söndag 27 januari 2008

Elefantväska

I julas fick min svägerska en dagisväska. Inte i julklapp, utan bara som present, för att hon är så himla gullig! Lite senare skickade jag med ett nästduksfodral i det limefärgade elefanttyget när jag lämnade över lite saker som hon hade bett mig sy. Nu undrade hon om jag inte skulle ha tid och lust att sy en present till hennes kompis som fyller jämnt. Kompisen älskar nämligen elefanter och min svägerska tänkte att en väska med elefanter vore toppen! Det tycker jag också! Det blev några tygbitar över, så jag slängde ihop ett matchande näsduksfodral också. Så hon inte behöver ge bort en tom väska. :-)

Mönstret är detsamma som till dagisväskan (den används för övrigt till och från dagis varenda dag - eller, ja, inte just nu, för nu har vi vattkoppor, men annars!). Den här gången gjorde jag den som man ska, dvs att skarven kommer mitt på långsidan. När jag sydde med djungeltyget hade ju djuren inte fått plats annars, men med detta tyg gick det bra. Tidigare har jag haft lite huvudbry med hur jag ska sy i botten, men denna gång klippte jag jack i sömsmånen i hörnen på "väskdelen". Jag bollade också lite med Gekko och Jes om detta - tack så mycket! Väskan är fodrad med limegrönt, lite tjockare tyg. Innan delarna syddes ihop förseddes väskan med en ficka i elefanttyg.

När jag syr på kantband brukar jag pressa bandet på mitten och sen hålla det i läge medan jag syr. Jag syr alltså bara en gång genom kantband-tyg-kantband. Det blir mycket snyggare än att först sy fast det och sen vika över och sy igen, som man lärde sig i syslöjden. Och det är faktiskt enklare. Skarven gör jag genom att sy nästen ända fram, sen ta ut tyget ur maskinen, markera var ändarna möts, nåla där och sy ihop. Då är cirkeln sluten. Sen nålar jag fast sista biten och syr den.

Materialval:
Limefärgat tyg med vita elefanter, från Superbuzzy.
Limefärgat, lite tjockare tyg från IKEA
Vit snedslå

Bäst just nu:
Att den här väskan är så himla härlig! Jag bara älskar det här tyget, men unnar mig inte rikgit att sy något åt mig själv i det, så det var verkligen roligt att få göra det till någon annan. OCh jag har en bit kvar - kanske törs jag nu?

Sämst just nu:
Inget egentligen!

16 kommentarer:

Tre små stjärnor (fd Yrväder/Sockertopp) sa...

Snygg väska :)

Har planer på nåt liknande själv *nästa årtusende* så jag tar gärna en närmre förklaring på jacken i sömsmånen i botten för jag fattade inte....

Thea sa...

Ja, när man sytt ihop väskan och ska sätta på botten har man ju en fyrkantig botten och en rund väska. Då mätte jag ut mitten på botten plattan och fäste den vid mittensömmen på resp sida av väskan, om du förstår. Sen nålade jag längs bottenplattan. När det "tog slut" klippte jag ett litet jack brecis där jag vek väskadelen mot kortsidan? Haja'ru?! Annars kanske jag ska fota nästa gång?

Gekko sa...

Jättesnygg! Det tyget är bara för härligt, fast senast jag kollade in på Superbuzzy hade de bara rosa. Kanske jag skulle kolla igen!

Klart du skall sy något till dig själv! Särskilt nu som ni har vattkoppor i huset, det förtjänar du!

Tea-Louice sa...

Jätte-fin! Och själva bilden är också mycket bra tycker jag!

Thea sa...

Gekko - det ska du...men bara om plånboken inte är helt tom. Annars är det bättre att låta bli! :-)

Lilla hund: Tack!

Karolina.http://esterochkonrad.blogg.se/ sa...

Stackars er med vattkoppor. Mina yngsta fick det nyss också. Lillemannen fick så jättemånga koppor.Kliade fruktansvärt. Man kan ge Tavegyl...det lindrar lite./Karolina

Anonym sa...

En sån väska skulle vi också behöva, så vi slipper släpa alla kläder i plastkassar till och från dagis. *skriver upp på att-kanske-göra-listan*

Jättefint elefanttyg!

Anonym sa...

Välsydd och snygg väska. Tyget är härligt!

Unknown sa...

hej hopp!brukar vara här inne å tjuvkika lite då å då...du gör så himla fina grejjer!blev sugen på tyget å var bara lite nyfiken på hur det är å beställa från superbuzzy??mvh erika i gävle

Thea sa...

Erika: Det funkar jättebra att beställa från Superbuzzy. Tar ca en vecka om det inte fastnar i tullen (vilket det inte gör speciellt ofta om man bara beställer någon meter eller ett par).

Anonym sa...

Åh, tack för beskrivningen av hur du avslutar kantningen. Jag syr på kantband på samma sätt som du men har problem med avslutningen. Nu ska jag prova ditt sätt nästa gång. Tack
//Klockarbarn

Jes sa...

supersnygg väska, bara älskar detta elefantyg, Det kommer jag iallefall köpa. Inser att jag sytt dagisväskan som du gjorde med djungelväskan, tänkte inte på att enligt "orginalet" är sömmen på sidan. Få testa så nästa gång.

En helt vanlig människa... sa...

Å de e en sån väska jag vill göra...är det samma mönster som fanns hos Knåpmodern?
Läser ofta din blogg men har aldrig gett mig "till känna" förut, är det ok att länka från min sida?

/Eva

Thea sa...

Ja, det är Knåpmoderns mönster. Jag har länkat till min förra väska och där står det att det var hennes mönster. Men det kanske var lite otydligt.

Du får gärna länka!

Mimmi sa...

Vad är det för kvalité på elefanttyget? Hur tjockt är det? Är det samma kvalité på alla tyger från Superbyzzy?

Thea sa...

Nej, det är inte alltid samma kvalitet. ´Min erfarenhet är att när det står cotton canvas, som det gör på detta tyg, är det lite (inte så mycket) grövre. Jag har köpt tyg som varit vanligt bomullstyg och då har det varit tunt och fint, nästan som poplin. Men jag vet ju bara hur det varit på de tyger jag har testat...