onsdag 18 april 2012

Som en smäck!Den sitter som en smäck på lillebror! Hurra så kul! Han ser ut som familjens egen lilla Emil i Lönneberga med myssen på. 

Länge har jag varit sugen på att sy en keps med motveck; tror det var Kånkarong som inspirerade mig först och sedan har många gjort det därefter. I flera år har jag haft ett mönster liggande hemma (som en snäll sykompis skickade mig, jag har glömt vem. Tack i alla fall!) och nu anså jag det vara hög tid att bocka av det på min vill-sy-lista. Jag tänkte inte så noga, mönstret var one-size-fits-all, man skulle bara utgå ifrån mönstrets rundel och sen göra linningen efter önskat huvudmått så fick de fyra motveckan bli så breda de behövde för att cirkelns omkrets skulle passa linningen. Men hu, jag hade ju inte tänkt på att de antagligen menade vuxna! Själva hatten blev helt galet stor och stackars lillebror såg ut som en clown.

Nästa kväll slutade jag att bara göra utan började tänka också. Jag ritade om rundeln (och skärmen också) och sydde om. Fortfrande för hög. Denna gång sprättade jag bara (inte så bara, förresten, det var många sömmar och stickningar) bort kullen (cirkeln) och minskade ned den med det jag provat ut att jag ville ha bort. Och ta-da, den här gången satt mössan klockrent och för första gången kunde lillebror tänka sig att ha den på utan att leka "tittut" eller "kasta mössa". Jag är faktiskt fantastiskt nöjd!

Kepsen består alltså av en rund cirkel vars radie är önska mösshöjd minus linningens bredd. Den är fastsydd i linningen med fyra motveck (eftersom cireklns omkrets såklart är mycket större än linningens, som motsvarar lillebrors hvudmått). Själva linningen är tvådelad (vlieseline på fodertyget) och skärmen fastsydd mellan delarna. Skärmens båda delar är försedda med vlieseline och är vändsydd först (klipp ned sömsmånen till ett minimum så blid det lättare att vända och få det snyggt) och sedan har jag sytt sömmar med en centimeters mellanrum för att få mer stadga i skärmen.

Mönster:
Eget, strl 50, inspirerat av ett mönster för en vuxenmössa i samma stil.

Material:
Marinblå manchester från Michas Stoffecke.
Linningens foder är i klvertyg frå DeerDot.

Bäst just nu:
Efter sju sorger och åtta bedrvöelser eller i alla fall te är mössan klar. Jag hade nästan väntat mig att den skulle bli sisådär den här gången också, men jag hade fel - den blev kanon!

Sämst just nu:
Hmm, jag vet inte, jag kan inte bestämma mig - ska jag sticka ned motvecken mot mössan eller inte? Vad tycker ni?

11 kommentarer:

Heilt spesiell sa...

Kjempeflott!

Pernilla sa...

Men vilken fin!! lillebror hade något liknande i fjol fast köpe keps, dom är så gullig med keps små killarna =)

Svårt att säga vilket som blir snyggast, men kan du inte prova på en så får du en känsla av hur det skulle se ut??

Strömming sa...

Jag tänker direkt på rättvisa barn när jag ser sådana mössor, hon sydde ju massor utav sådana som hon kallade Harrison. Jag älskade dem! Denna är minst lika snygg! Har också tänkt sy till mina barn men inte kommit till skott. Har en liten Emil här hemma också (blond 2åring i trotsåldern...!)

Gittan sa...

Super snygg! Och jag tycker att den är så fin so den är!

MemLin sa...

Åhhh, så fin! Har också ett mönster liggandes som jag fått på mailen för många år sedan (kanske samma). Kanske skulle se till att få tummen ur och sy ett par sånna jag med. Skärmmössa har jag testat på så nu är steget till keps mindre :-)

MinaMirakel sa...

Jättefin, men jag hade nog stickat ner vecken!/Åsa

lavendia sa...

Jättego´med myssen på. Kommer ihåg att någonstans har jag också mönster på Emil-keps. Ska kanske leta fram det.

Jennie sa...

Jättefin!! Har också länge tänkt sy en sån till min lille kille. Men har inte hittat något bra mönster och har inte ditt tålamod att konstruera, sprätta och göra om... :)

Unknown sa...

Så cool!

Jes sa...

Vilken fantastiskt snyggmössa, supper snygg model på kepsen.

lavendia sa...

Igår blev det en mysse av restbitar. Har ju också svårt att låta dem gå i papperskorgen.