söndag 20 januari 2008

Kaninraglan till lillasyster


När jag sydde den förra raglantröjan sörjde jag att jag inte hade ofärgat kanintyg i brunt. Men sen kom jag att tänka på att tyget till strukturen är rätt likt E-slöjds tyger och av det hade jag en liten bit brunt. Liten. Så liten att det inte räckte till fållar utan tröjan fick muddar istället, vilket inte alls blev tokigt. Tröjans fåll fick omvänd täcksöm sydd med coverpron.

Tröjan är sydd enligt mönstret för raglantröja från boken "Sy barnkläder av mjuka tyger" av Åsa Lennartsson. Det står att en raglantröja ska vara rymlig och att man gärna kan gå upp två storlekar, men jag valde att behålla den som den var. Jag ville ha den lite smalare. Precis som med storasysters tröja blev dock halsringningen för liten. Den kantbandsavslutning jag gjort fick jag alltså klippa bort och ersätta med muddkant.

På den sista bilden syns hur halsringningen blev innan jag gjorde om den. Fotot visar också hur lätt det är att försöka fota sina alster när man har en ettårig iller i samm rum! :-)

Materialval:
Kanintyg från JnyDesign, brun trikå från E-slöjd, mudd från Jofotex.

Bäst just nu:
Att kombinationen blev så bra. Och att E-slöjdstrikån gick så bra ihop med kanintyget. Det öppnar ju för oändliga kombinationer, dels nu, men även infor kommande nya kanintyg.

Sämst just nu:
Tröjans halslinning. Nästa gång jag syr denna modell ska jag rita om den så att den går lite högre upp i nacken, om ni förstår.

19 kommentarer:

GOBLIgobli sa...

Ännu en av dina superfina tröjor! Tycker faktisk att kanintyget och e-slöjd är väldigt snarlika i kvalitet om inte helt lika t.o.m.
Känner så väl igen det där med att saker inte får ligga still. ;-)

Ceci sa...

Trots "bristen" på tyg blev ju denna tröja som vanligt jättefin! Efter att ha tittat noggrannare på bilderna måste jag säga att jag personligen faktist tycker att det var snyggare med muddkant än med kantbandetsavslutningen.

Tre små stjärnor (fd Yrväder/Sockertopp) sa...

Jättefin den med! Och jag är benägen att hålla med ovanstående att muddkanten i halsen var snyggare än kantband....

Och lite OT men gissa om min dotter kör samma stil....ena benet fram och andra bak :) Alltid i princip.

Gekko sa...

Ojojoj vad jag känner igen mig från nedersta bilden. Man lägger plagget snyggt och precis när man tar bilden kommer ett par snabba händer och rycker bort det! Nu då Gullklumpen blivit äldre ropar hon även "MIN!" samtidigt som hon rycker bort det:-D

Tröjan blev jättefin! Bra lösning med mudd i ärmarna för att få tillräckligt med tyg.

Thea sa...

Ja, jag förstår att många känner igen sig i nedersta bilden! Väntar bara på att ""MIN" ska böjra här hemma också. Nu får jag bara ett strot busigt skratt!

an angel at my table sa...

Jag blir så glad när jag ser alla fina kläder du syr. Älskade dagis väskan med den blå elefanten!

Jenny sa...

Jättesnygg blev den, jag har själv tänkt i samma banor - kanin + brun e-slöjd, men det är ju det där med tiden :-) men nu när jag sett hur snyggt det blev så måste jag nog testa, jag har ju bägge tyger hemma...

Jes sa...

Kanon snygg Thea!! Har precis lagt ut en kanintröja oxå med bruna ärmar från E-slöjd, va paff jag blev när jag kom in här. Tröjorna är väldigt lika jag har dock ingen mudd i ärmen:)

Thea sa...

Haha, ska genast in till dig och kika, Jes!

SNUX sa...

