söndag 15 maj 2011

Dopklänning med släktklenoder

Så har det varit barndop i familjen Kokalal. Båda tjejerna har burit en vanlig, normallång, vit linneklänning på sina dop. Det var så fint och enkelt, men på nåt vis tyckte jag inte det var lika klockrent på lillebror. Han fick, som tredje barnet, en helt ny dopklänning istället - hemsydd såklart!

Mönstret kommer från Ottobre 1/2003, men är en kombination av de två olika modellerna. Jag är egentligen inte någon spets- och ryschpyschmänniska, men på en dopklänning får det gärna vara lite spetsar. Fortfarande föredrar jag dock de lite rakare linjerna, så det blev ärmar utan rynk.  Rynket i livet behöll jag ändå; det gav ett fint fall åt klänningen.

Med tygvalet fick jag hjälp av min snälla svägerska (och lillebrors gudmor), som följde med till Jofotex och rumsterade bland tyghyllorna. Det blev ett bomullstyg med lite struktur till själva klänningen och ett tunnare bomullstyg med broderade små blommor och hålmönster i till draperingen. Jag gjorde alltså inte som i ursprungsmönstret där det lite genomskinliga tyget skulle vara även liv och ärmar utan valde att ha det till drapering istället.

Jag är väldigt nöjd och glad för dopklänningen, men det roligaste med den är ändå att den insydda spetsen i mittstycket fram samt i ärmarna är handvirkad spets som mina föräldrar fick i lysningspresent av en god vän (som även jag känner). Det är hantverk på riktigt, det! Kan ni förstå hur mycket noggrannhet, omsorg och tid som lagts ned på bara en liten bit av den spetsen? Jag bockar och bugar inför det! Sen har vi kantspetsen; den är visserligen inte handvirkad, men har en historia ändå. Den kommer nämligen från min mammas mormor och har legat i (nästan) glömska fram till nu. Det känns verkligen fantastiskt roligt att få använda dessa små detaljer till en dopklänning som kanske, om barnen vill, kan bli någon slags familjetradition.

Mönster:
Ottobre 1/2003, en blandning av två mönster. Storlek 74.

Material:
Bomullstyg med struktur och bomullstyg med broderade blommor och hålmönster, båda från Jofotex.
Bomullsbatist som foder. Köpt från Stoff och Stil.
Mellanspets som är handvirkad av en bekant och kantspets ärvd från min mammas mormor.

Bäst just nu:
Ytterligare ett plagg där jag har "utmanat mig själv" och sytt något jag inte provat tidigare. Det ger verkligen en särskild känsla. Extra roligt också att få använda "släktklenoderna" till något speciellt.

Sen måste jag ju berätta om äldsta dottern, som precis innan vi gick från dopet, gick fram till prästen och sa: "Min mamma har sytt dopklänningen. Och hon har sytt min klänning också". Och hon sa det på ett sätt som visade att hon var så stolt över mig! Jag blev riktigt rörd!

Sämst just nu:
Att lillebror i ett sätt att uttrycka sin tillgivenhet sög sig fast som en sugfisk på min haka. Så om ni ser någon gå runt med en sexmånaders på armen och ett stort rödlila sugmärke på hakan så kan ni väl hälsa? Då är det jag!

23 kommentarer:

OYB sa...

Underbart vacker dopklänning! Och vad roligt att kunna använda släktklenoderna!
Du är bara så grymt duktig på att sy! (Förstår att din dotter är stolt!)

Thea sa...

Tack snälla! :-)

Åsa Tidqvist sa...

Wow!! så underbar! jag förstår din dotter som är stolt över dig - det hoppas jag du är själv!!

Moi! sa...

Ås så vacker!

MemLin sa...

Wow, helt underbar!Visst är det härligt med stolta barn. Äldsta sonen berättar mer än gärna allt som jag sytt för omgivningen och brukar även tillägga att jag kan sy till dom med ;-)

Anonym sa...

Åh, vad jättefin! Önskar att man hade gjort något sådant när tid var...

Anonym sa...

Fantastiskt fin. Och visst är det roligt med lite spets ibland, på rätt ställe. Underbar historia.

Titinea sa...

Så vacker! :)

Benglan sa...

Jättefin dopklänning, och vad roligt om den blir den traditionella klänningen i er släkt. Härlig tanke att dina barnbarns barnbarn kanske kommer att ha den :)

Pernilla sa...

Jätte vacker dopklänning tycker du ska känna dig jätte stolt!

Fangoria sa...

Underbart ljuvlig!!!! Önskar jag haft tålamod att försöka sy dopklänning till mina barn...men jag skulle ändå inte kunnat åstadkomma något lika fint som dig!!

Anonym sa...

Så vacker!

Heilt spesiell sa...

Nydelig vakker dåpskjole!! Du er så sinnsykt dyktig,Thea-jeg er kjempe imponert som vanlig.Og så kjenner jeg at jeg lengter etter Jofotex-heldig du er som bor litt nærmere enn meg.Jeg var der for to år siden da vi var på ferie,det må være stoffhimmelen på jord!

Annikwa sa...

Haha jag har ständigt ett sugmärke på armen. Min dotter vägrar napp, men i krissituationer är mammas arm ett bra substitut :-)

Fantastiskt fint sytt, som vanligt!

Hanna P S sa...

Så roligt att sy in dessa små ärvda detaljer, det ger en fin känsla kan jag tro. Klänningen är kanonfin.

Jenny sa...

Otroligt vacker!!!

Onomak sa...

Vilken underbar dopklänning!! Du är ju grym på att sy avancerade saker. Allt blir så fint!

Unknown sa...

Oj så fin! Vad kul att din dotter är stolt över dig!
Jag fick också äran att sy en dopklänning, det var lite läskigt! Nu har jag fått höra att deras andra barn ska döpas i den och att den ska gå i arv :-D

MinaMirakel sa...

Så härligt, underbar dopklänning!/Åsa

Thea sa...

Tack alla!
Det är faktiskt inte alls så svårt att sy en dopklänning. Jag tror man skrämmer sig själv lite i onödan!

Memlin: Haha, jag skrattar gott åt att du kan sy till alla dina barn känner och inte känner! :-)

[bebisblä] sa...

Vacker dopklänning, med fina spetsar! Kul att du har kommit på ett så bra sätt att använda de gamla spetsarna så att de kommer till sin rätt. Jag förstår att du är nöjd med den och att din dotter är stolt över att ha en så duktig mamma.

manetflickan sa...

Vilken fantastisk klänning! Vi ska ha dop på söndag, men bestämde oss för att inte ha traditionell klänning. Först tänkte vi köpa en klänning till vår lilla tjej, men..jag kunde inte hålla mig. Nu hänger det en liten lila klänning med spets och en tillhörande vit cardigan i syrummet och väntar. Så jäkla stolt! Du ska veta att din blogg varit min största inspiration till att börja sy. Tack för det!/Moa

Anonym sa...

Vilken vacker dopklänning :-)