lördag 26 januari 2008

Lite (o)reda i maskindjungeln

På sistone har jag fått väldigt många frågor, både per mail och på bloggen, om vilka maskiner man ska välja. Det känns såklart smickrande att bli rådfrågad, men jag är väldigt långt ifrån någon expert. Däremot är jag rätt opartisk! Därför kommer här lite information som jag samlat på mig. Om ni vill komplettera eller rätta mig är ni mer än välkomna!

Först och främst måste man skilja på vanliga symaskiner, overlockmaskiner och covermaskiner. Symaskinerna hoppar jag över och fokuserar istället på overlocker och covermaskiner. Enkelt sagt kan man säga att en overlockmaskin klipper, syr och kastar ("sicksackar") medan en covermaskin fållar. Sen finns det en del overlockmaskiner som gör båda delarna, men väldigt få som har covermaskinernas hela sömsortiment.

En overlockmaskin klipper, syr ihop och kastar alltså kanterna i ett moment. På så vis får man de snygga, jämna sömmarna som man ser på insidan av köpta plagg (se bild 1 nedan). Detta är gemensamt för alla overlockmaskiner.Bild 1: Overlocksöm. (Bilden är lånad från surfsport.co.uk


Covermaskiner används framför allt till att fålla och sy dekorsömmar. Rena covermaskiner kan inte klippa tyget, utan syr bara. De har sömmar som kedjesöm (en stretchig raksöm med öglor på avigan), dubbel täcksöm (bild 2) och trippel täcksöm (bild 3), beroende på om man väljer en maskin med två eller tre nålar. Använder man baksidan av den dubbla eller trippla täcksömmen får man sömmar som är väldigt lika de dekorsömmar man hittar på industritillverkade plagg Min Coverpro 1000CP har denna söm, liksom Brother 2340CV, Bernina 09DCC samt Babylock Coverstich BLCS.


Bild 2: Täcksöm med två trådar (lånad från Debbie's coverstitch)
Bild 3:Täcksöm med tre trådar (lånad från Debbie's coverstitch)


Personligen tycker jag att coverpron är toppen ibland och skitusel ibland! Rena fållar grejar den oftast bra, men när man vill sy dekorsömmar i ärmskärningar och så krånglar den ibland. Och man sitter och rattar febrilt på inställningarna (som ändå inte är så många) och tycker att det funkade ju förra gången jag sydde i det här tyget med dessa inställningar. Jag vet inte om jag ska rekommendera den, för jag har inte provat någon annan. När jag har läst recensioner verkar det som att Babylocken får högst score.

Så till kombinerade overlock- och covermaskiner (de kallas dock fortfarande overlocker). Som jag beskrev ovan har alla overlockmaskiner overlocksömmen (bild1) gemensam. Sen varierar de övriga sömmarna lite mellan olika modeller; en del kan sy femtrådiga sömmar (overlocksöm med en raksöm bredvid; sk säkerhetssöm), en del har flatlock (se bild 4) och en del syr rullfåll. Den stora gränslinjen tycker jag går mellan de overlockmaskiner som kan sy täcksöm, dvs "T-shirtfållen", den stretchiga söm som många T-shirts är fållade med (se bild 2), och de som inte kan det. De lite mer avancerade overlockmaskinerna, som då är lite av en kombination mellan en overlock och en covermaskin kan sy både overlocksömmar och täcksömmar. Denna typ av maskin finns i många märken och utföranden och med olika sömmar utöver standardsömmarna.


Bild 4: Flatlocksöm. (Bilden är lånad från surfsport.co.uk)

Kombimaskiner finns som sagt hos i princip alla symaskinstillverkare. Det är dock bara de mest avancerade kombinationsoverlockerna som har en motsvarighet till den trippla täcksömmen (bild3), om det är den och dess dekoreffekt man vill åt. Då kan de å andra sidan oftast även sy den eftertraktade top coversömmen (bild 5), som man ser på många plagg i handeln. Top coversömmen är en söm som på baksidan ser likadan ut som den man åstadkommer med en vanlig covermaskin, men som på ovansidan har en extra tråd som gör loopar mellan de tre parallella sömmarna. Den finns även i utförande med den dubbla täcksömmen. De maskiner jag känner till som har den är Bernina 2500DCET, Pfaff 4874, Elna 845 och Janome 1200D. Men det finns säkert fler.


