torsdag 19 mars 2009

Vem har sagt...

...att man inte kan ha traktorer på sin klänning?!

Jag är faktiskt galet nöjd med den här idén: En traktor som pappa ritade förra våren (och som blev till en annan traktorklänning och en traktor t-shirt) utvecklades till att bli ett mönster med massa småtraktorer. Det gjordes till en schablon med hjälp av screentryckssetet och sen tryckte jag på E-slöjdstrikå. Det var enklare än jag trodde att mönsterpassa, men jag inser att jag måste vara noggrann med hur hårt jag trycker och vilken vinkel jag har på rakeln, annars blir trycket olika kraftigt och det syns rätt väl på ett så stort tryck.

Faktiskt är det annars väldigt synd att det är så svårt att få tag på tjejkläder med traktorer och annat på. Me&I hade en tröja för några år sen, vet jag, men annars. Min yngsta, liksom hennes storasyster tidigare, älskar traktorer och ropar "Moffa" så fort hon ser en (och så fort hon ser en karl över 55 över huvudtaget - visst var det snällt, pappa!). Såklart man kan gå till pojkavdelningen (varför förresten så uppdelat?!), men då är det mesta blått, brunt och mörkgrönt. Vilket i och för sig kan vara fint också, men lite variation skadar ju inte. Därför kände jag mig nästan lite busigt trotsig när jag sydde den här klänningen. Det var så kul att kombinera traditionellet killigt och traditionellt tjejigt i en rosa klänning med traktorer.

Mönster:
Eget

Material:
Trikå från E-slöjd
Mudd från Nea Nobelle

Bäst just nu:
Det känns lite stort att ha gjort hela plagget, från design till tryck och sömnad. Och just det att få plagg som inte går att få tag på i handeln.

Sämst just nu:
Den stora nackdelen med att trycka tyget själv är att färgen måste fixeras. Varje fläck ska strykas 3*20 sekunder. På fram-/resp bakstycke blev det 12*3*20 sekunder =12 minuter. Plus lite extra tid för justering av strykjärn mm. Så säg en kvart för varje. Och ärmarna. Så ungefär 40 minuter tog det bara att stryka...

Sen får man ju inte stryka på trycket (utom när man fixerar, men då håller man ju järnet still). Det missade jag när jag skulle pressa en söm. Då smetar färgen lite. Inte mycket, för jag kom på mig. Och har jag tur går det bort i tvätten. För det är ett annat tips: Blir trycket fult - skölj ur och släng det direkt i maskinen, så förvinner det och du kan göra ett nytt försök!
Att en del traktorer blev lite kraftigare än andra.

68 kommentarer:

fante sa...

Så otroligt snygg! Jag hann redan börja fundera på var du har hittat det där fina tyget, för jag har en son som älskar traktorer, och jag gillar ju inte alltför pojkiga kläder ... ;-)

Imponerad!

Mimmi sa...

Vet inte riktigt vad jag skall säga - mer än supercoolt är det iallafall.

Att fixera tryck är en nackdel som har fått otåliga mig att backa lite i form av tryck ;-) Men vad superoligt det är när man kan få sådana exklusiva alster som är helt eget. Att sedan trycket inte blir exakt tycker jag har sin charm. Har du sett hur kläder ser ut på de allra dyraste ställena? Det är "icke-perfekt" det skall vara :-D

Vindling sa...

Så underbar!

Annika sa...

Wow! Vilket jobb och så snyggt! Kanonfint! Jag vill också ha rosa traktortyg :-)

Marie Frost sa...

Så jäkla snygg! Skittuff! (Min spontana reaktion, förlåt ordvalen!)

Lotta sa...

Snygg och cool, verkligen. Härligt med kläder som bryter mot det där, i mina ögon, fånigt stereotypiska!

Kaja sa...

Jättefin! Jag hann också börja fundera på var du hade handlat någonstans...

Lenis sa...

Hejsan!
Är en sån där smygläsare och brukar läsa din blogg utan att ge mig tillkänna. :-)
Vill bara ge dig ett litet tips! De flesta färger som används till textiltryck, kan härdas i ugnen. Då slipper du strykandet. Kan inte säga hur det är med just din färg, du får kolla med fabrikanten.
Tack för en trevlig blogg!
Lycka till!

Thea sa...

Ahhh! Tack!!! Jag tänkte faktiskt tanken, men avfärdade den! Tusen tack!!

Naíma´s sa...

Snyggt och så kreativt :)
Rosa och traktorer ...jag njuter.
Gillar din förmåga att få till det lilla extra.
// Jennifer

Pia sa...

