torsdag 29 januari 2009

Fleecejacka och en aha-upplevelse

Vi har saknat en fleecejacka att variera klädlagren med när det ena dagen är minus 15 och andra dagen är plus 5. Egentligen är man ju dum som sätter igång med att sy en fleecejacka när man kan köpa dem för under hundralappen på H&M. Men är man synörd så är man. Och dottern handplockade det prickiga tyget på Jofotex i julas (och har tålmodigt frågat ungefär varannan dag när jag ska sy hennes fleecejacka).

Egentligen hade jag tänkt att det skulle bli ett "snabb-plagg", bara. Lite så ihopslängt för att kunna bäras under overallen. Men allt eftersom blev jag mer och mer nogrann och detaljerad. Dagens stora revolution var nog när jag insåg att jag inte hade sömsmån nog att få till ett snyggt möte mellan krage och nacke när jag sydde fast kragen mot bakstycket. Nu var det dags att lösa gåtan med hur de snygga, dolda sömmarna mellan krage och jacka görs på många av de plagg man köper. (Eller kanske det bara är jag som undrar det - ni andra kanske redan vet?!). Jag sydde i alla fall fast ena långsidan på ett sammetsband på kragens sömsmån och den andra långsidan på jackan. Så hamnade sömmen snyggt och prydligt där den skulle på baksycket (utan att vingla som en orm mellan krage och bakstycke). Jag blev toknöjd, trots att jag inte varit riktigt så noga som jag borde från början, så det kunde ha blivit ännu bättre.

Så här gjorde jag:
Kragen är dubbel. Till den har jag alltså två (likadana) kragabitar och ett mellanlägg (vlieseline). Jag sydde ihop kragens yttersida (längsta sidan). Kortsidorna ville jag ju fästa dragkedjan i. Sen sydde jag fast kragens ena innersida på jackan (den som ska vara utåt om man har dragit upp dragkedjan helt, så att säga) och på den andra sydde jag fast sammetsbandet, som en förlängning av kragtyget. Den sydde jag sedan fast mot jackans avigsida.

1. Overlocka fäst formband/vlieseline på kanten på kragen för att den inte ska töja sig så mycket. Nåla fast sammetsbandet på kragkanten ca 5 mm från kanten och sy fast det.
2. Nåla fast kragens överdel mot jackans avigsida och sy fast bandet. Ändarna viker jag in och nålar fast. De fästes samtidigt med stickningarna längs med blixtlåset.

3. Sy stickningar längs blixtlåstet. Eftersom jag råkar ha en pressarfot till symaskinen som håller ett visst avstånd från kanten (en skena på ena sidan) passade jag på att använda den.
4. Här ser man hur kanten på sammetsbandet fästs samtidigt. Detta är sett från avigan.


5. En liten detaljbild på jackan med blixtlås, infodring och sammetsband.

Mönster:
Eget med utångstpunkt från Meedoms överdel form 1,5.

Material:
Prickig fleece från Jofotex
Vlieseline
Dragkedja 50 cm

Bäst just nu:
Jag har gjort en ny aha-upptäckt! Det är så fantastiskt kul när man kommer på hur man ska göra. Jag vet att jag har klurat på det förut och trott att det var komplicerat. Men det var det ju inte. Det är lite så det är att vara självlärd - man lär sig lite här och där.

Sämst just nu:
Kragen är nog det jag är minst nöjd med. Jag gjorde bort mig lite och sydde ihop hela först, innen jag kom på att dragkedjan ju skulle gå hela vägen upp. Den missen blev aldrig helt återställd, men syns nog mest om man vet om det.

15 kommentarer:

Mallaching sa...

Jag har precis funderat över just det där! Men... jag vet inte om jag fattade riktigt... får helt prova och sen fråga(?) om jag hamnar fel... :) Det blev ju förresten en jättefin fleecejacka!

LinSar sa...

Snygg!
Visst är det kul när man kommer på de där lösningarna.Det är som när jag frågade dej om infodringen.När man väl fick till det så går det hur lätt som helst.

Kaja sa...

Jättefin! Tycker det är kul när man "knäcker koden"!

OttoPippi sa...

Det blev jättesnyggt! (Även om jag inte heller fattar exakt :-))

Doris_Assar sa...

Jaa!! Vad smart!! Ska läsa detta i lugn och ro senare för att se att jag verkligen förstått ;-) Men det kan nog lösa mina bekymmer jag hade i ett nyligt inlägg då jag sydde krage...

Äppel Päppel sa...

Åh, vad fin! Underbart tyg din dotter valde! Vill också ha! Jag vill också åka till Jofotex, verkar finnas hur mycket som helst där!

Thea sa...

Haha, ja, jag var kanske lite trött när jag skrev. Maila om ni inte förstår när ni testar. :-)

Å Äppel Päppel: Ja, där finns faktiskt nästan hur mycket som helst... Sätt av en halvdag! ;-)

Efwa - Medea sa...

Vilken läcker jacka. Den prickiga fleecen är ljuvlig.

Jag har flyttat ihop min syblogg ♥Ma fille et moi♥ med min kreativa blogg Medeas Värld.
Välkommen dit och se stickat och sytt i en skön blandning.

Efwa - Medea

Jes sa...

Å vilket bra tips, jag förstår inte riktigt men jag har inte läst så noga änu, detta tips ska sparas och användas :)

Skaparmani sa...

Bättre än dom man köper på h&m....

Jag har också köpt dendär fleecen, och sytt dockkläder, bla fleecejackor, den är superfin och jag ångrar att jag inte köpte mer.

Fia sa...

fleecejackan är ursnygg- ska erkänna att jag också funderat på detta med kragarna. Gillar inte riktigt att man ser kanten när man syr på på vanligt sätt. Jag har en annan lite knasig idé när det gäller infodringar...men den är inte realiserad ännu- men perfekt att få ser hur du löste det!

Sen är jag lite svag för prickigt...så jag förstår dotterns val av tyg!

Gekko sa...

Visst satt vi och diskuterade hur man bäst skulle lösa det där någon gång? Inte kom vi på att det var så iallafall! Tack för tipset!

Jackan blev jättefin! Jag kommer ju aldrig till skott själv...

Agneta sa...

Härlig fleece och helt underbar jacka. Är så tacksam för dina kanonbra tutar. Det här ska jag använda när jag syr fleecejacka. Någon gång. ;-)

Pastriol sa...

Veldig inspirerende - jeg bare må ha en sånn overlock-maskin! Det er tydelig at min Husqvarna Viking ikke holder mål lengre... Takk for nyttige tips! :)

fante sa...

Fin jacka och bra tips :-) Men hur jag än läser så fattar jag inte ... Vaddå trög :-D Måste väl sätta mig ner med en jacka och fundera sedan ;-)