Bild 5: Top Coversöm (Bilden lånad från Pfaffmachines.co.uk)

Vad ska man välja?!
Om man vill ha en overlock som syr täcksöm eller en enkel overlock och en covermaskin är en smaksak. Och kanske en utrymmesfråga. Prismässigt tror jag inte det skiljer så jättemycket. En mer komplicerad overlock kan väl i och för sig lite mer saker än en enkel, så man får dessa finesser på köpet. Å andra sidan är fördelen med en enkel overlock plus en covermaskin att man slipper trä om maskinen och byta nålar när man ska byta mellan overlocksömmen och täcksömmen, (syr man tex en tröja kan man behöva göra det ett par gånger), utan bara behöver byta stol (förutsatt att man har upp till åtta trådrullar av samma färg!). Dessutom sägs det att en renodlad maskin är bäst på det den gör, och det låter ju rimligt. Men återigen - jag har inte testat någon kombimaskin.

Slutligen måste jag understryka att man alls inte behöver någon supermaskin för att sy roliga saker. Man kommer väldigt, väldigt långt med sin vanliga symaskin och en tvillingnål. Och om man syr mycket i stretchiga tyger - en vanlig maskin, tvillingnål och en enkel, 4-trådig overlockmaskin (själv har jag en Bernina 700D, som jag är jättenöjd med!)

Hoppas jag lyckades reda ut begreppen lite så ni lämnade sidan något klokare än innan ni läste inlägget!

27 kommentarer:

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Tack...det var omfattande. Jag VILL ju ha en sådan som gör så fina sömmar som PO.P har. Men vill inte bli besviken på felköp samt ruinerad. En djungel helt ekelt. /Karolina

SNUX sa...

Dette var et veldig bra innlegg, Thea. Temaet ble diskutert heftig senest i dag på hobbyboden.com:).

Erika sa...

Vilken jätte bra sammanfattning du har gjort.Funderar själv på att skaffa nån av dessa maskiner men kanske inte riktigt än. Ska komma ihåg ditt inläg för framtiden.

Thea sa...

Å, vad bra att jag har lyckats hjälpa någon! Jag tycker själv det är en djungel och tyckte det ännu mer när jag precis började sy. Man ska dock komma ihåg att man kommer väldigt långt med sin vanliga symaskin!

Jenny sa...

Tusen tack för din lilla roman... Det är precis dessa frågor jag har frågat mig själv, och har fått svar på många nu tack vare din omfattande research.
Om jag har blivit klokare vet jag dock inte - jag har ingen aning om vad jag helst vill ha. Det borde finnas ett ställe där man kunde hyra och testa maskinerna en vecka eller så. En affärsidé kanske :-)

Thea sa...

Ja, tänk vilken affärsidé - att hyra ut symaskiner! Det är ju strålande! Många är ju lite av "periodare" och vad vore då bättre än att kunna hyra ett tag? Go for it!!

Jes sa...

Wow super Thea, vilket jobb du gjort, du har nog hjälp många med denna lilla info sida. Som du säger är det en djungel. Och det finns nästan för många val. Även när man gjort sitt val så är man ine säker på om det är det rätta, minns all min ångest inför mina maskin inköp.

Man kommr aldrig hitta sin dröm maskin dvs en maskin som aldrig krånglar en sån finns inte, man man kan komma så nära som möjligt :)

Tror att många kommer komma tillbaka till detta inläg när det är dax för dem att köpa maskin.
Än enn gång Bra jobbat!!

florin design sa...

Jag har bestämmt mig för att satsa på en Cover Pro som jag tänkt från början. Av bla dessa anledningar o anlednigar: Jag gillar Janome, den har ett bra pris, det är många andra sy-bloggare som har den, den syr snyggt när man får till det och den kan alla de sömmar jag vill ha.

Nu kan du se bild på din tröja live i min blogg :-) Lite stor men det viste jag ju att den skulle bli. Tack snälla du!!!

Anonym sa...

Tack, jättebra info! Det är verkligen inte lätta att veta vad man ska ha. Får nog skriva ut och ta med till affären nästa gång :)

Gekko sa...

Vilken bra sammanfattning! Skulle önska att jag hade hittat en sån i våras när jag letade runt på nätet efter bra information om just denna frågan. Kanske en länk från tråden om symaskinar på FL till detta inlägg vore på sin plats? Det är ju en ständigt återkommande fråga!

SNUX sa...

Jeg må herved innrømme at jeg har tatt meg friheten å linket til dette innlegget fra et forum på hobbyboden.com. :) Håper det var ok, det virker i allefall som du løste problemet for en del:). Og som du vet- jo fler som kommer med i overlockfamilien, jo bedre!! ;)

Thea sa...

