torsdag 31 januari 2008

Vad damer egentligen har i sin handväska...

Säkert är det fler än jag som tycker det är lite trist med gröna små papperskuvert som trängs med plånbok, nycklar, mobil och annat i väskan. Och som singlar fram när man som minst tänkt sig det; typ på mötesbordet eller vid kassan i mataffären. (Ja, jo, det är förstås bättre nu än innan de kom i sina små omslag, men ändå.) När jag för ett tag sen läste på Sytråden (tror jag det var i alla fall) om någon som funderade på att sy ett lämpligt fodral spann fantasin loss. (Tyvärr minns jag inte vem det var; jag hade gärna givit en eloge till den som kläckte idén först!) Därför gav jag mig i kast med att sy ett litet etui som kan rymma fem små alwayspaket eller kanske ett paket nästdukar, några tamponger och ett lypsyl om man hellre vill det.

Mönstret är enkelt: Jag klippte till en remsa på 22 *12,5 cm exklusive sömsmån i yttertyg och fodertyg. Locket är 10 cm * 8 cm ex sömsmån, och själva toppen 4 cm bred. Kanterna sluttar mot en punkt som är 5 cm ned på kanten från lockets överdel sett. Först sydde jag ihop båda påsarna (men lämnade ett litet hål i innerpåsen att vända igenom) och locket räta mot räta. Locket vände jag sedan, pressade och försedde med en stickning runt om. Sen sydde jag av hörnen på påsarna. Därefter vände jag ytterpåsen rätt och stoppade den i foderpåsen och sydde ihop dem med locket emellan (kolla bara att locket hamnar räta mot räta med ytterpåsen, annars hamnar fodret utåt!). Efter det vände jag genom hålet i innerpåsen och sydde sen ihop

Material:
Lite olika små stuvbitar. Det blå med vita små klöver har jag fyndat på loppis. Elefanttyget kommer från Superbuzzy, retrotyget med rutor har jag fått av en kompis och det rosa-gul-vita har jag köpt på Kilotex.

Bäst just nu:
Att jag rätt snabbt slängde ihop nåt funktionellt. Jag tror absolut jag kommer ha ett sånt här fodral i väskan och det ska bli kul att ge bort till några väninnor (plus äldsta dottern såklart, som redan tingat ett!)!

Sämst just nu:
Att jag slarvade lite när jag sydde. Framför allt när jag sydde av hörnen. Men nu vet jag ju att de funkar, så nu kan jag vara lite mer noggrann nästa gång!
Att jag inte vet vem jag ska tacka för idén!

23 kommentarer:

Linda sa...

vad smidigt:) tack för mått osv. Hade tänkt å göra en för tamponger, en för bindor osv. tidssparande :D (och det är ju så mycket trevligare att ha i väskan)

Mimmi sa...

Snyggt!!!

Anonym sa...

Åh, vilken bra idé, jag måste nog också sy ett! Återkommer med bildbevis :-)

Mimmi sa...

Ursäkta spamningen ;-)

Du har med andra ord 2 delar (lock + påse) och lika i foder?

Kaja sa...

Söta! Jag köpte jättefina grejer av en tjej i England. Helfodrade med dragkedja, så jag har någon ambition att göra sådana också. Jag har redan fått beställning på sådana, men jag har inte orkat engagera mig i ett mönster. Men, som sagt, det är jättsmidigt att ha i väskan.

Jag har en nödproviants-väska också, russin, en klubba och kanske någon liten godisbit. Den har räddat mig många gånger. Funderar på att göra en med ett rött kors på också för ögondroppar, iprén och sånt...

Det ligger på att-göra-listan... Kanske kommer jag igång nu då. Jag har en hel trave med dragkedjor liggande i olika färger, enkom för detta ändamål.

LinSar sa...

Fiffig ide må jag säga.

Thea sa...

Mimmi: Ja, två delar. Ett lock och en påse i vardera yttertyg och foder.

Tack ni andra!

Anonym sa...

Kul idé!Tack för att delar med dig av din kunskap. Håller på med en väska (dagisväskan)hade svårt med hörnen men efter att ha läst din inlägg gick det mycket bättre.

Anki på sytt/vurm sa...

Mycket bra ide`, kommer nog låna den :)

SNUX sa...

lekkert!! Kjempfin gaveidé:).

Carolina sa...

Jättefina! Tack för den utförliga beskrivningen.

Jenny sa...

Jättesöta, jag har haft samma idé i mitt huvud, men det är kul att se den 'live' innan jag sätter igång med att sy.

Jes sa...

Snygga bra ide´även om det inte var din från början. Får nog oxå ta & sno iden från dig, jag behöver bättre ordning i handväskan :)

Unknown sa...

Snygga! Och jag suktar återigen efter elefanttyget!!!

Cecilia sa...

Elefanten rules! :)

Jättefina, efter din lysande beskrivning har jag bara en fråga. Kanske läste jag slarvig, men vad blir det färdiga måttet på den avsydda botten?

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Har ett tips till din fina idè...en del damer har ju bindor i tyg som är tvättbara. Då kan man sy i vaxduk om man måste ta med och byta. För de måste ju med hem sedan . Ev kan man ha två fack en för ren och en för använd. Dragkedja eller tryckis spelar ingen roll det är en smaksak.
Jättefina tyger och fin modell har du
fått ihop. /Karolina

Thea sa...

Cecilia: Bottens kortsida är undefär 3 cm. Hoppas det var svar på frågan!

Tack Karolina för tipset. Det får bli nästa projekt. Eller kanske nåt för dig att designa?

florin design sa...

Vilka fina!

Det är till detta jag använder mina börsar men kanske skulel jag ge mig på en variant med knapp oxå...

Thea sa...

Knappar är toppen för den med blixtlåsfobi!
Jag tänkte mig även envariant typ näsduksfodralet.

Anonym sa...

Nu så har jag pysslat lite. Det blev ett fodral men av annat slag. Tack för inspirationen!

http://mammajobbar.wordpress.com/2008/02/02/pysslig-ar-jag-ocksa/

Ceci sa...

Jättesnygga! Jag har själv ett liknande fodral för mina trosskydd och tamponger som jag alltid har i väskan, det har räddat både mig och några väninnor i tid och otid =) Mitt har en dragkedja vilket är bra då det inte kan ramla ur något ur sidorna som om man skulle ha en knapp. Och sen slipper man ju det att de ligger och skräpar i väskan och samlar damm...

Anonym sa...

En mycket inspirerande Blogg du har. Har återkommit flera gånger de senaste dagarna för att läsa vidare. :)

á Yeliqa sa...

Så fina de blev. Jag har funderat länga på att sy liknande själv, just för tamponger och bindor, men aldrig kommit till skott. Jag kanske skulle ta och göra ett ryck nu när jag såg så fina dina blev