tisdag 17 maj 2011

Syhelg, påskägg och trasig tvättmaskin

Det började med en syhelg. Då såg jag Stratus sitta och sy ett par så himla fina underbyxor i gult elefanttyg med orangea kantband och täcksömmar till. Såna ville jag också göra!

Därefter läste jag på någons blogg att de stoppat underbyxor i påskäggen. Vilken bra idé! Tjejerna och deras kusiner brukar alltid få strumpor eller nåt annat användbart i sina ägg för att dryga ut snasket lite. I år fick strumporna bli underbyxor istället!

Sen gick tvättmaskinen sönder. Vår nya, en månad gamla. Inte mindre än två veckor blev vi strandsatta utan tvättmaskin. Vi höll ställningarna länge, men på slutet sinade storasysters garderob - jag fick sy två par underbyxor när alla andra var slut.  Roligare än att tvätta för hand. :-) (Till mig själv handlade jag nya!).

Resultatet av de tre händelserna är alltså sju par underbyxor i storlekarna 4, 6 och 8 år.  Faktiskt är det fantastiskt kul att sy underbyxor! Massa tygbitar som man kan kombinera ihop på lite galna och färgglada vis och som dessutom kommer till anvädning.

Mönstret kommer ursprungligen från Allt om Handarbete. I Ottobre nr 4/04 finns ett bra mönster, men det går bara upp till strl 122 ochjag ville ha ett lite större. Samtidigt gillar jag skärningen från Ottobres mönster, så att skarven inte kommer på sidan där den kan skava. Jag tog alltså och kombinerade ihop det göttaste från båda.

Mönster:
Allt om Handarbete, ett gammalt nummer och Ottobre 4/04 kombinerat.

Material:
Diverse små restsnuttar av trikåtyger.
25 mm virkad resår från Bibbi.

Bäst just nu:
Färgprakten!

Sämst just nu:
Att jag gissar att det här inlägget knappt kommer att få några kommentarer!  Och det är så himla roligt när någon skriver en rad. :-)  Men jag bloggar om underbyxorna och andra småsaker ändå; jag tycker det är roligt att visa lite av varje och inte bara de stora projekten.

Inspiratörer:
1. Stratus: Hon klipper alltid slut på ett tyg när on håller på. Finns det en tygsnutt som räcker till ett par underbyxor så klipper hon till det. Sen sitter hon på våra syträffar och massproducerar färdigtillklippta underkläder och gör av med sina restsnuttar. Så himla smart!
2. Benglan: Hon har sytt så många snygga underbyxor och inspirerat mig att göra likadant. Jättesnäll som hon var delade hon med sig av sitt mönster.
3. Ottobre Design: De har så bra mönster i sitt nummer 4/2004.

18 kommentarer:

Myssel sa...

Så praktiskt att kunna sy nya underkläder när tvättmaskinen är trasig. :-)
Färgglada och fina blev de!

Pernilla sa...

Jätte fina har också gått och funderat ett tag på att prova sy ett par stycken till stora syster, kan ju inte bara sy dockkläder av alla små tyg bitar. Blev jätte sugen på att prova nu när du visade upp så fina =)

Susanne sa...

Åh vad fina! Gillade verkligen mönstret. Får nog ta och anpassa mitt lite :)
(med en sån utmaning om att inte få några kommentarer måste man ju lämna en!)

Anonym sa...

Sue: Haha, vad roligt att du antog utmaningen! ;-)
//Thea

Anonym sa...

fin-fina!

sara som gillar din blogg

Carolina sa...

Å, nu fick jag dåligt samvete ju! Är en trogen följare av din blogg men kommenterar nästan aldrig... Eftersom vi är mitt i processen att bygga hus (inflyttningsklart om 1 månad!!) så hinner jag inte, och har inte heller utrymme för, att sy nånting alls just nu! Men jag suger åt mig av all fin inspiration du ger! Ska bli bättre på att lämna kommentarer om du bara fortsätter dela med dig av vardagstankar, fina foton och underbar inspiration!
Kram Carolina

manetflickan sa...

Jättefina! Har precis skaffat mig en bättre symaskin så nu kanske jag vågar mig på att sy nått i alla fina trikåtyger jag köpt.Även små blöjbarn kan behöva små trosor som håller allt på plats:)

manetflickan sa...

Jättefina! Har precis skaffat mig en bättre symaskin så nu kanske jag vågar mig på att sy nått i alla fina trikåtyger jag köpt.Även små blöjbarn kan behöva små trosor som håller allt på plats:)

Åsa Tidqvist sa...

har lääänge tänkt jag ska göra precis så...att klippa till just trosbitar av tygspill. får nog skärpa till mig - för sådana här godbitar vill jag också ha i dotterns låda!!

carin sa...

Kul sätt att bli av med småbitar :) Jag passar på att erkänna att jag ofta smyger här på din roliga och inspirerande blogg!

Annika sa...

Nu måste man ju bara kommentera...
Tycker du har en så mysig och inspirerande blogg och jag kikar in här titt som tätt.
Så fina underkläder. Blir lite sugen på att prova själv.
Synd att jag bara har en tjej, får väl ut och leta kalsongmönster så jag kan sy till killarna också.

Susanna sa...

Snygga! Snart så hoppas jag att få sy underbyxor istället för bara blöjor! :) Så det är väl det man ska spara alla dessa små bitar som man inte har en aning om vad som ska göras med! Tack för inspirationen!

CatarinasPatchworkSytt&Smått sa...

Det var det finaste........!!!, Tror att jag själv vill ha ett par! :)
Jag har ju inga småbarn hemma längre.

Din blogg är jättebra och inspirerande, tro inget annat!
Din blogg var den första jag började titta in på i februari.

Jeanette sa...

Vad smart att sy underkläder av alla små tygsnuttar som blir över! :) Jag har sparat en påse med rester som är för små för att egentligen bli något, men för stora för att bara slänga! De kanske passar att göra någon form av underbyxor till min lilla tös, hon har kommit på att man kan öppna blöjan när man gjort det man ska (mindre smart enligt mig) :P

Cecilia & Busiga ungar sa...

Det är ju så praktiskt att använda alla småslattar till något...själv kör jag på kalsonger men gillade verkligen mönstret till trosorna... Och visst är det så kul att kunna blanda hej vild...

Thea sa...

Hej och tack för alla gulliga kommentarer! Det är så himla roligt! :-)

Ingrid sa...

Jag gillar färg- och mönstersprakande underkläder, både på mig själv och på barn!! Vilken snygg modell dessutom!

Anonym sa...

Ja, visst är det roligt! Fast jag hade så många sist att jag tröttnade lite... Jag har förstorat Ottobres mönster upp till 128. Hojta om du vill ha det. Men du kanske vill ha ännu större?