måndag 2 april 2012

Såååååå stilig!

Vi har varit iväg och firat min kära mammas födelsedag.  Klart barnen måste vara fina då! Det innebar dock en del pyssel för en trebarnsmor med en klättrande son som endast sover ca fyrtio minuter om dagen... Storasyster kunde som tur var ha sin sjömansklänning och lillasyster fick en ny som jag ska blogga om senare.  Till lillebror sydde jag det här setet: Ett par marinblåa byxor i chinostil, en marinblå slipover med röda och vita smala ränder plus (ta-da!) en vit finskjorta. Han var så galet stilig i sin blonda kalufs och sin nya outfit att det var värt allt jobb för de 1,5 timmar mellan middagen och att han däckade i vagnen han hann ha den. :-)
Skjortan bjöd jag ju på en liten förhandsvisning av i förra veckan. Även om byxorna och slipovern blev bra så är det rent symässigt skjortan jag är mest nöjd med. Kanske för att det faktiskt var första gången jag sydde en så detaljerad skjorta? Eller för att det var så himla sött med en herrskjorta i storlek 86?! Mönstret ritade jag själv utifrån min anteckningar jag gjort på Tillskärarakademin, fast med egna justeringar. När jag gjorde ärmsprundet kikade jag faktiskt i en Ottobretidning för att få lite tips. Det finns många fina mönster i Ottobres tidningar, men jag ville ha en slim fit (bröstvidd +12 cm) att bäras just under en slipover och de jag hittade var så förskräckligt vida! Sen fanns ingen klockren variant med de detaljer jag önskade, så då var alternativet att rita själv.  Jag hade så bråttom att jag inte hann sy en prototyp först utan tänkte att om det inte funkar får det bli en body under istället.  En sån himla tur att den passade!

Slipovern är sydd i en helt fantastisk veour som jag hittade hos Andersson & Hjalmarsson på Syfestivalen. (Hurra att de äntligen var med, förresten och att det var precis så trevliga som jag hade hoppats!). Halsringningen är kantad runt och spetsen är avsydd mitt fram.

Till byxorna har jag använt samma mönster som till dessa, men gjort dem helt raka. Jag har även försett dem med öljetter och en snott i midjan, men det synd inte på bilden, så det får ni föreställa er i fantasin!

Mönster:
Egna strl 86

Material:
Skorta: Vit bomulsspoplin från Swelogent
Byxor: Marinblått kraftigare bomullstyg från Swelogent
Slipover: Velour från Andersson & Hjalmarsson

Bäst just nu:
Det är så roligt att sy finkläder till barnen. Nu är man ju såklart alltid stolt över sina ungar, det sitter liksom inte i kläderna, men man pöser ändå lite extra när man dessutom sytt kläderna till dem!
Sen måste jag ju nämna att vi hade en fenomenalt tevlig tillställning med familjen - och det hade inget alls att göra med hemsydda kläder!

Sämst just nu:
Att jag för första gången faktiskt råkade sprätta ett nysytt knapphål när jag skulle öppna det. Gaaaah! Som tur var gick det att åtgärda med en tät sicksack, men innan det var gjort hade jag lite ångest...

12 kommentarer:

Susanne sa...

Åh vad fint! Köpte oxå den velouren. Alldeles alldeles underbar är den :)

Strömming sa...

Helt underbart! Kan tänka mig att han var snygg! :)

Pernilla sa...

Så jädra snyggt och väl sytt, att sy skjorta är inte det lättaste, enligt mig i alla fall och att sy en i stl 86 ja det är bara att ta av sig hatten. =) Skit snyggt rent ut sagt!

Anonym sa...

Helt galet fint! Jag försökte sy ärmsprund en gång men lyckades inte riktigt. Nästa gång ska jag fråga dig. :-)

Smilla sa...

Så supersnyggt set!! Skjortan imponerar helt klart mest...allt tidskrävande piller, och i en så liten storlek!
Kan tänka mig att grabben var jättefin på kalaset!

Jes sa...

Men GUUUUD va snyggt det blev & vilken skjorta!!! vilket jobb du har lagt ner!!! Du kan verkligen va nöjd med ditt arbete :)

Mirre Syr sa...

Superfint set! :)

maria syr och så vidare sa...

Oj va fint, vilket jobb!

lavendia sa...

Men så fint. Du har alltså gått och lärt tillskärning. Det kan man förstå. Glad påsk!

Tidlös design sa...

Mycket snyggt och proffsigt sytt! Märks att du har en utbildning "i ryggen". Så avancerade ärmsprund syr inte jag till mitt barnbarn, men varför inte?

Thea sa...

Tidlös: Tack! Men ärligt talat har jag faktiskt inten sömnadsutbildning bakom mig. Jag har lärt mig genom envishet och nyfikenhet. Fast mönsterkonstruktion har jag gått ett par kurser de senaste åren och dessemellan tragglat massor på egen hand. Skam den som ger sig! Så sy du en detaljrik skjorta till dina barnbarn du också, det är buskul och såååå sött!

jenny sa...

Grymt imponerad av skjortan!