Gekko och Snux; såklart det är OK att länka. Det var ju för att hjälpa som jag skrev inlägget! Roligt att det verkar uppskattat!

Kaja sa...

Mitt bästa tips är att köpa av någon lokal handlare. Där jag köpte ingick en kurs, vilket lärde mig massor med saker, inte bara hur jag skulle ställa in sömmarna, utan lite annat mojs också. Hos dem så ingick 1 års bytesrätt. Så, rent tekniskt så skulle jag nog kunna ha en ny maskin varje månad om jag ville det.

En billig maskin som man inte kan finesserna med är sämre än en lite dyrare maskin där man använder alla finesser...

Nu blir det nog så att jag uppgraderar min overlock till en kombi. Utrymmesskäl är min främsta anledning. Bernina 1300 MDC bli're!

//Kaja

Thea sa...

Kul Kaja! Då hoppas jag på en utförlig recension sen...

Anonym sa...

Superbra vägledning kring olika maskiner! Den skall jag komma ihåg att kika tillbaka på om det blir dags för inköp av en overlock/coverlock framöver. Tack!

Och förresten! Jättesnygg jumpsuit nedan. Jag skall snart dra igång med en till 2½-åringen. Minstingen har redan fått en!

A sa...

Jag som sagt att jag inte ska ha nån cover-maskin börjar vackla nu när pundet är så billigt. Men jag hittar inte kantbandsprylen bland tillbehören på sewingmachinesdirect. Eller nån annan stans heller för den delen. Vet du vad den heter på engelska? Det kan väl inte vara så illa att de slutat med den? Den är ju en av huvudsakliga anledningarna till att jag vill ha en cover pro...

Thea sa...

Nej då, jag beställde en till Jes därifrån för nån månad sen. Den heter Janome Tape binder 12mm (art nr 795844009). Då kostade den £69.

M sa...

Jeg har en overlock men ingen cover stitch maskin. Hvilken søm/stitch bruker jeg hvis jeg skal bruke tvillingnål med vanlig symaskin? Jeg er redd at det ikke blir nok stretch.

Thea sa...

Hej Marianne! Förlåt att jag inte svarat på din kommentar tidigar, men jag hade missat det!

Jag är ingen syexpert så, men jag skulle sy raksöm med tvillingnålen så det blir stretchigt. Det minst blir lika stretchigt som med täcksöm tycker jag. Och ärligt talat får jag inte alltid täcksömmen lika elastisk som jag skulle önska...

Anonym sa...

Tusen tack för översikten. Dessvärre kommer den säkert stå mig dyrt i längden, jag blir bara mer och mer sugen på en iterlock för varje gång jag läser om dem.

Katrin sa...

Vilken bra sammanfattning! Står just i begrepp att inhandla en overlock och denna artikel hjälpte verkligen till i beslutet!

Anna sa...

Tack för en bra sammanfattning. Jag köpte en huskylock 936, en kombinationsmaskin som både har 4 och 5-trådig overlock samt täcksöm. Däremot vet jag inte om den har top täcksömmen. När använder man den förresten, är det den som är på Polarn och Pylarns alla plagg. Eller vad är det för söm? Den skulle jag vilja ha.

Anna
www.ponny.nu/blog

Anonym sa...

Ja, det är Topcoversöm tex Polarn och pyret har. Tyvärr är det inte så många maskiner som har den. Min Pfaff 4874 har den, sen finns det en Janomemaskin som har den och kanske nåpn mer. Annars är det industrimaskiner som gäller. Visst är det synd?
//Thea

Mia sa...

Tack för dina bra info-länkar! Så snällt av dig att samla din kunskap och ännu mer att dela med dig av den.

Jag har en fråga om att använda coverprons trippelsöms baksida som dekorsöm vid fållning. Då hamnar ju de tre raksömmarna på fållens trådkant. Är det inte risk för att den repar upp sig om den inte är "sicksackad"?

Anonym sa...

Tack! Nu förstår jag varför jag inte kan sy en fåll på den overlock jag fått i present... /Elin

Neoma sa...

Vilken bra "sammanfattning" och förklaring mellan olika maskiner!

Jag är verkligen sugen på att köpa en overlock (eller en kombi) och ska läsa detta inlägg många fler gånger så jag förstår allt som står här!

/Mari

Maria sa...

Tusen tack! Har återkommit till det här inlägget flera gånger nu när jag är på jagt efter en covermaskin.

Maria