOBLIgobli

Thea sa...

Tack snälla, snälla ni för era positiva kommentarer. Jag blir så glad! Det är otroligt kul att flera gillar tröjan. Kram!

Kaja sa...

Tokfint! Har också funderat på att göra applikationer, men jag har inte riktigt kommit fram till den optimala lösningen, men här fick jag helt klart lite tips

Tusen tack!

Anonym sa...

Den blev hur snygg som helst!
Och som någon skrev blir man tok-inspirerad av alla snygga grejer man hittar på olika sybloggar. Synd att inte tiden räcker!

Anonym sa...

Fin,fin!/Karolina

Edyta Nyman sa...

proffsig och läcker...

Ann-Catrin sa...

Jag är grymt avundsjuk på dig som är sååå duktig.Tröjan är ju super!
Nu ska jag fortsätta kika runt på din fina sida, men jag kommer snart igen!
Du får gärna hälsa på hos mig om du har tid och lust..fast jag är ny på området

Jenny sa...

Jättesnyggt!! Min son skulle bli grön av avund om han såg den snygga tröjan :-) Jag är så imponerad av allt det du syr i trikå - eftersom jag inte har overlock (ännu) så är det svårt att få det perfekt.
Jag har också varit inne på din fina förklaring om den vändsydda klänningen hur många gånger som helst - men 5-öringen har inte trillat ner ännu tyvärr ;-)
Tack för jättefina kommentarer på min blogg *rodnar*.

Thea sa...

Tack Jenny!
Du, angående klänningen, kolla länken jag har på det inlägget. Där finns bild och jättebra beskrivning. Men jag håller med, det är bra pilligt! :-)

Anonym sa...

Men så bra att du kommenterade hos mig så att jag hittade hit! Hur kan jag ha missat den här fina bloggen!

SNUX sa...

Den var jo kjempefin! Veldig fine farger også.

Liker bildene dine veldig godt, forresten. Du er flink med fokus og sånt.

Sica sa...

Jag vet inte vad jag ska säga, mer än att jag är riktigt impad. Så snygg tröja, bättre är köpt!

Thea sa...

Tack! *jätteglad!*

Katarina sa...

Ååååååh!! Du är så duktig och man blir så inspirerad!

Skall ge mig på trikån i min egen tyghög snart. Lyckas jag med nåt hälften så fint som du blir jag nöjd :-)

Har fått hem ett gäng Otobretidningar idag och vill passa på att fråga hur du upplever att dom är i storlekarna? Små? Stora? Medel?

Tack och hej!

Thea sa...

Tack!!
JAg brukar nog tycka att Ottobres grejer är rätt stora. Snarare stora i alla fall. Fast när jag tänker efter på tröjor, så tycker jag nog att de är medel. Byxor stora och tröjor medel, skulle jag vilja svara. Jag hörde att nån sa att deras storlekar är från den sorlek de börjar ha. Dvs en 74:a är FRÅN storlek 74, och inte TILL storlek 74, som tex H&M har. Blev du nåt klokare?!

Katarina sa...

Ja jag tror det :-)

Fast man vill ju annars tro att en 74 generellt skulle vara lagom ungefär från 71-77 cm :-)

Hmmm...nu måste jag bara välja vad jag skall börja med!!

Tack för ditt svar! :-)