Åh det är fantastiskt tyg! Snälla kan du inte få Jofotex eller nån att trycka upp det. Du är så fantastiskt duktig!!

OttoPippi sa...

Du är helt fenomenal!!

Sandra sa...

Wow, det där tyget blev verkligen supersnyggt! Min dotter skulle i alla fall älska det. Hon ska ju vara som storebror, men älskar ju fortfarande tjejiga färger.

Doris_Assar sa...

Klockrent!! :-)

Therese sa...

Helt galet snyggt!!!!!!!

od Andulky sa...

Så himla snyggt!!! Tänkte också fråga var. Tänk om man kunde trycka så fint *drömmer*...

Linda Muhr sa...

så underbar!

Älskar både tryck och kombinationen!

Heimlaga sa...

Oj oj oj vilket jobb! Och vilket resultat! Härligt att ha möjligheten att kombinera flickigt och pojkigt på detta fantastiska sätt!
Håller med Pia, du kanske skulle sälja designen till Jofotex!

Thea sa...

Å, tack för alla kommentarer!
Ju mer jag tänker på det desto mer sugen blir jag faktiskt på att göra "riktigt" tyg av trycket. Men jag vet ju inte hur jag gör, vad det kostar, hur mycket man måste trycka eller nåt. Men bara att leka med tanken är rätt kul!

Anonym sa...

Jättefint.

Hello sa...

Oh, så fint!

Borde inte "PrintOnDemand" snart kunna komma i en textil variant också? Det vore ju perfekt!

Gekko sa...

Otroligt otroligt otroligt snyggt!

Jag som har gått och funderat på vad jag ska trycka i helgen och tänkt tanken att köra ett mindre motiv flera gånger i rapporter... Fast nu blev jag lite avskräckt. Ditt resultat blev fantastiskt fint men jag inser att det kanske är overkill att börja med det. Kanske bättre att börja med nåt som är lite enklare...

Jag är grymt förtjust i det tjejiga i kombination med killigt, helt rätt! :-)

Jes sa...

Wow så supercool!!!! När vi träffas nästa vecka får du beskriva hur du gjorde för att få traktorerna så gämt fördelat på OH som du gorde innan tryck !
Du är så duktig blir verkligen impad!!!!

Agneta sa...

Galet snyggt! Trycker du upp det tyget i rosa kommer jag att handla massor!

ellan sa...

Jätte snyggt! Jag gillar kombinationen av rosa och traktorer! min spontana tanke var vad har jag nu missat hos jofotex... Vilket fint jobb du har gjort!

Kristin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kort og Søm sa...

Kjempe fint trykk!!
Hilsen Fredrikke :o)

Bustråden sa...

verkligen fint, har själv funderat på vad man kan göra för roligt, även flickor tycker ju om fordon!hade varit roligt med tyget upptryckt!

Skaparmani sa...

WOW så snyggt, och vilket arbete du har lagt ner.

-Jag tycker att du ska skicka in för produktion, för sånt här finns det efterfrågan på....skulle vilja köpa i alla möjliga olika färger....VILL HA!

Annika sa...

Verkligen fräckt!
Annika

Anonym sa...

Wow! Shit va snyggt och kul med eget tryck! Imponerad!!!

Photo by emma sa...

vilkert läckert tyg :-)

SiriR sa...

Kjempekult! Stilig å kombinere traktorer med rosa.

MemLin sa...

Kanonfint! Nu blev jag ju avis igen, vill också ha ett screentryck set men tveksam till att jag skulle lyckas så bra som dig ändå så. Håller med om att du borde få det tyget upptryckt, finns ju dom som vet hur man går till väga ;-) Skulle passa min minsta pojk som älskar bilar, traktorer och rosa :-)

Kristin sa...

Underbart tryck! Det behövs fler såna kollisioner mellan klassiskt killigt och tjejigt. Det blir så bra!

Bibbi sa...

Underbart!!
Kan bara buga, enormt imponerad.

Anki på sytt/vurm sa...

Absolut helt underbar!!!!
Jag älskar den och självklart ska du vara riktigt nöjd med att du gjort hela designen, du är så duktig.

Köper gärna några meter om du funderar på att verkligen låta trycka det, i stora maskinerna :)

Cecilia sa...

Helt i min smak :)

Jag funderar själv på något lämpligt projekt som involverar rosa till min 4-årige son, han är helt inne på den färgen nu. Det går utmärkt med mig men jag vill ju inte att det ska bli för "tjejigt" heller därav är det i princip omöjligt att köpa något. Vi har den marin/gula me&i traktorn och jag gillar trycket mycket. Snyggt till det rosa, håller med :)

LinSar sa...

