måndag 23 maj 2011

Tre klänningar - tre knäppningar

Vilken tur att man har en lillkusin att sy till när inspirationen faller på att sy småklänningar! :-)  Jag har samlat på mig så många fina tyger nu, som jag har sytt alldeles för lite i, så det var roligt att komma till skott.

Det blåa hjärttyget är bara för underbart!  Jag skulle nog kunna sy hur mycket som helst i det!  Och deer-tyget är också så fint.  Och ugglorna sen.  Jag tröttnar aldrig!  Jag tycker nästan de är allra, allra snyggast i den här kombinationen; röda med marinblått.

Klänningsmodellen är densamma till alla tre klänningarna;  utifrån mitt grundmönster i storlek 74.  (Ja, tänk, vi är redan uppe i storlek 74 nu.  Vart tar tiden vägen?!)  Jag varierade med långa och korta ärmar och provade några olika knäppningar.  En knäppning för varje klänning!  Jag ska göra en tut på hur jag gör sprundet mitt fram.   Jag fick tipset från Kånkarong och det är verkligen inte svårt.   Enkelt beskrivet gör man bara så att man klipper ett rakt jack och rundar av lite upp mot halsringningen.  Sen bandkantar man alltihop; aningen genom att börja vid axeln innan man syr sista axelsömmen eller också genom att klippa ett litet jack nånstans bak i halsringningen.  När man kommer till sprundet sträcker man det rakt ut och kantar förbi jacket.  När man är klar lägger man sprundet så att ena sidan kommer över den andra.  Då bucklar sig sprundet nedtill.  Det lägger man snyggt på plats och syr fast med en söm rakt över.  Klart!

Kuvertringing på klänning var det premiär för.  Eftersom mönstret är liksidigt (fram och bakstycke är likadana) var det rätt lätt att få till kuvertringningen:  Jag bara ritade på mönstret hur kuvertringingen skulle se ut på det färdiga plagget.  Sen ritade jag av den lilla biten och tejpade fast på axeln på mönstret. 

Sprundet i raglansömmen var lite meckigare, mest för att jag inte hade rak raglanskärning.  Det ska jag se till att ha nästa gång.  Svårt att få till ett böjt sprund utan väldigt mycket pyssel!  Men visst är det snyggt med sprund?  Det ger utrymme för att plocka upp eller bryta av med andra färger och ramar ofta in plaggen så snyggt.

Mönster:
Egna, strl 74.

Material:
Uggletyg:  Jofotex
Deertyg:  Znokdesign
Hjärttyg: Liandlo
Alla i bomull/lycra.

Bäst just nu:
Det är många "bäst" just nu. Den bedövande doften av blommande syrener.  Jäg älskar den!  Och att jag tagit årets första dopp.  -Tretton grader!  Eller att jag fått sova tio timmar två nätter i rad.  Inte hela nätter utan avbrott, såkalrt, men ändå!  Jag har legat i sängen i tio timmar två nätter i rad.

Sämst just nu:
Ja, älskade lillebror, nu hamnar du på "sämst-listan".  Inte för att du är sämst, inta alls, aldrig någonsin!  Dina sovvanor däremot...  Hoppas det blir lite bättre när du kommer över villfarelsen att du måste vända dig och spralla så fort djupsömnen lättar det allra lilla minsta.

17 kommentarer:

Anonym sa...

FIna klänningar i härliga tyger. Måste också säga att jag är himla imponerad av Mario i förra inlägget.

od Andulky sa...

Helt underbara!!
Kram

MinaMirakel sa...

Underbara!
Det blåa hjärttyget ser jättefint ut, varför köpte jag inte en bit av det?/Åsa

Anonym sa...

Kan man beställa sådana klänningar av dig?
Vad kostar de i så fall?

Så fina!

Vecka - Vecka sa...

Härliga alla tre!

Thea sa...

Tyvärr hinner jag inte sy på beställning just nu. :-( Tiden räcker helt enkelt inte till!

Heilt spesiell sa...

Alltid like flott og inspirerende!Og nå fikk jeg lyst på hjertestoffet til Liandlo...men tror nok jeg har nok stoffer i mine hyller jeg heller må bruke-eller får man nok stoffer noen gang?;)

Pernilla sa...

Lyckans ost som fått sova eller ligga i sängen så många timmar. själv är jag och natt vandrar varje natt hela tiden upp och ner det är inte undra på att jag är helt vimsig i huvudet nu för tiden!
Hoppas du får en bra natt i natt också =)

Så söta klänningar, roligt att kusinerna har lite liknande kläder, eller tygerna på kläderna i alla fall=)

annas alster sa...

Jag älskar också sprund! Ska man alltså sträcka när man syr sprundet så att det blir en raksträcka så att säga? Måste testa det nästa gång - gång 3 :)

Finfina är de, klänningarna som du har gjort!

Le Petit sa...

Lyllos lillkusinen! Alla tre var jättesöta!

Anonym sa...

Pernilla: Ja det var välbehövligt! Tyvärr är nätterna här hemma rätt kaotiska också...

Anna: Ja, precis, raksträcka! Det var bra beskrivet!

//Thea

Sjiraffen sa...

Kjempefine!! :)

Syserine sa...

Jag vill köpa blåa hjärtan! Helt underbar! Du inspirerar mig till att köpa tyger : ) Just fått hem lila rådjur.. men inte utrymme för så mycket sömnad just nu, men man kan jo samla på hög och planera...

Anonym sa...

Syserine: Javisst kan man samla på hög! ;-) Jag älskar också de blåa hjärtana. Så himla fina.
//Thea

Karin W sa...

Vilka fina tröjor och vad duktig du är som orkar göra egna variationer hela tiden. Själv så vågar jag inte frångå mönstret i rädsla för att det ska ta massa tid och att jag sedan inte ska bli klar med plagget.
Men jag har en fråga; Hur förvarar du alla utklippta mönsterdelar. Alltså de som är i mönsterpapper. Jag tycker att jag har mönsterdelar över hela syrummet. Och du borde ha många fler eftersom du syr mycket mer.
Lägger du dem i kuvert eller sätter in i pärmar?
Vore roligt om du kunde skriva lite om hur ditt syrum/syhörna ser ut.

Jes sa...

Den blå hjärt tröjan är ju bara att dö för :) och va fint rådjurstyget va som tröja, kanske ska göra en till E :)

Anonym sa...

Karin: Förlåt att jag inte svarat! Jag har mina mönster i plastfickor i pärmar. En för tröjor/tunikor, en för byxor en för klänningar och en för diverse. Fast de börjar bli lite fulla vid det här laget och skulle nog behöva rensas ur lite. Men ibland vill man ju gå tillbaks och kolla någon detalj.
//Thea