Det ble lekkert med mudd i halsen. Har du kanskje noen triks å komme med på hvordan man syr på mudd i halsen? Jeg har aldri forsøkt fordi jeg egentlig ikke helt vet hvordan, men det passer jo noen ganger mye bedre enn vanlig halslinning.

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Har också tänkt samma sak med kanintyget-E slöjds tyg. Passar fint ihop. Jag har inte tänkt ut vad jag ska göra med min kanin bit ännu men det kommer.Hade faktiskt också denna typ av tröja i tankarna.Jag skulle vilja ha råd av dig hur man gör så perfekta applikationer. Hur gör du ? Vad använder du för grejer bakom och ev bakom inuti tröjan om du förstår./Karolina

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Glömde...Jag tror jag frågat förut men hittar inte svaret. De snygga stckningarna...vad heter maskinen? Var hittar jag en sån?/Karolina

Thea sa...

Tack!
Snux: Det är inte så svårt; Jag syr på den på samma sätt som man syr fast benmuddar. Men jag har märkt att jag nästan alltid måste ta lite mindre (kortare) muddremsa än det står i mönstret för att det ska bli bra. Sen syr jag ned sömsmånen från rätsidan.

Karolina: Stickningarna är sydda med JAnome Coverpro 1000CP. Det blir snyggt men den har sina sidor, maskinen. Vissa älskar den och andra avskyr den. Jag pendlar mellan de två tillstånden... Observera att sömmen är baksidan av en trippelsöm och alltså inte den topcover söm man ser på många köpta plagg. Snygg, men inte riktigt detsamma.
När det gäller applikationer använder jag först Totally Stable (finns att köpa på rulle eller som metervara i affärer som säljer brodyrmaskiner tex) som jag stryker fast på plaggets avigsida. Sen stryker jag fast applikationen med vliesofix och syr först med raksöm sen satängsöm eller tät sicksack. Maila mig om du vill veta mer!

Lisa Lindberg..... sa...

Hejsan en lite nyfiken frågan från en nybörjare....sömmen som du har sytt längst ner på tröjan...därvid namnbandet...finns det någon motsvarande söm på en vanlig symaskin??...och så något tips på hur man får sömsmånerna (eller hur jag ska förklara det) snygga på insidan kläderna med en vanlig symaskin?? Som det är nu så blir det ju bara zick-zack-sömmen...men det ser ju inte så proffsigt ut ju. Hoppas på svar. kram Lisa

Thea sa...

Hej Lisa!
Kikade in på din blogg för att se om jag kunde hitta någon mailadress, men det gjorde jag inte. Men jag hittade massa andra fina saker! :-)
Sömmen i nederkanten är sydd på Coverpron. Jag vet att en del symaskiner har liknande sömmar, men jag tror det är svårt att få till det riktigt bra i trikåtyger. Prova att fråga på Sysidan.
Den stora grejern med en overlockmaskin är ju delsa att det går så lätta att sy i stretchiga tyger men också att sömmarna blir så fina på insidan. På många symaskiner finns en söm som kallas "hushållsoverlock", dvs som syr och kastar kanterna samtidigt. Men tyvärr klipper den ju intesamtidigt, så det helt jämna resultatet uteblir. Maila mig om du vill spåna mera! Lycka till!

gosi sa...

Även den här gången har du lyckats...kanonfin eller kaninfin:) liten tröja. Blev så sugen igår när jag kikade in på din blogg och slog slag i saken och beställde lite utav det eftertraktade kanintyget. Måste bara tänka ut något roligt att sy, men här blev man ju inspirerad...*GoSi*

Sica sa...

Så snyggt med tvåfärgat!

JNYdesign sa...

Vad roligt att se din kanintröja, har gjort nästan en exakt likadan idag till min son, tänkte lägga in den på bloggen i morgon, tyvärr var jag itne lika smart som du och använde mudd, vilket gjorde att ärmarna blev en aning för korta.
Ha det/Jenny

Thea sa...

Jenny, om du kikar på Jes:s blogg ska du se att vi är ännu fler som tänkt likadant!
Ha det bra själv!