Ur snygg.Jag med många fler fick tanken att var har du köpt tyget.Sattsa du på att producera lite av tyget i en pojk och en flick variant.Jag ställer mej först i kö!;)

Helena sa...

Wow vad snygg! Vilket jobb!

Botilda sa...

Heja dig!

Kobra sa...

Nydelig :)

Fiffiluren sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Henrietta sa...

Så kaxigt att göra allt själv! Klart det ska vara traktorer till töserna :o))

Nilla sa...

Instämmer i hyllningsskaran. Så otroligt häftigt att ha gjort allt själv från början till slut. Trycket blev ju bara urläckert och vilken cool färgkombination! Skulle gääärna ha en sådan rosa tröja till min son som också älskar traktorer. Vad är nästa? Tryck med retromopeder? Gamla bilar? Ser stor potential här. Heja heja, hoppas det här är början till något ännu större!

Heilt spesiell sa...

For en jobb-men flott det ble det virkelig!

Anneli sa...

Jättefint! Jag gillar inte heller att det är så uppdelat. Då är det kul när man kan göra något själv, så man får något som ingen annan har! Kul idé!!

Kram Anneli

Camilla Porsman sa...

Men ååååååh vilken cool klänning. Älskar att du tryckte dem på rosa tyg också. Superfin! Jag blir så avis på screentrycksetet, jag vill också ha ett. MÅSTE ta reda på var jag kan hitta det här i Schweiz.

Madebycarran sa...

Vilket underbart tryck! Superfint! Håller med om att det är tokläckert med traktortryck etc även till tjejer, men det är inte så lätt att få tag på...

Syserine sa...

Åhh! Helt fantastisk!

Strömming sa...

Helt stum av beundran! Så snygg!

LillaBarn sa...

Oj vad många kommentarer, nu blir det en till... Vilket härligt tryck, och färg... Jättefint, jag blir så inspirerad att jag inte får något gjort alls. Istället för att sätta mig och sy, så läser jag sybloggar och får massa ideer (utan att något blir gjort). Nu ska jag äta lite mer choklad och läsa lite mer...

6-barns mamma sa...

Vad häftigt! Jättefint!

Madelene sa...

Ja vill med kunna göra så juh! Superfint!

Fia sa...

Sååå fint! Det där exakt vad min dotter skulle blir eld och lågor över! Hon verkar gilla rosa- och ääälskar bilar och sådant!

Synd att man inte kan fixa en sådan själv--det där med tryck kommer jag aldrig att hinna med...

Så en liten undran...vad skulle en sådan fin skapelse i tunika kosta...
i stl 92?

Unknown sa...

Vilka underbart fina kläder du syr! Åh vad jag önskade att jag var lika duktig, då skulle mina barn också ha massor av härliga kläder som är lite annorlunda!
Har du möjligtvis tid att sy upp någon tröja så är jag intresserad!
Mvh Sussie

Thea sa...

Oj, så jättekul att ni gillar den så mycket att ni skulle vilja ha egna till era små tjejer!

Jag önkar att det inte vore så himla mycket jobb med dem så jag kunde sy hur många som helst. Men maila mig så kan vi prata lite mer!

Kram Thea

prickig design sa...

Helt stum...
Så j-la snyggt!! (ursäkta!)Älskar din klänning! Me&I har faktiskt två t-shirts just nu med just traktorer... Men denna var mycket snyggare!!!!
Trycker du upp detta är jag mer än intresserad.så fint!!

Ulrica sa...

Vilket underbart tryck! Sådana tyger vill jag ha!

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
malin sa...

sååå läcker! Helt underbar!

gosi sa...

Oj, vilket underbart snyggt tyg! Tänk att få ha ett par meter sådant liggandes hemma:) Du får trycka upp mer och sälja:)

Solveig Lövendahl sa...

Så himla fin! Grymt imponerad, och det är jag visst inte ensam om. :)

Pernilla sa...

helläckert!
Skulle gärna sätta på min lilltjej en sån fin traktorklänning/tröja.

Efwa - Medea sa...

ÅÅh vad läcker. Visst är det dåligt att klädavdelningen är såå uppdelad och vilken tur att man kan sy själv. =)
/Efwa

jenny sa...

Supersnyggt! Blir sugen på att rota fram screenramen och köpa en lampa och testa fotoscreen. Du är grymt duktig.

Helena sa...

Såååå himla FINT!!!! Vill OCKSÅ ha rosa traktortyg!!!!
kram H

Åsa sa...

Det här var verkligen jättefint! Klart tjejer kan ha maskiner på sina kläder! Dessutpm är det ju väldigt roligt att screentrycka!